02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

28-04-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Wat is het verschil tussen zonneallergie en zonverbranding?

Heb je last van een rode huid na blootstelling aan de zon? Dan kan je verbrand zijn of misschien is er zelfs sprake van een zonneallergie. De twee hebben erg gelijkaardige symptomen, maar het is wel belangrijk om het verschil te kennen omdat de behandelingen ook verschillen. Lees hier alles over de symptomen, behandelingen en preventie van zonneallergie en zonverbranding.

Wat is zonverbranding?

Een verbrande huid of ‘dermatitis solaris’ komt vaak voor. Wat eigenlijk gebeurt, is een reactie van je huid op een te hoge dosis uv-straling. Daarom verbrand je niet alleen door de zon, maar kan je ook verbranden onder de zonnebank. Je kan zonnebrand herkennen aan een rode tint op de aangetaste huiddelen. Daarnaast kunnen ze ook zwellen en/of warm en pijnlijk aanvoelen. Na enkele dagen zal de huid vervellen. Bij derde- of vierdegraadsverbranding kan je ook last hebben van blaasjes. In zulke ernstige gevallen kan je ook misselijk worden, koorts krijgen en last krijgen van hoofdpijn.

Behandeling en preventie

Je wil in de eerste plaats een verbrande huid zoveel mogelijk vermijden. Je huid veroudert ervan en je loopt een verhoogd risico op huidkanker. Je kan zonnebrand vermijden door je om de twee uur in te smeren met een zonnecrème van minstens factor 30 en voor de rest zo veel mogelijk de zon te vermijden rond de middag. 

Als je toch verbrand bent, hangt de behandeling af van de graad van verbranding. Bij eerste en tweede graad, volstaat het om de huid af te koelen en vervolgens aftersun of lotion te gebruiken. Pijn kunt u aanpakken met paracetamol en jeuk valt te verhelpen met een verkoelende zalf. Als je blaasjes krijgt en je misselijk voelt, koorts hebt of hoofdpijn hebt, ben je misschien derde of vierde graadsverbrand. In dat geval contacteer je best een arts.

Wat is zonneallergie?

zonneallergie verbrand zonbeschermingEen zonneallergie of polymorfe lichteruptie doet zich voor na elke maat van blootstelling aan zonlicht, in tegenstelling tot zonverbranding. Het is een huiduitslag die de vorm kan aannemen van jeukerige, rode bultjes. De uitslag kan zich uitbreide naar huiddelen die niet werden blootgesteld aan zonlicht. Deze allergie kan op elke leeftijd plots verschijnen, maar meestal beginnen de symptomen al bij jongvolwassenen.

Behandeling en preventie

Omdat de reactie zich ook bij lage blootstelling kan voordoen, zijn er weinig preventieve maatregelen. Als je geen ernstige vorm hebt van zonneallergie, kan je je huid wel geleidelijk laten wennen aan zonlicht in de lente door de eerste weken een zonnecrème te gebruiken. Daarnaast bestaan er ook speciale lichtbehandelingen die je in het ziekenhuis kan laten doen om je huid te laten wennen. Ten slotte beschermt zonnecrème zowel tegen zonverbranding als tegen zonneallergie. 

Verschillen tussen zonverbranding en zonneallergie

Zonverbranding Zonneallergie
  • Veroorzaakt door te hoge blootstelling aan zonlicht
  • Rode, opgezwollen, pijnlijke huid. In ernstige gevallen blaasjes, permanente verkleuring, misselijkheid, koorts, hoofdpijn.
  • Kan genezen door uit de zon te blijven, aftersun te gebruiken en te wachten tot de huid vervelt. 
  •   Kan veroorzaakt worden door elke dosis zonlicht
  • Jeukende huiduitslag, mogelijk in de vorm van rode bultjes, die zich kan uitbreiden naar huiddelen die niet in de zon zijn geweest.
  • Kan voorkomen worden door uit de zon te blijven en zonnecrème te gebruiken. Bij lichtere vormen kan je je huid laten wennen.


Zonneallergie en zonverbranding lijken op het eerste zicht een beetje op elkaar, maar zijn dus heel verschillend van aard. Zonverbranding wordt veroorzaakt door te lang in de zon te zitten, terwijl zonneallergie ook bij lagere blootstelling kan optreden. Zonneallergie kan je verminderen door je huid te laten wennen en zonverbranding kan je enkel voorkomen door je huid te beschermen met zonwerende middelen. Bovendien kan je zonneallergie ook herkennen aan de jeukerige huiduitslag. Houdt deze verschillen in je achterhoofd om de juiste behandeling te kiezen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels