02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

13-09-2018 | Algemeen welzijn

Op weg naar een eetstoornis? De gevaren van laxeermiddelen...

Het aangewezen gebruik van laxeermiddelen is het behandelen van verstoppingen. Jammer genoeg wordt er soms ook misbruik gemaakt van laxeermiddelen zoals Dulcolax. Mensen nemen het in bepaalde gevallen veel te vaak in, wat negatieve effecten kan hebben op het spijsverteringsstelsel. Daarnaast wordt het middel soms ook gebruikt om gewichtsverlies te stimuleren. Dit kan een zeer gevaarlijk fenomeen worden dat de gezondheid ernstig schaadt. In sommige instanties kan het gebruik van laxeermiddelen om af te vallen een aanwijzing zijn dat er een eetstoornis aanwezig is. In dit artikel wil ik jullie daarom informeren over de gevaren van laxeermiddelen.

Laxeermiddelen en constipatie

Laxeermiddelen bestaan in verschillende soorten. Het gebruik ervan is voornamelijk aangewezen wanneer je last hebt van verstoppingen, ook wel constipatie genoemd. Vaak denken mensen dat ze al geconstipeerd zijn wanneer ze 1 dag niet naar het toilet zijn kunnen gaan. Dit is echter een misvatting. Een normale stoelgang verschilt van mens tot mens. Sommigen gaan 3 maal per dag en anderen slechts 3 maal per week. Dit zijn twee uitersten maar beide frequenties zijn volledig normaal. Constipatie wordt pas echt constipatie genoemd wanneer:

  • Je vaak minder dan driemaal per week naar het toilet kan.
  • Wanneer je stoelgangfrequentie plots sterk afneemt.
  • Wanneer je pijn of ongemak ervaart tijdens de ontlasting.
  • Wanneer je stoelgang heel hard is.

Omdat je darmen verstopt zitten kan je ook last hebben van symptomen zoals een opgeblazen gevoel, minder eetlust, buikpijn of andere ongemakken in de buikstreek.

Heb je vaak last van constipaties? Ga dan naar je huisarts en probeer de oorzaak te achterhalen. Hoewel constipaties niet meteen op ernstige aandoeningen wijzen, kan het geen kwaad om toch na te gaan wat er aan de hand is. Wanneer de oorzaak wat duidelijker is, kan je samen met je huisarts een aangepaste behandeling bespreken.

Verantwoordelijk gebruik van laxeermiddelen

laxeermiddel verantwoordelijk gebruikLaxeermiddelen zoals Dulcolax kunnen op een verantwoordelijke manier gebruikt worden. Wanneer je last hebt van constipaties, kan je sporadisch een laxeermiddel innemen. Deze geneesmiddelen mogen maximum 3 dagen achtereenvolgens ingenomen worden. Wanneer je laxeermiddelen te vaak inneemt, zullen zij de gevoeligheid van de darmen verminderen en ze lui maken. Dit komt doordat laxeermiddelen de darmwand prikkelen. Wanneer dit te vaak gebeurt, kan je niet meer zonder de geneesmiddelen naar het toilet gaan. De darmen raken gewend aan de stimulatie en zullen lui worden wanneer je ze niet meer inneemt. Daarnaast onttrekken laxeermiddelen ook vocht aan de darmen. Wanneer je ze te vaak gebruikt, gaan ze te veel vocht uit het lichaam onttrekken waardoor je uitdroging riskeert. Laxeermiddelen kunnen het spijsverteringssysteem aantasten en je gezondheid schaden. Gebruik de middelen daarom met mate en enkel wanneer het echt nodig is. Heb je vaak last van constipatie? Zorg er dan voor dat je dit met de huisarts bespreekt zodat je samen een oplossing kan zoeken.

Laxeermiddelen en eetstoornissen

Sommige mensen gebruiken laxeermiddelen om af te vallen. Hoewel dit een efficiënte manier lijkt omdat je minder voedingsstoffen opneemt, is dit helemaal niet zo. Je lichaam neemt inderdaad minder voedingsstoffen op, maar dit zijn belangrijke vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Je zal bovendien geen vet verliezen door het gebruik van de laxeermiddelen. Je lichaam verliest enkel vocht doordat je diarree opwekt. Dit gebruik van laxeermiddelen is dus allesbehalve gezond en heeft zeer ernstige gevolgen voor je gezondheid.

Zowel mensen die lijden aan anorexia nervosa als mensen die lijden aan boulimia nervosa, maken soms gebruik van laxeermiddelen. Anorexia nervosa patiënten nemen de middelen in om het weinige voedsel dat ze eten uit het lichaam te verwijderen. Patiënten die lijden aan boulimia nervosa eten zeer grote hoeveelheden voedsel op korte tijd en gebruiken de laxeermiddelen dan om te zorgen dat ze zo snel mogelijk weer uit het lichaam verdwijnen. Beide gebruiken van laxeermiddelen zijn zeer gevaarlijk. Merk je dat je zeer vaak laxeermiddelen gebruikt? Lijkt je gebruik bovendien sterk op een verslaving en wil je er absoluut niet meer stoppen? Raadpleeg dan je huisarts, een diëtiste of een psychologe om hierover te praten. Het zou namelijk weleens kunnen dat je aan een eetstoornis lijdt zonder dat je het goed en wel beseft.  

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels