Gluten- en lactose-intolerantie
Ben je gluten- of lactose-intolerant? Of zijn er mensen in je omgeving of sommige van je vrienden die aan deze allergie lijden? Geen paniek! Deze intoleranties komen heel vaak voor en zullen je niet beletten om van je maaltijden te genieten! Ontdek hier onze tips en weetjes om in alle rust met deze intoleranties om te gaan.
Glutenintolerantie komt steeds vaker voor bij zowel volwassenen als kinderen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in veel voedingsmiddelen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en alle producten die van deze granen worden gemaakt. Denk aan brood, pizza’s, pasta, koekjes, gebak, maar ook sauzen, bier, bepaalde soorten ijs … De lijst maakt je duizelig! Gluten is overal. Maar maak je geen zorgen, ook al zijn er geen medicijnen om deze allergie te genezen, de markt voor glutenvrije voedingsmiddelen blijft groeien. Steeds meer merken hebben hun eigen assortiment glutenvrije voedingsmiddelen ontwikkeld, waardoor veel mensen zich op dit soort dieet hebben toegelegd zonder last te hebben van deze allergie. Deze voedingsmiddelen zijn in alle supermarkten en op de website van Viata te vinden. Aarzel dan niet om advies aan onze apothekersassistenten te stellen als je meer informatie nodig hebt over dit onderwerp. Veel koks houden zich ook bezig met deze aandoening en verschillende boeken, blogs en websites bieden een veelheid aan recepten om je met plezier te laten eten! Weet ook dat sommige granen glutenvrij zijn, zoals rijst, boekweit, quinoa, amaranth (een zaadsoort), maïs, gierst, enz. Zo kan je deze voedingsmiddelen koken zonder je zorgen te maken over je allergie.
Lactose-intolerantie is een spijsverteringsstoornis bij mensen die te weinig lactase produceren, een enzym dat essentieel is voor de vertering van lactose, een melkkoolhydraat. Door dit lactasetekort hebben deze mensen moeite met het verteren van lactose en kunnen symptomen vertonen, zoals maagkrampen of een opgeblazen gevoel. Deze intolerantie treft 10 tot 15 procent van de Europese bevolking. Het treft dus slechts een minderheid van de bevolking, ook al denken veel volwassenen ten onrechte dat ze er last van hebben. Bovendien is lactose-intolerantie geen allergie voor melk, maar voor lactose. Zo kan je lactosevrije zuivelproducten consumeren, en deze lijst is lang! Het enige wat je hoeft te doen is producten die lactose bevatten te vermijden, of je inname tot ongeveer één glas melk per dag te beperken. Let op dat als je dit glas melk over de hele dag verspreidt of met je maaltijden mengt (bijvoorbeeld in een saus of aardappelpurée), je het gemakkelijker zal verteren. Wil je echter meer zuivelproducten consumeren, ga dan naar lactosevrije alternatieven, zoals soja- of amandelmelk. Daarnaast kan je ook veel lactosevrije of lactosearme kazen blijven eten, zoals blauwe kaas, brie, geitenkaas, camembert, cheddar, roomkaas, edam, mozzarella, goudsbloem, gruyère of comté. Niets om je dan zorgen over te maken! Maar wist je dat veel industriële producten, kant-en-klaarmaaltijden, koekjes, desserts en chocolade ook lactose bevatten? Een goede reden om zelfgemaakte gerechten te koken! Je lichaam zal je daar dankbaar voor zijn!