Koortsblaasjes behandelen
Wat zijn koortsblaasjes?
Een koortsblaar is een uiting van een besmetting met het herpes simplex virus (HSV). De blaasjes verschijnen doorgaans op of rond de lippen (HSV type 1). Besmetting kan zich ook situeren op en rond de geslachtsdelen (HSV type 2, het genitale type). Daarnaast bestaan er andere herpesvirussen, verantwoordelijk voor ondermeer waterpokken en gordelroos (zona).
Het is een veelvoorkomende aandoening. Naar schatting zouden 8 op 10 Belgen drager zijn van het herpesvirus.
Besmetting met het herpesvirus
Het herpesvirus is zeer besmettelijk. De eerste besmetting loopt men meestal op voor het vijfde levensjaar. Het virus kan overgedragen worden via de moeder of via leeftijdsgenootjes (in de crèche, op school). Besmetting verloopt via aanraking, bijvoorbeeld door het geven van een kus, gebruik van gemeenschappelijk toiletgerief zoals een handdoek.
Bij volwassenen is de besmetting lastig en pijnlijk, maar meestal niet gevaarlijk. Dit is anders bij een baby. Omwille van hun onvolledig ontwikkelde immuunsysteem, kan een infectie met het herpesvirus ernstige gevolgen hebben voor een baby. Wanneer je last hebt van een koortsblaasje, vermijd dan contact met pasgeborenen (geen kusjes, niet knuffelen).
Verloop
De aanvankelijke besmetting verloopt vaak onopgemerkt. Het kan dat de eerste infectie gepaard gaat met een ontsteking van de mondholte. Het virus blijft echter levenslang in het lichaam aanwezig (in de zenuwbanen van de huid). In periodes van verminderde weerstand wordt het virus geactiveerd. Onder andere in het geval van een verkoudheid, bij aanhoudende stress of vermoeidheid, blootstelling aan zon of menstruatie. Soms is er geen duidelijk aanwijsbare aanleiding. Koortsblaasjes hebben dus weinig te maken met koorts. De oorsprong van de naam heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ze te voorschijn kunnen komen als gevolg van een koortsaanval. De aanwezigheid van koortsblaasjes kan eventueel wel gepaard gaan met (lichte) koorts.
Het ontstaan van een koortsblaasje kan in vier stadia worden onderverdeeld, namelijk: