Toon alle thema's »

Hyperventilatie

Als je hyperventileert, haal je onnodig te snel en te diep adem.Als je hyperventileert haal je onnodig te snel en te diep adem. Hierdoor zal er enerzijds meer zuurstof in je bloed komen en adem je meer koolstofdioxide (CO2) uit. Vooral dit laatste zal zorgen voor een aantal klachten. Het bloed wordt namelijk bij een tekort aan CO2 minder zuur. Hyperventilatie kan van voorbijgaande aard zijn en duurt dan zelden langer dan tien minuten (acuut). In de meeste gevallen treedt er een chronische hyperventilatie op.

 

Oorzaken van hyperventilatie

Wat zijn de oorzaken van hyperventilatie? Hyperventilatie is geen ziekte en het is bovendien ook niet gevaarlijk. Over het algemeen treedt hyperventilatie op bij spanningen, angst of stresserende factoren. Personen die perfectionistisch zijn ingesteld zullen een verhoogd risico hebben op hyperventilatie.

Hyperventilatie treedt op bij spanningen, angst of stresserende factoren

Daarnaast kunnen ook bepaalde omstandigheden zoals drukte, veel licht, veel mensen en een gesloten ruimte een aanval uitlokken. Als reactie op deze omstandigheden zal je lichaam stresshormonen produceren. Een voorbeeld hiervan is het hormoon adrenaline dat ervoor zorgt dat het lichaam zich voorbereidt op inspanning. Hierdoor ga je vanzelf sneller ademen en gaat ook je hart sneller kloppen. Andere meer zeldzame oorzaken van hyperventilatie zijn: pijn, koorts, zware lichamelijke inspanningen, oververmoeidheid of een zuurstoftekort wanneer je bijvoorbeeld in de bergen aan het wandelen bent.

 

Klachten van hyperventilatie

Hyperventilatie, of te snel ademhalen brengt een aantal klachten met zich mee. Bij acute hyperventilatie krijg je een benauwd gevoel, ben je kortademig en zal je meer last hebben van zweten. Ook hartkloppingen en pijn in de borst kunnen aanleiding geven tot hyperventilatie. Andere klachten of symptomen zijn: een droge mond hebben, duizelig zijn, een licht of warm gevoel hebben in het hoofd, tintelingen hebben in de armen en de benen of een slap gevoel hebben in de knieën. Een aanval is vaak beangstigend omdat er vaak een paniekerig gevoel ontstaat. Het is echter niet gevaarlijk en brengt geen  blijvende schade toe aan de organen omdat de aanval na een tiental minuten terug verdwijnt. Bij chronische hyperventilatie zal je zowel overdag als ‘s nachts last krijgen van aanvallen. De klachten zijn vager en minder hevig dan bij acute hyperventilatie. De meest voorkomende klachten of symptomen zijn: vermoeidheid, last hebben van hoofdpijn en concentratiestoornissen, slapeloosheid, pijn in de rug en in de buik, pijnlijke steken in de borst en een angstig gevoel hebben. Deze klachten zijn vrij algemeen waardoor het moeilijk is om een exacte diagnose te stellen aangezien deze klachten bij verschillende aandoeningen kunnen voorkomen.

 

Hyperventilatie voorkomen

Lees verder