02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

09-02-2022 | Algemeen welzijn

10 huismiddeltjes tegen griepsymptomen

Geschreven door Niels griep huismiddeltjes griep genezen

Wanneer je een verkoudheid of griep te pakken hebt, voel je je waarschijnlijk erg belabberd. Hoewel dit meestal geen ziektes zijn om je zorgen over te maken, wil je natuurlijk wel zo snel mogelijk van de symptomen af zijn. Als je al medicatie neemt, liever geen medicatie inneemt of geen medicatie kunt innemen door omstandigheden, kan je altijd je hoofdpijn of loopneus aanpakken met huismiddeltjes. Lees verder voor tips over hoe je je verkoudheid- of griepsymptomen zelf kunt bestrijden.

Voeding


Eet kippensoep


Wanneer je ziek bent, is kippensoep een uitstekende keuze als je er weer bovenop wilt komen. Het is niet alleen voedend en hydraterend, het is ook bewezen dat kippensoep je lichaam stimuleert om sneller te genezen. Hoe dit precies in zijn werk gaat is nog niet geheel duidelijk. Kies voor verse kippensoep of uit blik met groenten en let op dat er niet te veel zout in zit.


Drink gemberthee


Gember is de wortelknol van de gemberplant en heeft een frisse, scherpe smaak. Het wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt om gerechten op smaakt te brengen. Daarnaast is het ook heel gezond. Je kan er ook naar teruggrijpen als je je ziekjes voelt. Het kan in theevorm bijvoorbeeld helpen bij keelpijn en hoesten. Verder is het ook goed om misselijkheid tegen te gaan.


Voeg honing toe aan je drank


Er gaat niets boven een warme thee met honing en citroen wanneer je ziek in bed ligt. Het is een goed middel tegen keelpijn of een droge hoest. Je slaapt er bovendien ook beter van. Honing is dus een goed, natuurlijk alternatief voor medicatie om aan kinderen te geven. Geef geen honing aan kinderen jonger dan 1 jaar, want het immuunsysteem van baby’s is nog niet bestand tegen de botulinum sporen die soms in honing zitten.


Zuivelproducten met probiotica


Probiotica zijn niet-schadelijke bacteriën en gisten die je gezondheid verbeteren. Ze leven in je lichaam, voeding en supplementen. Door extra probiotica op te nemen, bevorder je de werking van je darmflora. Je kan dus supplementen innemen of yoghurt en andere zuivelproducten die probiotische bacteriën bevatten.

 
Supplementen en kruiden


Neem knoflooksupplementen


knoflooksupplementen griepIn knoflook zit allicine, een stof die antibacteriële werking heeft. Je kan looksupplementen innemen om de symptomen van je verkoudheid in te dijken. Er is ook onderzoek dat suggereert dat het zelfs verkoudheden zou kunnen voorkomen, maar dit is nog niet uitgebreid onderzocht. Hou wel in je achterhoofd dat voedingssupplementen ook schadelijk kunnen zijn als ze in te hoge dosis of in combinatie met sommige medicatie worden ingenomen. Vraag dus altijd raad aan je dokter.


Kies voor echinacea


Echinacea is een kruidenmiddel dat vaak goed zou werken tegen verkoudheidssymptomen zoals verlaagde weerstand en keelpijn. Er is nog niet veel wetenschappelijk bewijs dat het je immuunsysteem versterkt, maar er zijn onderzoeken die suggereren dat echinacea de kans op een verkoudheid verlaagt en de duur van de verkoudheid kan inkorten.


Neem meer vitamine C op


Vitamine C vind je terug in limoenen, sinaasappels, pompelmoes, bladgroenten en andere groenten en fruit. Het speelt een belangrijke rol in de werking van je lichaam en is goed voor je gezondheid. Je kan je inname verhogen door citroensap aan je drank toe te voegen of zelfgemaakte limonade te drinken. Hierdoor blijf je ook voldoende gehydrateerd.


Andere middeltjes


Gorgel met een zoutoplossing


Gorgelen met zoutwater is een remedie voor ontstekingen van de luchtwegen. Het helpt ook tegen andere symptomen, zoals keelpijn en een verstopte neus. Dat komt omdat zoutwater slijm dat bacteriën en allergenen bevat, losmaakt en vermindert. 


Verhoog de luchtvochtigheid


luchtbevochtiger  griepHet influenzavirus is meer werkzaam en verspreidt sneller in droge omgevingen. Door meer vocht in je leefruimtes te brengen, verminder je de kans dat je wordt blootgesteld aan dit virus. Een bijkomend voordeel is dat een hogere luchtvochtigheid ontstoken slijmvliezen in je neus verzachten, waardoor je beter kunt ademen. Je kan dit doen door een luchtbevochtiger in je slaapkamer te zetten. Vooral wanneer je verwarming hoger staat in de winter kan een luchtbevochtiger je symptomen verminderen.


Neem een warm bad


Door een warm bad te nemen, kan de koorts van je kind verlagen en andere symptomen verminderen bij zowel kinderen als volwassenen. De stoom opent je luchtwegen en de warmte helpt tegen spierpijn. 

Een verkoudheid of griep is meestal niks ernstig, maar de symptomen kunnen wel heel vervelend zijn. Er zijn gelukkig genoeg dingen die je thuis kunt proberen om je verkoudheid of griep te verzachten: van veranderingen in je voeding tot een luchtbevochtiger in je slaapkamer. Ga wel op tijd naar de dokter als je griep of verkoudheid niet overgaat of de symptomen verergeren.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels