02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

Toon alle thema's »

Hypotensie - Lage bloeddruk oorzaken, symptomen en gevolgen

Een te lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd.Een te lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd. We spreken van hypotensie wanneer de systolische druk (of de bovendruk) lager is dan 100 mmHg en de diastolische druk (of onderdruk) lager is dan 60 mmHg. De systolische druk is de druk die het hart moet uitoefenen om het bloed door het lichaam te sturen. De diastolische druk is de druk die ontstaat wanneer het hart zich terug vult met bloed. Een te lage bloeddruk kan chronisch zijn zoals bij diabetes, maar kan ook plots opduiken bijvoorbeeld wanneer je te snel opstaat nadat je te lang hebt gezeten.

Het kan chronisch zijn, maar ook plots opduiken

Oorzaken van hypotensie

hypotensieWat zijn nu de mogelijke oorzaken ?

Eerst en vooral kan dit te wijten zijn aan een afname van de pompkracht van het hart. Het hart kan aangetast zijn door bijvoorbeeld een hartblok. Dit zal leiden tot een onregelmatige hartslag doordat er een storing is in de prikkelgeleiding van het hart. De oorzaak van zo’n hartblok kan een ouderdomsaandoening zijn, een aderverkalking of een aangeboren hartafwijking. Een andere oorzaak is een afname van het hartminuutvolume. Dit is de hoeveelheid bloed die het hart per minuut pompt naar de organen. Ook kan een sterke daling van het bloedvolume een oorzaak zijn van hypotensie. Het bloedvolume is de totale hoeveelheid bloed die door het lichaam wordt gepompt, meestal is dit 8% van het lichaamsgewicht. Een man heeft een normaal bloedvolume van 6.8 tot 7.3 liter en een vrouw van 60 kg heeft een normaal bloedvolume van 5.1 tot 5.5 liter. Het bloedvolume kan snel dalen bij bloedverlies of bij zout- en vochtverlies, uitdroging of diarree. Vrouwen in de menstruatieperiode hebben dus meestal last van een lagere bloeddruk. Door een daling van het bloedvolume zal er onvoldoende zuurstof geleverd worden naar de belangrijkste organen van het lichaam zoals de hersenen en het hart.Het kan ook voorkomen wanneer er een verwijding is van de slagaders (dilatatie). Dit kan optreden door sepsis (bloedvergiftiging) of door warmte. Een laatste en typische vorm waarbij het optreedt is de orthostatische hypotensie. Deze bloeddrukdaling ontstaat doordat iemand te snel van een liggende houding naar een rechtopstaande houding gaat. De zwaartekracht zorgt ervoor dat het bloed naar beneden zakt. Meestal zorgt dit voor flauwvallen omdat de hersenen te weinig bloed krijgen. Deze vorm treedt voornamelijk op bij bedlegerige mensen en oudere mensen. Het kan ook het gevolg zijn van het innemen van bepaalde geneesmiddelen zoals antidepressiva. Het kan ook erfelijk bepaald zijn wanneer er in de familie nog personen zijn.

gevolgen hypotensieSymptomen van hypotensie

Het bekendste symptoom van hypotensie is flauwvallen doordat de hersenen te weinig zuurstof krijgen. Er zijn mensen die helemaal geen klachten hebben. Anderen hebben symptomen als duizeligheid, zwarte vlekken of sterretjes zien, licht in het hoofd zijn, concentratiestoornissen hebben en vermoeid zijn.

Het bekendste symptoom van hypotensie is flauwvallen

Gevolgen van hypotensie

Een ernstig gevolg van zo’n bloeddrukval of hypotensie is dat de vitale organen en weefsels zoals de hersenen, het hart en de nieren te weinig zuurstof krijgen. Hierdoor wordt een soort shock gecreëerd. Een hypovolemische shock is het gevolg van bloedverlies en vochtverlies. Een cardiale shock wordt veroorzaakt door een verslechterde werking van het hart bijvoorbeeld door een hartinfarct of een hartritmestoornis. Een distributieve shock kan ontstaan door een allergische reactie of sepsis. Er ontstaat hierbij een algemene verwijding van de vaten. En als laatste kan er een obstructieve shock plaatsgrijpen waardoor de bloedsomloop afgesloten wordt. Na een longembolie bijvoorbeeld zal een bloedprop de longslagaders afsluiten.

Wanneer iemand in zo’n shock verkeert, zal er sprake zijn van een medische noodsituatie. De patiënt moet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis worden gebracht zodat er terug zuurstof naar de vitale organen kan worden gestuurd. Ook wordt er extra vocht in de bloedbaan gebracht. De pompkracht van het hart kan verbeterd worden door het toedienen van adrenaline of dopamine. Er worden vaak sympathicomimetica toegediend via intraveneus infuus zoals efedrine.

voorkomen hypotensieVoorkomen van hypotensie

Wat kan je zelf doen om je bloeddruk te verhogen?  Je kan in eerste instantie veel water drinken en zout eten om de bloeddruk te doen stijgen. Ook de voedingsstijl veranderen kan voor een verhoogde bloeddruk zorgen. Dagelijks bieten eten en wortelsap drinken zal al helpen. Daarnaast kunnen ook kruiden zoals rozemarijn een bloeddrukverhogend effect uitlokken. Volkorenproducten, groenten en fruit zullen bovendien ook helpen om de bloeddruk op peil te houden. Stress is een oorzaak van hypotensie. Het is dus belangrijk om voldoende pauzes in te lassen en voldoende rust te nemen. Als je last hebt van duizeligheid en je voelt dat je gaat flauwvallen, kan je best even met je benen omhoog liggen zodat het bloed makkelijker naar de hersenen kan stromen.

De bloeddruk meten is bovendien aangeraden wanneer je over deze symptomen beschikt. De huisarts kan de bloeddruk meten maar je kan ook thuis je bloeddruk meten. De meest betrouwbare bloeddrukmeter is de bovenarm-meter.

 Heb je nog vragen of wens je advies, contacteer dan onze Viata apotheker.