02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
25-05-2018 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Intieme hygiëne: enkele tips om vaginale problemen te vermijden

Geschreven door Birgit

Heb je vaak last van vaginale infecties of vaginale droogte? Of heb je vaak last van jeuk, irritatie, pijn, vooral tijdens het vrijen? Ter gelegenheid van de Dag van de Vrouwelijke Hygiëne geven onze apothekersassistenten je verschillende nuttige tips om vaginale aandoeningen te voorkomen.

Voor ons vrouwen is intieme hygiëne van het grootste belang. Het is niet alleen een deel van onze dagelijkse verzorging, maar het is ook doorslaggevend om kleine ongemakken te voorkomen. Vaginale jeuk, droogte, irritatie of vaginale schimmelinfecties (iets waar bijna iedere vrouw in haar leven minstens 1 keer mee te maken krijgt); er zijn talrijke aandoeningen die gerelateerd zijn aan dit intieme gebied. Gelukkig zijn er preventieve maatregelen om er aan te ontsnappen of om hervallen te voorkomen.

Intieme hygiëneAdvies voor intieme hygiëne

1. Draag katoenen ondergoed

Synthetische materialen laten de huid niet ademen. De intieme zone kan echter bijzonder vochtig zijn, vooral tijdens de menstruatie. Om verweking en een vaginale schimmel te voorkomen kies je best voor katoenen ondergoed en vermijd je, indien mogelijk, een inlegkruisje of draag je het zo weinig mogelijk.

2. Vermijd agressieve zepen en vergeet vaginale douches

Was je vulva tweemaal per dag met water of een milde zeep voor intieme hygiëne met de juiste pH, maar was zeker de binnenkant van je vagina niet, laat staan ​​met zeep! In feite produceert de vagina van nature afscheiding om kiemen en onzuiverheden te elimineren.

De vaginale flora, die zelf bestaat uit goede bacteriën, maakt het mogelijk om te vechten tegen alle soorten infecties (schimmelinfecties, slechte bacteriën, enz.). Maar als je deze flora vernietigt, ben je net kwetsbaarder voor irritatie, jeuk en infecties.

Vergeet ook de vaginale douches, die absoluut afgeraden zijn. Wees er echter waakzaam op dat je de intieme zone goed droogt om vochtigheid te vermijden en dat je natte kleren (broek) niet te lang aanhoudt. Was je handen voor je in contact komt met je geslachtsdelen (en let er op dat je partner ook steeds de handen wast) en zorg er ook voor dat je na het vrijen ook op je hygiëne let (naar het toilet gaan, onder andere).

Vergeet vaginale douches, deze zijn absoluut afgeraden!

3. Vermijd spermiciden en latexcondooms

Gebruik geen spermiciden, want deze verstoren de balans van de vaginale flora, wat ook weer kan leiden tot een schimmelinfectie in de vagina. Kies ook voor latexvrije condooms. Deze irriterende stoffen kunnen inderdaad een vaginale ontsteking veroorzaken, vooral in het geval van allergie bijvoorbeeld.

4. Veeg van voren naar achteren

Wanneer je naar het toilet gaat, veeg dan steeds van voor naar achter om zo besmetting met darmbacteriën te vermijden. Het is inderdaad zo, dat door de nabijheid van de anus, bacteriën de vaginale flora gemakkelijk kunnen besmetten. Dit is iets wat vermeden kan worden... en dit in 1 gebaar!

5. Versterk je natuurlijke weerstand

Zoals altijd kan je natuurlijke weerstand helpen om ongemakken te vermijden. Om zeker te zijn van een goede weerstand, moet je er op letten dat je gezond eet, voldoende beweegt en voldoende rust. Indien nodig kan je altijd een kuur nemen van voedingssupplementen om zo je natuurlijke weerstand te versterken.

6. Ga steeds naar het toilet na het vrijen

Wist je dat je altijd moet gaan plassen na het vrijen? Velen van ons doen het niet. Wrijving bevordert uiteraard de verspreiding van bacteriën, en niet alleen die van jou natuurlijk!

Deze bacteriën gaan snel door de urethra (het kanaal waardoor je plast) naar de blaas. Je hebt er waarschijnlijk geen tekening bij nodig. Het resultaat is een stevige blaasontsteking! En ja, bij vrouwen is de urethra bijzonder kort, ze hebben dus meer last van urinaire infecties. Daarom is het altijd beter om te plassen na het vrijen, om zo alle microben te elimineren.

7. Verander tijdens de menstruatie regelmatig je bescherming

Verander je bescherming minstens 3 keer per dag tijdens je menstruatie, en draag een tampon nooit meer dan 4 tot 6 uur.  Kies 's nachts voor maandverbanden en voor biologische, hypoallergene verbanden of tampons met applicators om bijvoorbeeld vaginale irritatie, infecties en allergieën te voorkomen.

Tips in geval van vaginale infectiesTips intieme hygiëne

  • Geef je vagina de tijd om te herstellen voordat je seks hebt, gewoon om pijn of irritatie van de vaginale slijmvliezen te voorkomen. Neem ook de tijd om opgewonden te geraken als je de liefde gaat bedrijven, zodat je vagina voldoende vochtig is.
  • Eet zo weinig mogelijk suiker.
  • Als je vatbaar bent voor vaginale infecties en op vakantie gaat, neem dan je gebruikelijke bescherming mee. Zo kan je vermijden dat je ter plaatse nog op zoek moet gaan naar een product en vermijd je het risico dat jouw bescherming misschien niet bestaat op jouw bestemming.
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels