02/793 09 34

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
11-12-2019 | Aandoeningen

Lage bloeddruk : verhogen, symptomen (hoofdpijn) en oorzaak (stress)

Geschreven door Annelies bloeddruk lage bloeddruk hypotensie

Een lage bloeddruk komt voor wanneer de druk te laag is om het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Wanneer de bloeddruk lager is dan 110/70 mmHg voor mannen en 100/60 mmHg voor vrouwen wordt het als hypotensie beschouwd. Het komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen en vrij dunne mensen.

In de meeste gevallen is een lage bloeddruk geen probleem maar het kan wel een aantal onaangename klachten met zich meebrengen. Daarnaast kan het ook een symptoom zijn van een onderliggende aandoening of aanleiding zoals bloedverlies, een trage hartslag of medicijngebruik. Als je verder leest vind je meer informatie over wat een lage bloeddruk is, de oorzaken ervan en hoe je een lage bloeddruk kan behandelen.

Wat is een lage bloeddruk?

De bloeddruk wordt gemeten in twee verschillende getallen: de systolische bovendruk en de diastolische onderdruk. De systolische druk is de druk waarmee het hart bloed in de vaten pompt. De diastolische druk is de druk wanneer het hart zich ontspant. Een normale bloeddruk ligt tussen een bovendruk van 100 en 140 en een onderdruk van 70 tot 95 mmHg. Wanneer huisartsen de bloeddruk uitdrukken, delen ze het getal door 10. Een bloeddruk van 12/7 is bijvoorbeeld normaal terwijl een bloeddruk van 9/6 te laag is. Hier spreekt men dan van een lage bloeddruk.

De bloeddruk meten

De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter. Daarnaast moet de bloeddruk in rust worden gemeten. Het is daarom belangrijk dat je gaat zitten en ontspant. Om zeker te zijn dat de meting van de lage bloeddruk klopt, is het aangewezen om deze tweemaal te meten of zelfs verschillende keren per dag indien dit mogelijk is.

Wat betekent een lage bloeddruk?

Een lage bloeddruk hoeft niet meteen te betekenen dat er iets mis is. Sommige mensen hebben bloeddrukwaarden die aanduiden dat ze eigenlijk een lage bloeddruk hebben, maar omdat ze er geen last van ondervinden hoeft er niets aan gedaan te worden. Een huisarts zal de bloeddruk meten maar enkel medicatie voorschrijven wanneer de lage bloeddruk werkelijk een effect heeft op de gezondheid van de patiënt. Een te lage bloeddruk kan ook een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Het is belangrijk om dit altijd uit te sluiten voor je de lage bloeddruk in de wind slaat omdat je er toch geen last van hebt.

Symptomen van een te lage bloeddruk

lage bloeddruk symptomen

Zoals al eens vermeld, wordt een te lage bloeddruk pas als een probleem gezien wanneer het symptomen veroorzaakt. Over het algemeen geeft een te lage bloeddruk de volgende symptomen:

 • Hartkloppingen & hartritmestoornissen
 • Misselijkheid
 • Zweten
 • Oorsuizen
 • Duizeligheid
 • Duizeligheid, sterretjes of wazig zien en zwart voor de ogen zien
 • Flauwvallen
 • Zwakte

Lage bloeddruk symptonen huisarts

Wanneer je merkt dat je vaak last hebt van deze symptomen, is het aangewezen om eens naar de huisarts te gaan zodat deze je bloeddrukwaarden kan meten.

Oorzaken te lage bloeddruk

Een te lage bloeddruk kan veel oorzaken hebben maar het kan ook inherent zijn aan een individu. Sommige mensen hebben simpelweg van nature een lagere bloeddruk. In sommige gevallen ligt er een oorzaak of aandoening aan de grondslag. Oorzaken van een lage bloeddruk kunnen zijn:

 • Bloedverlies door bloedingen, een ongeluk of zware menstruaties
 • Infecties waarbij je veel moet braken of diarree hebt
 • Tijdens de zwangerschap
 • Het gebruik van geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk, antidepressiva en slaapmiddelen
 • Hartproblemen
 • Diabetes
 • Orthostatische hypotensie door te snel opstaan
 • Vochtverlies door koorts, sporten, saunagebruik of grote brandwonden
 • Stress

Wat doen bij een te lage bloeddruk?

lage bloeddruk wat doen

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om een te lage bloeddruk te verhogen. Dit is enkel nodig wanneer je symptomen ondervindt van de lage bloeddruk en er geen aandoening aan de basis ligt. Eerst en vooral is het belangrijk om voldoende water te drinken om vochttekort te voorkomen. Eet ook genoeg zout, tenzij je een zoutarm dieet moet volgen natuurlijk. Dit kan je doen door soms een extra bouillonblokje te gebruiken of wat extra zout in je eten te doen. Zorg ervoor dat je voldoende beweging hebt, ook wanneer je lang moet stilstaan.

Je kan ook grijpen naar theeën op basis van zoethout of voedingssupplementen met berberine. Deze kunnen te lage bloeddruk verhelpen. Neem deze geneesmiddelen of voedingssupplementen niet in zonder medisch advies. Het is namelijk niet altijd nodig om een te lage bloeddruk te behandelen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels