02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
08-01-2019 | Aandoeningen

Lintwormsymptomen (afvallen, stoelgang): hoe weet ik of ik wormpjes heb

Geschreven door Natasha darmproblemen

Wormen komen ons lichaam voornamelijk binnen via rauw of onvoldoende gebakken vlees dat besmet is met de eitjes van de lintworm.

Toch is er weinig reden tot paniek voor de liefhebbers van een broodje met filet americain aangezien er door strenge controles op het vlees dat wij consumeren nog weinig besmettingen met lintwormen voorkomen. Het kan wel gebeuren dat er een besmet stuk vlees door de mazen van het net glipt en op jouw bord terechtkomt. De meeste besmettingen met lintwormen gebeuren door vleesimport en vakanties in landen waar lintwormen vaker voorkomen. Maar hoe herken je nu dat je een lintworm hebt en wat kun je eraan doen?

Hoe herken ik dat ik een lintworm heb?

Over het algemeen zorgt een lintworm niet echt voor duidelijke klachten. Het kan zijn dat je een lange tijd rondloopt met een worm zonder er ook maar iets van te merken. Sommige mensen kunnen last hebben van buikpijn en misselijkheid, maar dit is zeker niet bij iedereen het geval. Het is ook een fabeltje dat mensen met een lintworm veel afvallen. De meeste mensen merken op dat er stukjes lintworm in de stoelgang zitten. Op dit moment neem je het best een staaltje van de stoelgang mee naar je arts. Deze kan je verder helpen met het bestrijden van de lintworm.

Wat doe ik eraan?

lintworm herkennenAllereerst ga je naar een arts om te laten onderzoeken welke soort lintworm je hebt. Lintwormen bestaan namelijk in verschillende soorten en maten. Zo heb je als meest voorkomende variant de runderlintworm. Verder kan je last hebben van varkenslintwormen, brede lintwormen en dwerglintwormen. 
Wanneer een arts het type lintworm heeft vastgesteld, kan de behandeling beginnen. Je arts gaat je waarschijnlijk een geneesmiddel op basis van niclosamide zoals Yomesan voorschrijven en eventueel een laxeermiddel om het proces te versnellen. Na gebruik van het geneesmiddel zou de lintworm normaal gezien via de stoelgang moeten verdwijnen.  

Komen lintwormen nog vaak voor? 

In het Westen komen lintwormen nog zeer zelden voor. Door strenge controles op het vlees en goede hygiëne in de keuken zijn de klachten over lintwormen sterk afgenomen en zelfs bijna compleet verdwenen. Slechts 0,632 op 1000 Belgen gaat naar de huisarts met klachten over lintwormen. Deze infecties worden ook bijna nooit in België opgelopen, maar wel in het buitenland waar er minder strenge controles op vlees van toepassing zijn.

Beter voorkomen dan genezen

Als je de kans op een lintworm aanzienlijk wilt verkleinen, let je het best op het voedsel dat je eet. Zorg er dus altijd voor dat je enkel goed doorbakken vlees eet. Ook laat je vlees, vis of viseieren minstens 24 uur bij -18°C in de diepvriezer liggen voordat je ze rauw eet. Let zeker op in het buitenland aangezien er in sommige landen minder strenge controles zijn op het vlees dat slagers daar verkopen. Verder is het belangrijk om groenten grondig te wassen aangezien de eitjes van de lintworm ook kunnen voorkomen in mest die gebruikt wordt bij het telen van groenten.   
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels