02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

11-03-2019 | Algemeen welzijn

Is koolhydraten schrappen de manier om gewicht te verliezen?

Geschreven door Niels afvallen gezonde voeding vet absorberen

Vele dieetgoeroes zweren erbij dat koolhydraten de grote boosdoener zijn die voor jouw overtollige kilo’s zorgen. Volgens hun speel je die vetrolletjes dan ook gemakkelijk kwijt door koolhydraten uit je dieet te schrappen. Voordat je begint met alle koolhydraten uit je dieet te verbannen, kan het handig zijn om te weten wat koolhydraten zijn en wat ze in het lichaam doen.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam die we terugvinden in suikers, zetmeel en vezels. Nadat de koolhydraten in het spijsverteringskanaal afgebroken zijn, komen ze als glucose in het bloed terecht. Glucose is belangrijk voor het functioneren van ons lichaam. We krijgen dan ook een hongergevoel wanneer het glucosegehalte in het bloed te laag wordt. Wanneer we echter te veel glucose in het bloed hebben, zal het lichaam de overschot aan glucose opslaan in de vorm van vet.  

Enkelvoudige koolhydraten

Niet alle koolhydraten zijn even goed voor je lichaam. Zo worden enkelvoudige koolhydraten erg snel door het lichaam opgenomen met een snelle stijging van het bloedsuikerniveau als gevolg. Wanneer je te veel van deze koolhydraten eet, kan je lichaam niet alle aangemaakte glucose verwerken en zal het deze glucose opslaan in de vorm van vetten. Je vindt deze enkelvoudige koolhydraten vooral terug in suikers van snoep, gebak en frisdrank.  

Complexe koolhydraten 

Deze koolhydraten zijn moeilijker door het lichaam verteerbaar en geven bijgevolg ook trager hun suikers af dan enkelvoudige koolhydraten. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel ook veel trager waardoor het lichaam de hoeveelheid glucose makkelijker kan verwerken. Complexe koolhydraten vinden we terug in volkorenbrood en -pasta, maar ook in groenten en aardappelen. 

Negatieve gevolgen van koolhydraten schrappen

Wanneer te weinig koolhydraten eet, geef je het lichaam onvoldoende brandstof. Hierdoor kan je op korte termijn last krijgen van vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Op lange termijn kan het tekort aan koolhydraten zelfs nog ernstigere gevolgen hebben zoals depressie, futloosheid en een lagere weerstand. Het dus duidelijk dat je lichaam koolhydraten nodig heeft. Laat ze dus niet volledig vallen en blijf ze eten om je lichaam voldoende energie te geven om zo optimaal te kunnen functioneren. 

Hoeveel koolhydraten mag ik per dag eten?  koolhydraten afvallen gevolgen

Je weet al dat je lichaam elke dag een portie koolhydraten nodig heeft, maar hoeveel moet je er nu dagelijks eten? Wanneer je niet probeert af te vallen is een dosis van ongeveer 200 gram aangeraden, maar wanneer je gewicht probeert te verliezen kan je deze dosis lichtjes terugschroeven. Hoeveel koolhydraten je nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren zoals de hoeveelheid energie die je lichaam elke dag verbruikt. Zo hebben sporters meer nood aan koolhydraten omdat ze veel meer energie verbruiken. Probeer dus met kleine beetjes het aantal koolhydraten in je dieet naar beneden te halen en kijk of je last hebt van negatieve gevolgen. Het is echter af te raden om minder dan 50 gram koolhydraten per dag te eten. Voor een duwtje in de rug kan je altijd een koolhydraten blokker gebruiken zoals die van XL-S Medical. De blokker helpt je om de opname van calorieën uit koolhydraten sterk te verminderen. Hierdoor kan je een normale portie koolhydraten eten zonder dat je moet vrezen voor gewichtstoename.   

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels