02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
27-04-2020 | Aandoeningen

Vormen en verschillende soorten incontinentie

Geschreven door Niels incontinentieprobleem

Ongewenst urine of ontlasting verliezen is natuurlijk zeer vervelend. Men benoemt deze aandoening met de term incontinentie, maar de ene vorm van incontinentie is de andere niet. Zo maakt men naast het onderscheid tussen urine-incontinentie (het ongewenst verliezen van urine) en ontlastingsincontinentie (het ongewenst verliezen van ontlasting) ook het onderscheid tussen verschillende soorten urine-incontinentie. Deze verschillende soorten urineverlies hebben vaak uiteenlopende oorzaken en vragen ook om verschillende behandelingen.  

Deze verschillende soorten urineverlies hebben vaak uiteenlopende oorzaken en vragen ook om verschillende behandelingen.  

Inspanningsincontinentie of stressincontinentie

Je lacht of niest even en het is weer zover … er ontsnapt wat urine! Deze vorm van incontinentie ontstaat door een verhoogde druk in de onderbuik. De verhoogde spanning zorgt ervoor dat de druk op de blaas toeneemt. Wanneer de bekkenbodemspieren of de sluitspier van de blaas deze verhoogde druk niet aankunnen kan er urine ontsnappen. 

Stressincontinentie is de meest voorkomende vorm van incontinentie en komt vooral voor bij vrouwen. Veel jonge moeders worden tijdens de zwangerschap of na de bevalling geconfronteerd met deze vorm van incontinentie. Dit komt doordat de bekkenbodemspieren tijdens de bevalling uitgerekt worden waardoor ze verzwakken. Verder komt inspanningsincontinentie ook vaak voor na de menopauze. 

Stressincontinentie is de meest voorkomende vorm van incontinentie en komt vooral voor bij vrouwen.

Aandrangincontinentie

Geraak je zelden tijdig op het toilet? Kan je de urine niet meer ophouden vanaf het moment dat je de aandrang voelt om te gaan plassen? Dan heb je waarschijnlijk last van aandrangincontinentie. Deze vorm van incontinentie is de meest voorkomende vorm van ongewenst urineverlies bij ouderen en wordt veroorzaakt door onvrijwillige samentrekkingen van de blaasspier of een overactieve blaas. Verder heb je vaker de neiging om naar het toilet te gaan waardoor je ’s nachts ook vaak moet opstaan om te gaan plassen. Sommige veranderingen in de hersenen kunnen zorgen voor deze vorm van incontinentie. Hersenaandoeningen zoals dementie of beroerte kunnen ervoor zorgen dat het zenuwstelsel de blaas niet meer onder controle heeft.  

Overloopincontinentie incontinentie soorten aandrang

Wanneer je kleine beetjes urine druppelsgewijs verliest uit de blaas, heb je waarschijnlijk last van overloopincontinentie. Dit urineverlies wordt meestal veroorzaakt door een blaas die overvol geraakt doordat de blaasspieren niet sterk genoeg samentrekken of omdat de overgang tussen de plasbuis en de blaas afgesloten is. Hierdoor rekt de blaas uit totdat hij overloopt met druppelsgewijs urineverlies tot gevolg.

De meest voorkomende oorzaak van overloopincontinentie bij mannen is een probleem met de prostaat. Wanneer deze vergroot of ontstoken is, kan de plasbuis afgesloten worden waardoor het plassen niet vloeiend verloopt met een overvolle blaas als gevolg. 

Wanneer je kleine beetjes urine druppelsgewijs verliest uit de blaas, heb je waarschijnlijk last van overloopincontinentie.

Reflexincontinentie 

Wanneer je ongewenst urine verliest zonder dat je aandrang voelt om naar het toilet te gaan heb je misschien wel last van reflexincontinentie. Hierbij ontbreekt er de reflex om naar het toilet te gaan door een afwijking in het zenuwstelsel. Neurologische aandoeningen zoals een open rug, herseninfarct, multiple sclerose, een tumor in het ruggenmerg of een beschadigde zenuw kunnen zorgen voor een afwijking in het zenuwstelsel met een verminderde controle over de blaas als gevolg. 

Functionele iincontinentie soortenncontinentie

Je kan ook ongewenst urine verliezen terwijl de baas normaal functioneert, maar om andere redenen niet tijdig op het toilet bent geraakt. Verschillende aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je niet voldoende tijd hebt om naar het toilet te gaan. Zo kunnen motorische problemen of blind- of slechtziendheid ervoor zorgen dat je last hebt van ongewenst urineverlies. Lees meer over functionele incontinentie.

Zwangerschapsincontinentie

Ongewenst urineverlies kan niet enkel tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling optreden. Tijdens de zwangerschap heeft het urineverlies vooral te maken met de verandering van de hormonen in het lichaam. Hierdoor worden de bekkenbodemspieren zwakker met urineverlies als gevolg. Verder verandert het lichaam van de vrouw ook tijdens de zwangerschap. De baarmoeder wordt groter met een verhoogde druk op de onderbuik en blaas als gevolg. De combinatie van de verhoogde spanning op de blaas en verzwakte bekkenbodemspieren kan ervoor zorgen dat je ongewenst urine verliest.  

Totale incontinentie

Wanneer je compleet de controle over je blaas bent kwijtgeraakt spreekt men over totale incontinentie. Hierbij heb je niet meer het gevoel dat je naar het toilet moet gaan en laat de blaas gewoon alle urine lopen. Deze vorm van incontinentie komt gelukkig minder vaak voor en wordt veroorzaakt door een probleem met de bekkenbodemspieren of de zenuwvoorziening van de blaas.

Ontlastingsincontinentieincontinentie soorten overloop

Naast ongewenst urine verliezen kan je ook ongewenst ontlasting verliezen. Dit noemt men ontlastingsincontinentie of fecale incontinentie. Wanneer de endeldarm of de anale sluitspier niet meer goed werken kan dat een ongewenst verlies van ontlasting tot gevolg hebben. Het slecht functioneren van de endeldarm of anale sluitspier kan veroorzaakt worden door een zenuwaandoening of door een beschadiging door bevalling, operatie of ongeval. Verder kan de anale kringspier bij het ouder worden verslappen met ontlastingsincontinentie als gevolg.   

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels