02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
02-06-2019 | Dieren

Laat je niet bijten deze zomer

Insectenbeten, ja die kunnen we maar beter niet hebben. En net daarom kan je je hierop maar beter voorbereiden. Want een voorbereid man is er twee waard! Ai, toch gebeten of gestoken? Volg dan snel onze eerste hulp tips op. 

Bereid je voor en wapen je tegen de insecten:

  • Het gemakkelijkste, maar niet direct de meest voor de hand liggende oplossing: aangepaste kledij. Lange kleren en het dragen van gesloten schoenen zorgen onmiddellijk voor een verkleinde kans op insectenbeten.
  • Vermijd de blootstelling aan bijen, wespen en hommels. Zoek ze niet op, maar lok ze ook niet. Ga dus best niet gezellig buiten zitten met allerlei zoets waar je veel kans hebt op wespen, bijen en hommels. Heb je toch zin in iets zoets? Drink het dan uit iets wat je achteraf weer kan sluiten. Maar let wel op, wanneer je iets zoets gegeten of gedronken hebt, dan kunnen deze insecten het ook ruiken aan je mond. Zorg er dus zeker voor dat ze niet in de buurt van je lippen komen en ze er zeker niet op willen landen. Want ja, zo is de kans op een steek toch best vrij groot.
    Wees daarbij ook tweemaal zo alert wanneer je in het verleden al eens een allergische reactie hebt vertoont van een wespen- of bijensteek. Want een allergie bouwt zich enkel op, je volgende allergische reactie kan dus eens zo hevig zijn.
  • In de zomer zet je al eens graag een raam open, maar controleer toch maar best even of je er een vliegenraam hebt voorstaan. Zo vermijd je toch al insecten in huis en is de kans op een insectenbeet al heel wat minder. En zeker voor die vervelende muggen ‘s nachts.
    Staat je vliegenraam er al eventjes in? Controleer dan ook maar even op gaten waar ze toch maar weer kunnen doorkruipen. Vooral wespen zijn hier helden in. Zo, een gewaarschuwd man is er twee waard: controleren maar!
  • Niets nieuw natuurlijk, maar je kan je ook altijd beschermen met een product dat insecten weert. Zo kan je jezelf even insmeren alvorens je je blootstelt aan de insecten. Dit is vooral ‘s nachts handig wanneer je al eens last hebt van die jeukende muggenbeten. Onthou wel dat dit geen effect heeft op wespen, bijen en hommels.
  • Kies bij voorkeur een product op basis van DEET (diethyl toluamide). Je vindt ze als een roller of spray, maar ook kan je een keuze maken tussen olie en melk. Er bestaan hierin heel wat verschillende concentraties, en net daarom is het maar beter dat je je eerst goed informeert bij onze online apothekers. Want zo kan het product bijvoorbeeld schadelijk zijn tijdens je zwangerschap, bij het geven van borstvoeding of bij jonge kinderen.
  • Een vakantie geboekt? Informeer je dan ook maar best even op voorhand over het vervelende of gevaarlijke gedrag van de insectensoorten in je bestemmingsland. Want zo heeft ieder land zijn typische en veelvoorkomende insecten.
  • Wees ook altijd aandachtig voor tekenbeten. Wanneer je een uitstapje gepland hebt in een begroeid gebied, doe dan zeker aangepaste kledij aan of neem het mee. Zeker wanneer je paden bewandelt waar het gras al wat hoger staat. Het beste wat je hier kan doen is je broekspijpen in je kousen stoppen. Zo is er geen mogelijkheid dat de teek zich toch op een bepaalde manier onder je broek bevestigd op een warme plaats op je huid. Ben je terug van je uitstapje? Controleer je dan ook maar best even op eventuele teken, hierbij hecht je eens zoveel aandacht op je warme plaatsen zoals je lies, arm- en knieplooien, bilspleet enz. Het gemakkelijkste is wanneer je aan een vertrouwd persoon kan vragen om het bij jou even na te kijken. Maar ook voor teken kan je je insmeren met hierboven besproken spray of rollen tegen insecten.

Ai, toch gebeten of een steek gehad? Dan maar snel onze best helpende tips toepassen:

Heb je jeuk, pijn of een zwelling op de steekplaats? Koel deze plaats dan best af met koud water, een nat kompres, een koud voorwerp of ijs. Kou zorgt namelijk voor vaatvernauwing en gaat zo de verspreiding van het gif tegen. Hoe sneller je dus koelt, hoe beter en dus minder hevig je reactie zal zijn.

Controleer even of de angel nog in je huid zit. Wanneer dit het geval is, kan je deze ook maar best zo snel mogelijk verwijderen omdat de gifklier nog een tijdje op eigen kracht gif spuit. Je kan de angel eruit schrapen door met je nagel of de stompe kant van een mes over je huid te glijden. Wanneer je een pincet in de buurt hebt, kan je beter snel gebruik maken van het pincet. Wanneer je je pincet gebruikt moet je wel even opletten dat je niet knijpt op de angel, want zo zou je het gifkliertje wel eens verder kunnen leeg duwen waardoor je natuurlijk net nog meer gif in je lichaam doet terechtkomen. Heb je de angel kunnen verwijderen? Reinig dan even je wondje en voor de zekerheid kan je het ook altijd even ontsmetten. Vooral opengekrabde beten kan je best goed reinigen met water en zeep. Want deze wondjes geven dikwijls aanleiding tot infecties.

De aanpak van een tekenbeet:

Kort na een tekenbeet ontstaat er op de plaats van de beet een klein rood vlekje. Het kleine vlekje wordt meestal niet groter dan twee centimeter en verdwijnt binnen twee weken.

Een minderheid van de teken kan de ziekte van Lyme veroorzaken en in sommige streken ook tekenencefalitis.

Wanneer is het nodig om je huisarts te raadplegen?

  • Krijg je de teek niet verwijderd? Raadpleeg dan de dag zelf nog jouw arts.
  • Wanneer er enkele dagen tot enkele weken na je tekenbeet een rode vlek te zien is die geleidelijk groter wordt.
  • Wanneer je binnen de 3 maanden na je tekenbeet last krijgt van:
    • een grieperig gevoel met hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of vermoeidheid;
    • pijn, tintelingen of krachtsverlies in de ledematen;
    • dikke of pijnlijke gewrichten;
    • dubbel zien.

Wanneer er een vermoeden is van de ziekte van Lyme, zal je arts een gepast antibioticum voorschrijven.

Een teek veilig verwijderen doe je zo:

  • Na een verblijf in de natuur controleer je best altijd en zorgvuldig je hele lichaam. Bij het controleren spendeer je eens zoveel aandacht aan warme, vochtige plekken zoals je oksels, liezen, knieholtes, bilspleet enz. Bij kinderen kijk je ook altijd het hoofd na, dit vooral achter de haargrens en achter de oren.
  • Teek verwijderenEen teek opgemerkt? Verwijder hem dan meteen. Gebeurt dit binnen de 24uur, dan is de kans dat je besmet wordt klein.
  • Verdoof de teek zeker NIET met alcohol, olie, nagellak of andere middelen. Want dit doet het risico op een besmetting enkel maar toenemen.
  • Grijp de teek vast met een tekentang of een pincet. Wanneer je deze niet in de buurt hebt, doe het dan met je vingers. Neem de teek vast bij de kop en zo dicht mogelijk tegen de huid. Trek hem voorzichtig in een rechte beweging uit de huid en zorg ervoor dat je zijn lijf niet samenknijpt. Als de kop van de teek afbreekt en er een stukje in de huid achterblijft, dan is dit niet erg. Net zoals bij een splinter, zweert het resterende stukje er vanzelf weer uit. Maar, denk toch maar beter tweemaal na vooraleer je de teek er zomaar uittrekt. Wanneer je een teek verkeerd verwijdert, kan hij zijn maaginhoud dumpen, inclusief schadelijke bacteriën en virussen. En net daarom is een speciale tekenverwijderaar zo sterk aangeraden. Voorzie dus in je handschoenkastje van de auto, in je fietstas, rugzak, enz een tekenverwijderaar. Zo ben je op ieder uitstapje voorbereid.
  • Na het verwijderen van de teek maak je je wondje schoon, dit doe je met water en zeep en ontsmet daarna de wond met een product op basis van alcohol (70%) of met een product op basis van chloorhexidine.

Zo, de teek is verwijderd en het wondje is verzorgt. Wat je nu best kan doen is even de datum van de tekenbeet ergens noteren waar je het zelfs 3 maanden later nog gemakkelijk en snel terugvindt. Dit doe je best omdat eventuele symptomen in geval van een besmetting pas kunnen optreden na een hele tijd. Daarom hou je ook maar best de plaats van de tekenbeet de eerste drie weken, na het verwijderen van de teek, goed in het oog. Zeker wanneer er gedurende deze periode een groter wordende ronde, rode vlek ontstaat, contacteer je zo snel mogelijk je huisarts.

En voila, nu ben je helemaal gewapend om de zomer door te komen zonder een insectenbeet. Succes en veel zomerplezier!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels