02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
01-01-2013 | Algemeen welzijn

Investeer in je lichaam met gezonde voeding.

Geschreven door Natasha

Een lekker glas cava, romige gratin, zoete dessertjes en ga zo maar voort, we lusten het allemaal, en graag zelfs! Maar vaak beseffen we ook dat we misschien niet altijd de meest gezonde keuzes maken op vlak van voeding. 

 

Er worden vaak heel wat  beloftes genomen om gezonder en regelmatiger te eten, maar velen hervallen al snel weer in hun oude gewoontes. Die goede voornemens zijn jammer genoeg dikwijls dan ook maar van korte duur.

Graag  geven we dan ook enkele tips mee zodat het volhouden van een gezondere levensstijl misschien wel zal lukken. 

Voorbereiding

Tijdsgebrek is bij velen het grote probleem. Door onze drukke levensstijl vinden we vaak niet meer de tijd om gezond te koken. Als we ’s avonds laat thuis komen hebben we echt geen zin meer om lang in de keuken te staan om een gezonde maaltijd te bereiden. Dat zijn de momenten dat we grijpen naar een kant en klare maaltijd of een ongezonde snack, maar die bevatten heel wat verborgen suikers, zouten en vetten.

De oplossing is een goede voorbereiding.  Maak een dag of enkele dagen op voorhand, wanneer je wel tijd hebt, enkele gezonde maaltijden klaar. Denk maar aan zelfgemaakte ontbijtrepen van havermout en noten of havermoutpannenkoeken, een portie groentesoep, maaltijdsalades,  kip met wokgroenten, …

Deze bereidingen vragen niet veel tijd en maak je best in grotere hoeveelheden klaar. Je bewaart deze maaltijden in je koelkast en hebt zo altijd een gezonde lunch, ontbijt of snack klaarstaan voor bij je thuis of op je werk.

Vergeet niet dat een stuk fruit een gezonde en gemakkelijke snack is die bovendien helemaal niet duur is.

 

Verklein je porties

Vaak wordt het ontbijt overgeslagen en is vooral onze avondmaaltijdheel erg uitgebreid. Dit zou net omgekeerd moeten zijn. Sla nooit je ontbijt over en eet daarbij nog  3 tot 4 kleinere gezonde maaltijden doorheen de dag.

Meerdere malen per dag een kleine portie eten zal ervoor zorgen dat je suikerspiegel constant blijft, dit resulteert in een constant gevoel van energie. Het verhoogt daarnaast ook nog eens je metabolisme. Maar niet enkel regelmatig eten vehoogt je metabolisme, maar voldoende bewegen is ook een belangrijke factor.

 

Probeer eens aan de verleiding te weerstaan

Je collega is jarig en trakteert, je bent op bezoek bij je schoonmoeder en die presenteert je weer wat lekkers, velen vinden het dan ongezellig of zelfs onbeleefd om die zoetigheden af te slaan.

Durf gerust af en toe eens nee zeggen.  Op langere termijn gaat dat zeker lonen.

 

Laat je niet misleiden

Er is heel wat voeding waar we vaak van denken dat het wel gezond en voedzaam is voor ons, terwijl ze toch dikwijls heel wat calorieën bevatten.Je denkt dan dat je gezond bezig bent terwijl je zonder dat je beseft weer heel wat vetten of suikers binnenkrijgt. Denk maar aan niet verse fruitsappen, yoghurt met smaakjes, ontbijtrepen die vaak boordevol suikers zitten.  Ook diepvriesgroenten waar reeds een bereide saus bijzit, bevat dikwijls heel wat zout en vetten, wat soms resulteert in een verdubbeling van het aantal calorieën. Lees dus goed de ingrediëntenlijst, zodat je zeker bent of wat je eet wel zo gezond is.

Weet wat je eet

 

Superfoods

Ben je de gezonde weg al ingeslagen en zoek je nog een manier om je lichaam een extra boost van oxidanten, mineralen en vitamines te geven. Dan kan je kiezen voor de superfoods. Denk bijvoorbeeld maar aan gojibessen, quinoa zaden, de acaibes en spirulina. Deze zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen die een positief effect hebben op je lichaam.  Je kan ze gemakkelijk verwerken in shakes, slaatjes of andere gerechten.

Is de rage van de superfoods niet voor jou weggelegd? Dan kan je ook altijd kiezen voor de traditionele superfoods zoals broccoli, spinazie of boerenkool. Aan de nieuwe superfoods hangt namelijk wel een prijskaartje, maar waarom zou je je lichaam dit jaar niet eens extra verwennen en investeren in gezonde voeding en dus ook in jezelf.

Wil je dit jaar nog meer goede voornemens waarmaken? Bekijk dan zeker ook: Verlies enkele kilootjes en behoud voortaan je streefgewichtBehaal met glans je sportdoelenGestopt met roken, wat nuHoe vind je een goede work-life balans.

Natasha

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels