02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
18-02-2022 | Algemeen welzijn

Wat de kleur van je snot je vertelt over je lichaam

Geschreven door Niels snot verkoudheid loopneus

Een van de meest vervelende symptomen van een verkoudheid is een loopneus. Je kan er ook in andere situaties last van hebben: in het geval van een allergie of na het eten van iets pikant, bijvoorbeeld. Wanneer je lichaam meer snot produceert dan normaal, kan het handig zijn om de kleur te controleren. Hieraan kan je namelijk de oorzaak afleiden. Lees hier wat de kleur van je snot je vertelt over je gezondheid.

Waarvoor dient snot eigenlijk?


Je neus is een orgaan dat naast ruiken ook andere functies heeft zoals het reinigen en verwarmen van de lucht die je inademt. In je neus en neusholten zitten slijmvliezen die, zoals de naam verraadt, slijm (ofwel snot) produceren. Dat slijm werkt samen met de neusharen als een filter om stof, vuil en bacteriën tegen te houden. Het vervuilde slijm wordt vervolgens via trilharen naar achteren vervoerd zodat het in de keel terechtkomt. Doordat je het doorslikt, komt het snot in je maag terecht zodat de schadelijke stoffen opgeruimd kunnen worden.


Verschillende kleuren van snot


De kleur van je snot kan een aanwijzing zijn voor bepaalde aandoeningen. Hieronder vind je een overzicht van welke tinten je mogelijk kan verwachten en wat ze betekenen voor je gezondheid.


Helder


Dit is de standaardkleur van snot. Als het transparant en plakkerig is, hoef je je geen zorgen te maken over een virus of infectie. Een uitzondering hierop is een oor- of holteontsteking. Als je last hebt van andere symptomen, neem dan contact op met je dokter.


Wit


snot kleur verkoudheidAls je verkouden bent of begint te worden, kan je snot wit en ondoorschijnend uitslaan. De textuur is dan ook plakkeriger en dikker omdat je lichaam meer snot produceert. Naast een verkoudheid kunnen zuivelproducten ook een mogelijke oorzaak zijn. Wanneer je te veel zuivel consumeert, maakt het vet ervan je snot dikker en taaier. Als je een verkoudheid hebt, kan je dus ook best niet te veel zuivel consumeren.


Geel


Wanneer je snot een gele tint heeft, heb je misschien een virus of infectie in de bijholte van de neus. Dat gaat gepaard met een verkoudheid. De gele kleur is een goed teken omdat het wil zeggen dat je immuunsysteem de ‘indringer’ op dat moment aanpakt. De kleur verschijnt vanaf het moment dat de witte bloedcellen uit je lichaam zijn. In het begin is het een felle gele of groene kleur, maar na een paar dagen wordt je snot donkerder.


Groen


Groen snot geeft aan dat je een bacteriële of schimmelinfectie hebt. Leukocyten (een soort witte bloedcel) zorgen voor deze groene kleur waardoor je dus weet dat je lichaam tegen de bacterie vecht, net zoals bij geel snot. Ook in dit geval kan je na een paar dagen een donkerdere kleur verwachten. Je kan wel best contact opnemen met een dokter als de kleur na een week niet weggaat of de symptomen verergeren.


Rood of bruin


Een rode of bruine kleur betekent dat er bloed aanwezig is in je snot. Dat is niet altijd een reden om te panikeren, meestal is de oorzaak relatief onschuldig. Een plausibele verklaring kan een ontsteking aan je sinussen zijn, bijvoorbeeld. Dat zijn holten die aan de weerszijden van je neus zitten. Het kan misschien ook zijn dat er je een wondje in je neus hebt. Als je rode slijmen ophoest, kan dit wijzen op bronchitis. Als dat meerdere dagen duurt, kan je best een afspraak maken bij je dokter. Wanneer je helder bloed zonder slijm ophoest, zoek dan meteen medische hulp.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels