02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-10-2019 | Aandoeningen

Koortsblaasjes: het vervelende herpes simplexvirus

Ongeveer 1 op 5 personen heeft wel eens last van koortsblaasjes op de lippen. Het herpes simplex virus is doorgaans verantwoordelijk voor deze onschuldige huidaandoening die erg besmettelijk is. De meeste besmettingen vinden al in de kindertijd plaats aangezien we als kind vaak zoentjes en knuffels krijgen. Eens besmet blijft het virus levenslang in het lichaam aanwezig en steekt het de koortsblaar de kop op bij bijvoorbeeld een verminderde weerstand.    

Types koortsblaasjes

De herpesvirussen zijn een groep virussen die verschillende ziektes kunnen veroorzaken zoals waterpokken, gordelroos en koortslip. Het herpes simplex virus zorgt voor pijnlijke koortsblaasjes rond de mond en in andere gevallen ook op en rond de geslachtsdelen. Het virus kan ook verder onderverdeeld worden in de volgende tkoortsblaasjes types herpeswee types.   

Type I (HSV-I) koortsblaasjes

Deze variant van het virus komt het vaakst voor bij mensen en is herkenbaar aan de pijnlijke rode blaasjes op de lippen en rond de mond. Bij contact met de geslachtsdelen kan dit type ook zorgen voor genitale herpes.   

Type 2 (HSV-2)

Dit type van het virus staat ook bekend als genitale herpes en zorgt voornamelijk voor rode blaasjes op en rond de geslachtsdelen, maar het virus kan ook slijmvliezen in en rond de mond aantasten.  

Symptomen

Een groot gedeelte van de dragers van het herpes simplex virus (koortsblaas) zal nooit last hebben van koortsblaasjes of koortsblaren. Zo is 80% van de bevolking drager van het virus, maar krijgt slechts ongeveer 20% last van een koortslip. Wanneer je tot de ongelukkige 20% behoort die effectief last krijgt van koortsblaasjes zal je symptomen zoals rode vlekken, met vocht gevulde blaasjes en korstjes waarschijnlijk wel herkennen. Koortsblaasjes zullen voornamelijk voorkomen in een periode met een verminderde weerstand zoals bij stress, vermoeidheid en ziekte. Een uitbraak van het virus verloopt ook meestal in verschillende fases. 

Verloop koortsblaasjes

Eerst zal je in de dagen voorafgaand aan de uitbraak waarschijnlijk een tintelend en branderig gevoel ervaren ter hoogte van de lippen. Enkele dagen later zal er een rode vlek op de lippen verschijnen die vervolgens plaats zal maken voor met vocht gevulde blaasjes. De koortsblaar brengt vaak een kloppend gevoel en pijn aan de lip met zich mee. Wanneer de blaasjes opzwellen en uiteindelijk openbarsten, zullen er kleine zweertjes ontstaan die later uitdrogen tot korstjes. Nadat het korstje is verdwenen, is het koortsblaasje genezen.  

Besmetting

Door de zeer besmettelijke aard van het herpes simplexvirus, verspreidt het virus zich heel snel van persoon tot persoon. Iedere keer wanneer je een koortsblaasje hebt, kan je dan ook anderen besmetten. Het grootste gedeelte van de besmettingen vindt al plaats voor het vijfde levensjaar. Dat komt omdat kinderen vaak gezoend en geknuffeld worden en zo in contact komen met het virus. Naast intiem contact zoals kussen en knuffelen kan het virus ook simpel verspreid worden via handdoeken, zakdoeken, glazen en bestek. Verder kan het virus ook gemakkelijk via de handen verspreid worden nadat deze in contact zijn gekomen met een koortsblaasje. 

Het herpesvirus uit het lichaam verdrijven gaat jammer genoeg niet. Eens je besmet bent, blijft het virus je hele leven zich in het lichaam nestelen.

Behandelingkoortsblaasjes

Het herpesvirus uit het lichaam verdrijven gaat jammer genoeg niet. Eens je besmet bent, blijft het virus je hele leven zich in het lichaam nestelen. Je kan zelf weinig doen om eenkoortslip te behandelen, gelukkig verdwijnen ze normaal na een week tot tien dagen. Verder kan een antiviraal middel  (zalf) wel helpen om het genezingsproces enigszins te bespoedigen. Deze middeltjes komen meestal in de vorm van crèmes of gels en kunnen het genezingsproces met een paar dagen versnellen. Het is belangrijk om de behandeling zo snel mogelijk te starten vanaf het moment dat je last krijgt van een uitbraak.    

Advies en tips: voorkomen van de koortsblaas is beter dan genezen

Wanneer je zelf last hebt van koortsblaasjes let je er het best op dat je anderen zeker niet besmet. Dat doe je door bijvoorbeeld het blaasje niet aan te raken aangezien het virus zo op je handen terecht kan komen. Verder zorg je ervoor dat je de handen steeds grondig wast wanneer je het blaasje toch hebt aangeraakt. Om te vermijden dat je anderen besmet, deel je beter geen glazen, bestek of koortsblaasjes symptomenhanddoeken. Intiem contact zoals kussen is natuurlijk ten stelligste afgeraden. 

Je kan ook een uitbraak bij jezelf proberen te vermijden. Dat doe je door voldoende nachtrust te krijgen om vermoeidheid tegen te gaan. Verder vermijd je het best stressvolle situaties en probeer je je weerstand hoog te houden. Lippenbalsem kan er ook voor zorgen dat je in de zomer en winter minder last hebt van koortsblaasjes.   
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels