02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
01-01-2014 | Algemeen welzijn

Kampmedicatie: wat geef je mee aan je kind?

Geschreven door Ann kamp muggen zonnebrand

Wanneer je kinderen voor de eerste keer op kamp vertrekken, wil je graag dat je niets vergeet in hun koffer te steken en dat ze zeker alles bij hebben. 

'Liever iets te veel, dan te weinig', luidt het motto van vele ouders. Dit is zeker het geval wanneer we over reismedicatie praten. Wie wilt er nu dat zijn/haar kind ziek wordt op kamp? Belangrijk voor jullie, de ouders, is om te weten dat de leiding een grote koffer aan verplicht EHBO-materiaal dient mee te nemen. Overstelp je kind dus niet met een hele voorraad, want het kind zelf kent daar niets van en voor de leiding is het gemakkelijker als ze op zo een cruciaal moment niet moeten beginnen te zoeken in elke koffer. Voor elk kwaaltje en elke verwonding zit in de koffer voldoende materiaal zodat je kind snel geholpen kan worden.

Op kamp wordt er een EHBO-verantwoordelijke aangesteld. Meestal is dat iemand met een medische achtergrond (bv. verpleegster) die op de hoogte is van welke producten wanneer te gebruiken zijn. Je moet niet in paniek zijn wanneer je kind fel gevallen is of een felle beet heeft dat het niet goed verzorgd zal worden, want bij twijfel en ernstige gevallen wordt er naar een arts gegaan.

Medische fiche

Vooraleer je kind op kamp vertrekt is het heel belangrijk dat de medische fiche ingevuld is. Een voorbeeld van zo'n medische fiche vind je hier terug. Deze wordt een paar weken voor het kamp aan de ouders bezorgd. Dit is een vragenlijst over de identiteit en de gezondheidstoestand van je kind. Het is heel belangrijk dat je deze goed ingevuld en tijdig terug aan de leiding bezorgt zodat zij op voorhand deze al even kunnen doornemen en eventuele vragen met jullie kunnen bespreken. Wanneer je kind medicatie dient te krijgen, bespreek je dit best even op een rustig moment met de leiding. Dus niet juist wanneer de bus vertrekt, want dan luisteren ze maar met een half oor. Ikzelf ben ex-Chiroleidster en weet dat de leiding dit zeker apprecieert. Vind je de leiding nog te jong om hiermee om te gaan, spreek dan een kookouder of een meer volwassen persoon aan hierover zodat je je kind met een gerust hart op kamp laat vertrekken.

Muggen- en zonnespray

Wanneer je weet dat je kind fel reageert bij bepaalde muggen- en insectenbeten, kan je beter zelf een preventief product meegeven. Zo kan je kind zichzelf voor een wandeling in het bos of voor hij/zij gaat slapen goed insmeren. Passeer hiervoor even bij je apotheker voor een reisapotheek, die uit een brede waaier van producten het meest geschikte product voor jouw kind zal vinden. Wanneer er mooi weer voorspeld wordt, kan je best ook een zonnecrème aan je kind meegeven zodat het kind zichzelf te gepasten tijde kan insmeren. De kleintjes worden hiervoor natuurlijk geholpen door hun leiding.

Wanneer jullie, ouders, de medische fiche dus correct en op tijd ingevuld hebben, kan ik je verzekeren dat de leiding al heel veel weet en je kind op de correcte manier zal verzorgen. Laat ze dus maar die tien dagen los en geniet ook wat van jullie eigen rust nu! 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels