02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
16-12-2019 | Aandoeningen

Wat is een prikkelbare darm: pds voeding tips en dieet

Geschreven door Niels darmproblemen spastische darm Darmflora

Buikkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid: het zijn allemaal klachten die geassocieerd worden met het prikkelbare darm syndroom (afgekort PDS). Verder wordt het syndroom ook soms spastische darm of spastisch colon genoemd. Een prikkelbare darm kan voor heel wat ongemak en onzekerheid zorgen. In dit artikel leer je meer over prikkelbare darmen en hoe je ermee kunt omgaan.   

Hoe herken je een prikkelbare darm?

Eerst en vooral is een prikkelbare darm geen ziekte op zich. Het is een syndroom, dat betekent zoveel als een groep klachten die vaak samen optreden. Bij PDS zijn deze klachten voornamelijk buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel en andere problemen met de stoelgang. Wanneer andere darmziektes zijn uitgesloten, wordt de diagnose van PDS gesteld.    

Wat is de oorzaak van prikkelbaredarmsyndroom?

De oorzaak van een prikkelbare darm is niet geheel duidelijk. Vroeger werd er gedacht dat het zou gaan om een psychische aandoening aangezien men geen duidelijke lichamelijke oorzaak kon vinden. Vandaag de dag is het idee van PDS als psychische aandoening volledig van de baan prikkelbare darm oorzaakgeschoven. Zo zijn er aanwijzingen dat PDS te wijten kan zijn aan de communicatie tussen de hersenen en de darmen. Dat betekent echter niet dat psychische factoren geen invloed hebben op PDS. Zo kunnen stress en angst nefaste gevolgen hebben voor de spijvertering en zo de klachten van PDS verergeren. Enkele andere factoren die PDS in de hand werken zijn: beschadiging van de darmwand, de samenstelling van de darmbacteriën en erfelijkheid.   

Symptomen

Wanneer je minstens twaalf weken aan een stuk of continu klachten hebt die niet kunnen worden toegewezen aan een andere ziekte, heb je waarschijnlijk last van een prikkelbare darm. De vaakst voorkomende klachten zijn: 

  • Buikpijn
  • Krampen 
  • Opgeblazen gevoel
  • Wisselend ontlastingspatroon 
  • Winderigheid 
  • Zeer harde of zachte ontlasting 

Wat kun je zelf doen?

Door de langdurige klachten en het ongemak kan een prikkelbare darm als erg vervelend ervaren worden. Een echte genezing voor PDS bestaat niet. Daarom is het belangrijk om de symptomen te verminderen om zo het ongemak tegen te gaan. Je kan zelf enkele stappen ondernemen om de klachten van een prikkelbare darm tot een minimum te herleiden. 

Pas je dieet aanprikkelbare darm remedie

Veel problemen in de darmen kunnen aangepakt worden door een wijziging van het dieet. Bepaalde voedingsmiddelen zoals vette voeding, cafeïnehoudende dranken en zemelen kunnen de klachten doen toenemen. Een eliminatiedieet zoals het FODMAP (fermenteerbare oligo-, di- en monosachariden en polyolen) probeert voedingsstoffen uit te zoeken die de darmen overhoop gooien. Zo worden in het begin alle mogelijke schuldigen gemeden. Wanneer de klachten verdwijnen worden terug enkele voedingsmiddelen toegelaten om zo te kijken welke voeding voor problemen zorgt.  

Een eliminatiedieet zoals het FODMAP (fermenteerbare oligo-, di- en monosachariden en polyolen) probeert voedingsstoffen uit te zoeken die de darmen overhoop gooien.

Probiotica

De darm zit vol met nuttige bacteriën die helpen bij het spijsverteringsproces. Daarom kan het nuttig zijn om goede bacteriën toe te voegen aan de hand van probiotica. Je kan het best enkele verschillende soorten probiotica uitproberen om te kijken welke het beste werkt. 

Medicatie

Wanneer de klachten te ernstig zijn of andere behandelingen niet helpen, kunnen medicijnen helpen om de klachten te verlichten. Wanneer je denkt last te hebben van PDS ga je het best even langs bij een arts. Onderzoeken kunnen andere (ernstigere) ziektes uitsluiten. Een arts kan dan ook een antispasmodicum voorschrijven om de darm te doen ontspannen.  

Enkele PDS tips

De onderstaande tips kunnen je ook helpen om het ongemak te minimaliseren. 

  • Blijf voldoende water drinken
  • Beperk je cafeïne- en alcoholinname 
  • Eet vezelrijke voeding
  • Blijf in beweging 
     
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels