Toon alle thema's »

Hypotensie - Lage bloeddruk

Een te lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd.Een te lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd. We spreken van hypotensie wanneer de systolische druk (of de bovendruk) lager is dan 100 mmHg en de diastolische druk (of onderdruk) lager is dan 60 mmHg. De systolische druk is de druk die het hart moet uitoefenen om het bloed door het lichaam te sturen. De diastolische druk is de druk die ontstaat wanneer het hart zich terug vult met bloed. Een te lage bloeddruk kan chronisch zijn zoals bij diabetes, maar kan ook plots opduiken bijvoorbeeld wanneer je te snel opstaat nadat je te lang hebt gezeten.

Een lage bloeddruk kan chronisch zijn, maar ook plots opduiken

 

Oorzaken van hypotensie

Wat zijn nu de mogelijke oorzaken van een te lage bloeddruk?

Eerst en vooral kan dit te wijten zijn aan een afname van de pompkracht van het hart. Het hart kan aangetast zijn door bijvoorbeeld een hartblok. Dit zal leiden tot een onregelmatige hartslag doordat er een storing is in de prikkelgeleiding van het hart. De oorzaak van zo’n hartblok kan een ouderdomsaandoening zijn, een aderverkalking of een aangeboren hartafwijking. Een andere oorzaak van een te lage bloeddruk is een afname van het hartminuutvolume. Dit is de hoeveelheid bloed die het hart per minuut pompt naar de organen. Ook kan een sterke daling van het bloedvolume een oorzaak zijn van hypotensie. Het bloedvolume is de totale hoeveelheid bloed die door het lichaam wordt gepompt, meestal is dit 8% van het lichaamsgewicht. Een man heeft een normaal bloedvolume van 6.8 tot 7.3 liter en een vrouw van 60 kg heeft een normaal bloedvolume van 5.1 tot 5.5 liter. Het bloedvolume kan snel dalen bij bloedverlies of bij zout- en vochtverlies, uitdroging of diarree. Vrouwen in de menstruatieperiode hebben dus meestal last van een lagere bloeddruk. Door een daling van het bloedvolume zal er onvoldoende zuurstof geleverd worden naar de belangrijkste organen van het lichaam zoals de hersenen en het hart. Een lage bloeddruk kan ook voorkomen wanneer er een verwijding is van de slagaders (dilatatie). Dit kan optreden door sepsis (bloedvergiftiging) of door warmte. Een laatste en typische vorm waarbij een lage bloeddruk optreedt is de orthostatische hypotensie. Deze bloeddrukdaling ontstaat doordat iemand te snel van een liggende houding naar een rechtopstaande houding gaat. De zwaartekracht zorgt ervoor dat het bloed naar beneden zakt. Meestal zorgt dit voor flauwvallen omdat de hersenen te weinig bloed krijgen. Deze vorm treedt voornamelijk op bij bedlegerige mensen en oudere mensen. Een te lage bloeddruk kan ook het gevolg zijn van het innemen van bepaalde geneesmiddelen zoals antidepressiva. Het kan ook erfelijk bepaald zijn wanneer er in de familie nog personen zijn die een te lage bloeddruk hebben.

 

Symptomen van hypotensie

Lees verder

Jouw selectie
Verfijn selectie
Verfijn selectie

hypotensie-lage-bloeddruk - alle producten

1 - 1 van 1 |
 (2)
Kwai Knoflook 300mg Dragees 100 stuks

Voedingssupplement op basis van ontgeurde look, in de vorm van dragees. Aangewezen ter bevordering van de bloedsomloop en voor het behoud van een gezond cholesterolgehalte.

Meer info »
€ 18,45 -12%
16,24
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

1 - 1 van 1 |
Gedeelde ervaringen
  • Het is een fantastische pil wordt er helemaal blij van dat het in de handel is dank je wel voor de belang
    Jenny 28/05/2018
  • Een product wat ik al jaren gebruik. doordat het overal uitverkocht was, kon ik het hier gelukkig nog bestellen. Ik werd heel vriendelijk geholpen via de chat, en de service was perfect! Top.
    MM 13/04/2018