Een kriebelende neus, niezen en rode jeukende ogen wanneer je ergens in eigen huis of ergens anders bent? Je bent niet ziek, de mensen hebben geen huisdieren of je bent er niet allergisch aan. Misschien heb je dan wel last van de aanwezige huisstofmijt. Zeer vervelend maar niet onoverkomelijk! Maar wat is dat nu precies een huisstofmijt? Waarom reageer je er zo op en wat kan je doen om het te vermijden en te bestrijden?
Wat is de huisstofmijt?
Deze kleine en voor het blote oog meestal onzichtbare mijt kan overal ter wereld voorkomen. Ze verkiest een temperatuur van zo’n 25 graden en een relatief hoge luchtvochtigheid van 50 tot 75%. Ze voeden zich met menselijke huidschilfers en schimmels. Plekken in huis waar de omstandigheden ideaal zijn voor een huisstofmijt: matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijten en ook muren met schimmel. Het zijn niet de diertjes zelf maar wel hun uitwerpselen die bij de mens tot onaangename allergische reacties kunnen leiden, bijvoorbeeld astma en eczeem.
Het zijn de uitwerpselen van de diertjes die bij de mens tot een allergische reactie kunnen leiden
Allergie huisstofmijt
De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn het allergeen waarop men gaat reageren met het afweersysteem. Het allergeen wordt (vooral tijdens de nacht) ingeademd. Dit leidt tot allerlei klachten, vooral ’s ochtends na het opstaan:
- Herhaaldelijk niezen, een loopneus of verstopte neus
- Kriebelhoest en een droge keel
- Rode, jeukend brandende en soms tranende ogen met gezwollen oogleden
- Een drukkend gevoel in het hoofd of hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Astma
- Eczeem
- Op lange termijn mogelijk neuspoliepen, een oorontsteking of sinusitis.
Huisstofmijt voorkomen en bestrijden
Je kan de klachten gepaard gaande met een huisstofmijt allergie aanpakken met symptoombestrijdende middelen als neussprays en hoestmiddelen. Maar je kan ook de bron aanpakken, de huisstofmijt zelf. Om klachten te beperken kan je best zo min mogelijk allergenen inademen. Je zorgt er dus best voor dat er zo min mogelijk huisstofmijten en hun uitwerpselen in je huis (en meer specifiek de slaapkamer) aanwezig zijn. Hoe kan je in je slaapkamer (en ook andere kamers in je huis) voorkomen dat huisstofmijt zich kan nestelen? Belangrijk is de vochtigheid van de kamer. Hou de vochtigheid voldoende laag.
Hou de vochtigheid van de kamer voldoende laag
Daarnaast zijn er nog heel wat andere tips om huisstofmijt te voorkomen:
- Hou de lucht in de kamer zo droog mogelijk en verlucht voldoende. Zeker goed verluchten als je dubbele beglazing hebt omdat de binnenzijde van het raam warm blijft en de condens neerslaat op het textiel.
- Verwarm de kamer zo min mogelijk. Vochtige en koude kamers kan je overdag wel verwarmen en later luchten. Vooral op vrieskoude dagen kan verluchten goed werken, de huisstofmijt houdt niet van koude.
- Hou de kamer schoon, minstens tweemaal per week stof verwijderen met een stofbindend vliesdoekje, niet met de stofzuiger!
- Vermijd sterk geurende producten (bijvoorbeeld boenwas).
- Laat geen huisdieren op je kamer.
- Kies voor afwasbare vloerbekleding en vermijd tapijten.
- Een goed afsluitbare kleerkast leidt tot minder stof. Doe je kast ook zo min mogelijk open en dicht of plaats ze eventueel op een andere kamer dan je slaapkamer.
- Hou je slaapkamer zo leeg mogelijk. Vermijd spullen waar stof op kan blijven liggen zoals boeken, planten en ook speelgoed. Wandversiering (bij voorkeur niet rechtstreeks vastgemaakt met duimspijkers) moet maandelijks gereinigd worden.
- Zet er geen stoelen met een gevoerde zitting.
- Was je gordijnen regelmatig (om de drie maanden).
- Kies voor metalen of houten latten als vering van je bed, geen springveren.
- Een waterbed of matras in synthetisch materiaal overtrokken met een anti-allergische hoes is het meest optimaal. Breng de hoes aan alvorens op de matras te slapen! Is er al op geslapen, klop dan de matras uit alvorens de hoes aan te brengen en leg de matras in de zon. Was de hoes maandelijks op hoge temperatuur.
- Gebruik een kussen uit afwasbaar materiaal, eventueel ook met een anti-allergische hoes. Was je kussen minstens drie maal per jaar op hoge temperatuur.
- Dekens en dekbed kies je uit synthetisch materiaal. Ook deze moet je minstens drie maal per jaar op hoge temperatuur wassen.
- Lakens wekelijks verschonen en wassen op hoge temperatuur.
- Je hoeft je bed niet op te maken. Wanneer de lakens openliggen is het minder warm, schijnt de zon erop en zal de huisstofmijt er bijgevolg minder graag vertoeven.
- Kleed je niet om op je slaapkamer omdat je dan veel huidschilfers verliest. Je kan je bijvoorbeeld ook van kleding veranderen op de badkamer.
Heb je een smartphone of tablet? Dan kan je een app downloaden die je uitlegt hoe je de symptomen van je allergie kan meten en hoe je de behandeling kan bijsturen.
Daarnaast bestaan er ook sprays die je op je bed of sofa kan spuiten en die zo de hoeveelheid huisstofmijt verminderen. Dit is meestal echter niet voldoende omdat iemand die allergisch is ook reageert op zeer kleine hoeveelheden huisstofmijt.
Dus naast symptoombestrijding en eventueel sprays gebruiken is het zeker aangeraden om bovenstaande tips toe te passen!
Heb je nog vragen of wens je advies, contacteer dan onze Viata apotheker.