02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

27-04-2020 | Aandoeningen

Incontinentie bij mannen: De prostaat en ongewenst urineverlies bij mannen

Geschreven door Niels incontinentieprobleem

Ongewenst urineverlies wordt meestal geassocieerd met vrouwen, maar toch heeft ook een groot gedeelte van alle mannen last van incontinentie. Zo heeft ongeveer een kwart van de mannelijke vijftigplussers wel eens last van urineverlies.

De mate van het urineverlies varieert van enkele druppels tot grotere hoeveelheden. Meestal kan het urineverlies makkelijk verholpen worden, maar omwille van het taboe dat nog steeds rond het thema hangt, gaan te weinig mensen naar een arts.  

Oorzaken van urineverlies bij mannen

Incontinentieproblemen kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren. Zo speelt de prostaat vaak een belangrijke rol bij ongewenst urineverlies. Verder kan de leeftijd, urineweginfecties en een slecht werkende blaas ook de oorzaak zijn van de incontinentie. 

Prostaatproblemen

Druppelsgewijs urineverlies komt vaak voor bij mannen met prostaatproblemen. Een vergrote prostaat zorgt ervoor dat de urine moeilijk of bijna niet kan uitgescheiden worden. Hierdoor raakt de blaas uiteindelijk overvol met overloopincontinentie als gevolg. Verder kan na een prostaatoperatie of bestralingen bij prostaatkanker ook ongewenst urineverlies ontstaan.   

Leeftijd

Het risico op ongewenst urineverlies wordt ook groter met de leeftijd. Het ouder worden zorgt voor een verandering in de nieren en de blaas. Zo kan de blaas meer of minder elastisch worden naar mate men ouder wordt. Verder wordt de prostaat ook groter met de leeftijd, deze vergroting is goedaardig, maar kan er wel voor zorgen dat het plassen bemoeilijkt wordt. 

Urineweginfecties

Een andere oorzaak van ongewenst urineverlies bij mannen is een urineweginfectie. Hierbij kan de blaas overgevoelig worden waardoor je het gevoel hebt dat je vaker naar het toilet moet gaan. Wanneer je overdreven vaak naar het toilet moet gaan zoals bij een urineweginfectie, kan het zijn dat je niet altijd tijdig het toilet kunt bereiken. 

Slecht werkende blaasincontinentie man symptomen

Verder kan een overactieve blaas ook ongewenst urineverlies in de hand werken. De toegenomen blaasactiviteit kan leiden tot ongecontroleerd samentrekken van de blaas met urineverlies als gevolg. De spieren rond de blaas kunnen ook minder goed werken. Hierdoor zal de sluitspier rond de plasbuis ook onder lichte druk urine laten ontsnappen. 

Symptomen incontinentie bij mannen

Plasproblemen bij mannen kunnen verscheidene symptomen hebben. Zo zal de een last hebben van moeilijk te kunnen urineren met druppelsgewijs verlies terwijl de ander juist vaker naar het toilet zal moeten gaan. Het nadruppelen is een van de meest voorkomende kwaaltjes bij mannen. 

 

Oplossingen urine incontinentie bij mannen

Vandaag de dag bestaan er verschillende oplossingen voor mannen om ongewenst urineverlies tegen te gaan. De oplossing is natuurlijk erg afhankelijk van de oorzaak, ernst en de aard van het urineverlies. Goede toiletgewoonten en een gezonde levensstijl zijn in het algemeen een goed begin om urineverlies tegen te gaan, maar wanneer dit onvoldoende werkt kan een arts je nog andere oplossingen aanbieden. 

Leefgewoontes aanpassen

In sommige gevallen wordt urineverlies veroorzaakt door ongezonde leefgewoontes. Zo zorgen alcohol en cafeïne ervoor dat er vocht aan het lichaam onttrokken worden waardoor je vaker naar het toilet moet gaan. Verder blijf je zeker voldoende drinken want door minder te drinken wordt de urine geconcentreerder. De geconcentreerdere urine kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een blaasontsteking waardoor je andere plasproblemen kan krijgen. Overgewicht kan ook zorgen voor ongewenst urineverlies. Enkele kilootjes afvallen kan dus helpen om minder last te hebben van incontinentie.   

Blaastrainingincontinentie man oplossingen

Met blaastraining kan je proberen om verkeerd plasgedrag aan te pakken. Hierdoor kun je uiteindelijk beter aan de aandrang weerstaan en zal je minder vaak naar het toilet moeten gaan. Je kan de blaas trainen door enkel op vaste momenten naar het toilet te gaan. Deze momenten kan je geleidelijk aan met grotere tussenpauzes inplannen. Het kan ook helpen om een krukje in de buurt van het toilet te zetten. Wanneer je het gevoel hebt dat je naar het toilet moet gaan, ga je eerst even op het krukje zitten en probeer je te ontspannen. 

Bekkenbodemoefeningen

Oefeningen die de spieren in de bekkenbodem versterken kunnen helpen om bijvoorbeeld na een prostaatoperatie sneller terug controle over je blaas te krijgen. Sterkere bekkenbodemspieren helpen om beter urine te kunnen ophouden. Je kunt voelen waar deze spieren zitten door tijdens het plassen heel even je plas op te houden. (Doe dit echter niet te vaak aangezien het onderbreken van de urinestroom ervoor kan zorgen dat de sluitspier van de blaas ontregeld raakt.) Je laat jezelf het beste begeleiden bij deze oefeningen door een kinesist.    

Sterkere bekkenbodemspieren helpen om beter urine te kunnen ophouden.

Tips

De volgende algemene tips kunnen ook helpen om ongewenst urineverlies tegen te gaan. 

  • Ga niet te vaak naar het toilet. Hierdoor kan je last krijgen van een overactieve blaas. Een goede vuistregel is om op regelmatige tijdstippen naar het toilet te gaan (om de 3 tot 4 uur).
  • Neem de tijd om rustig naar het toilet te gaan. Laat de urine lopen zonder te persen. 
  • Blijf voldoende drinken. (1,5 tot 2 liter per dag)
  • Vermijd koffie en alcohol. 
  • Val enkele kilo’s af wanneer je last hebt van overgewicht. 
  • Duw de urinebuis met de hand leeg wanneer je last hebt van nadruppelen. (Vanuit het perineum tot aan de penis duwen met de vingers.)
     
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels