02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-03-2017 | Dieren

Lente tips voor je geliefde dieren

Geschreven door Valerie Dieren dierenverzorging lentetips

De lente is weer daar, en dat betekent voor je dieren en huisdieren net hetzelfde. Een heerlijk zonnetje en weer aangename temperaturen. Maar zijn ze in de winter niet zo actief geweest? Wees dan toch maar eventjes voorzichtig. Oh, lente, dat brengt ook vaak teken, warmere temperaturen, veel dorst enz. Ook hier hebben we enkele tips en weetjes voor jou. 

We starten meteen met een echte klassieker, de nodige vaccinaties en bescherming tegen parasieten

Warmer weer, maar ook vochtiger? Dat zorgt er net voor dat parasieten en wormen actiever worden. En net daarom is het dus belangrijk dat je je diertjes op tijd ontwormt en beschermt tegen vlooien, luizen en teken. Let hierbij goed op dat je je product altijd koopt bij je dierenarts, apotheek of dierenspeciaalzaak, andere winkelketens hebben onvoldoende kennis van dier en gezondheid.
Voor je hond kan je tegenwoordig een pilletje verkrijgen waarbij hij 3 maanden lang beschermd is tegen teken en luizen, heel erg handig. Het pilletje is tamelijk groot, maar bestaat uit aan pasta-achtige samenstelling met leversmaak, het is net een snoepje voor je hond. Ik heb het vorige zomer voor het eerst gebruikt bij mijn eigen hond. En moet eerlijk zeggen dat het vorig jaar de eerste zomer is geweest dat hij geen enkele teek heeft gehad. Hij ravot nochtans goed in het hoge gras van de paardenwei.

Insecten

Loopt ook jouw hond of kat een hele tijd achter wespen, bijen, dazen en horzels aan? Let hierbij maar goed op. Want wist je dat vele dieren allergisch zijn voor chemicaliën die in de angel zitten? Dit kan wel al eens zorgen voor extreme zwelling bij de steekplek, maar het kan zelfs zorgen voor ademhalingsproblemen, zeker bij een steek in de keel, tong of nek. Het is dan uiteraard noodzakelijk om zo snel mogelijk naar je dierenarts te gaan. Maar allereerst kan je best eens controleren of de angel uit de prikwond is. De zwelling kan je verminderen door een verkoelingselement in een doek te wikkelen en tegen de zwelling te houden. Door de kou zal de pijn ook wat afnemen.

Vele dieren zijn allergisch voor chemicaliën, wat in de angel van wespen e.d. zit

Hoesten, proesten en niezen

Jawel ook dieren kunnen last hebben van hooikoorts. Door het aanwezige stuifmeel gaan dieren vaak meer jeuk hebben en dus meer krabben en vachtproblemen ontwikkelen. Hou dit dus zeker in het oog, en als je je zorgen maakt ga je er maar best weer mee naar de dierenarts.

Een heel erg handige tip: help je dier ruiven!

Na enkele dagen warm weer hunkert je dier om zijn winterjas uit te doen want hij heeft zijn jasje nergens meer voor nodig. En hierbij kan je altijd eventjes helpen, hij zal je dankbaar zijn. Zo kan je in deze periode je hond dagelijks borstelen en hierna de haren afnemen met een vochtige doek. Op deze manier stimuleer je het verhaarproces en voorkom ook ineens het samenklitten van dood haar.

Opgelet met je lenteschoonmaak

De lente is er, en dat betekent vaak een goede lenteschoonmaak binnenshuis en in je tuin.

Maar opgelet want vaak zijn de middelen die je hierbij gebruikt giftig voor je dieren. Schoonmaakmiddelen, pesticiden en onkruidbestrijders zijn vaak giftig voor je huisdieren, dit zowel bij inname als bij aanraking. En net daarom hou je deze middelen best buiten bereik van de dieren. En moest er toch een ongelukje gebeuren, spoel dan zo snel mogelijk af met een overvloed aan water. Bij een geval van inname kan je maar best je dierenarts raadplegen.

Schoonmaakmiddelen, pesticiden en onkruidbestrijders zijn vaak giftig voor je huisdieren, dit zowel bij inname als bij aanraking

Beweging bouw je best rustig weer op

Bouw beweging rustig op, ga niet meteen een wandeling van 3uur maken indien je hond niet erg actief is geweest tijdens de winter.

Ook met het spelen kan je maar best even voorzichtig aan doen, niet meteen die scherpe bochten in en hard remmen.

PS laat je hond zeker niets op eten tijdens een wandeling in de natuur. Ik zeg het niet graag, maar helaas worden er steeds meer honden vergiftigt tijdens een wandeling. Opletten geblazen!

Echte warme temperaturen?

Wist je dat je dier al echt warm krijgt vanaf het 20°C is? Tijdens intensieve activiteiten bij deze temperaturen kunnen je dieren en zeker honden dus oververhit raken. Geef hen dus voldoende rust en een rustig plaatsje in de schaduw om de koelte wat op te zoeken.

Honden zijn bij warm weer trouwens ook gek op ijsblokjes. Geef hen dus gerust even een goede ijsblok waar hij aan kan lekken. Het zal hem ook heerlijk afkoelen.

Het zonnetje schijnt? Ja bij de eerste mooie dagen gaat ook een hond al eens graag zwemmen. Hier pas je maar best eventjes mee op want het water is nog behoorlijk koud t.o.v. de temperaturen in de zon. Wanneer je hond dan enthousiast in het koude water springt kunnen de spieren verkrampen en kan je hond in watersnood raken. Daarnaast zal het koude water er ook voor zorgen dat de bloedvaten samentrekken waardoor het voor de dieren nog moeilijker wordt om hun lichaamswarmte kwijt te geraken. Ideaal is dus om zelf een zwembadje te voorzien dat je dan in de schaduw zet. Als je je honden, katten, konijnen of knaagdieren even gaat nat maken, dan kan je dit vooral doen bij de kop, oren, hals en poten. 

PS denk er goed aan dat wanneer de zon schijnt je je hond best niet in een afgesloten ruimte zoals een auto laat zitten. Deze afgesloten ruimtes worden op een korte tijd enorm heet.

Bij wat warmere temperaturen kan je ook maar best even voorzichtig zijn met je hond te laten drinken en zwemmen in vervuild water. Op warme dagen kan in rustig water blauwalg ontstaan, deze kunnen je hond vergiftigen. Laat ze hier dus zeker niet voor een lange tijd in zwemmen.

Zo, ik hoop dat je met deze tips ten volle kan genieten van de heerlijke lente dagen samen met jouw allerliefste dieren. Een leuk dagje samen uit zal zowel je huisdier als jezelf wonderen doen, geloof mij! 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels