02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Littekens behandelen en verminderen

Wat is littekenweefsel

litteken soortenLittekens komen bij iedereen weleens voor. Hoewel ze geen kwaad kunnen, zorgen ze ervoor dat je geen egale huid meer hebt. Dit wordt uiteraard door velen als vervelend ervaren maar hoe ontstaan littekens precies? De huid bestaat uit verschillende huidlagen. Wanneer je een wonde hebt, is een van deze huidlagen beschadigd. Afhankelijk van welke van de huidlagen beschadigd is, zal je wel of niet een litteken krijgen. Wanneer er sprake is van een oppervlakkige huidbeschadiging, ontstaat er meestal geen litteken omdat de huid zichzelf probleemloos kan herstellen. Bij beschadigingen van diepere huidlagen, kan er wel littekenweefsel ontstaan. Je kan littekens krijgen op elk lichaamsdeel. Zowel op je gezicht, je knie, achter je oor, op je hoofd, op je hand, op je kin, op je lip of op je neus. Elke plaats op het lichaam is gevoelig voor littekens, zolang de huidbeschadiging niet oppervlakkig is. Ook acne kan littekens veroorzaken doordat men aan de puisten krabt, pulkt of ze kapot knijpt waardoor de onderliggende huidlagen beschadigd raken.

Littekens soorten

Gewoon litteken

Een gewoon litteken ontstaat wanneer een wondje normaal geneest. Het litteken uit zich dan meestal in een smal streepje dat lichter of donkerder is dan de eigen huidskleur.

Atrofisch litteken

Atrofische littekens komen voornamelijk voor na huidaandoeningen zoals acne. De littekens vormen ronde putjes in de huid die na langere tijd minder zichtbaar worden. Je kan de littekens van puistjes niet zomaar verwijderen maar ze vervagen wel na verloop van tijd. Door puistjes niet uit te knijpen kan je de littekens wel vermijden omdat de huid dan niet beschadigd wordt.

Hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens zijn opvallender dan atrofische littekens. Ze steken namelijk boven het huidoppervlak uit. Dit soort litteken kan zelfs jeuken of pijnlijk zijn en na verloop van tijd uitbreiden. Ze vervagen dus niet zomaar. Dit soort hypertroof litteken wordt vaak verward met wild vlees of keloïd littekens.

Keloïd litteken

Keloïdale littekens lijken een beetje op hypertrofische littekens. Het verschil ligt voornamelijk in het feit dat keloïd littekens over het wondgebied heen groeien. De littekens vormen een abnormale en onregelmatige toename van littekenweefsel. De littekens zijn als het ware uitstulpingen die zelfs kunnen verkleuren.

Hoe litteken behandelen

Je kan littekens niet zomaar verwijderen. Een litteken kan wel na verloop van tijd vervagen. Dit proces kan versneld worden door een aantal dingen te doen. Hoe kan je littekens dan best verzorgen om ze te verminderen of zelfs bijna weg te krijgen? Het beste is om al te beginnen met de wonde goed te verzorgen. Was hiervoor de wonde goed met water en zeep en ontsmet hierna met een ontsmettingsmiddel zoals Isobetadine. Als er vuil of steen in de wonde zit, is het zeer belangrijk om dit eruit te halen. Hierna kan je best de wonde bedekken met een verband dat niet aan de wonde kleeft. Dit houdt de wonde vochtig waardoor de genezing zal worden bevorderd. Haal het verband pas na 48 uur weg. Wanneer de wonde genezen is, kan je nog een aantal dingen doen om eventuele littekenvorming te verzachten of vervagen. Omdat de zon een litteken kan kleuren, is het belangrijk om uit de zon te blijven met wonden die nog rood zien. Daarnaast kan je de wonde ook masseren om de huid te stimuleren. Wil je meer weten over hoe je littekens best behandelt? Lees dan onze blog die je uitlegt hoe je littekens minder zichtbaar kan maken.

Zalf tegen littekens

Er zijn ook een aantal littekencremes die littekens helpen vervagen. Deze cremes behandelen de littekens niet maar kunnen de vervaging wel bevorderen. Deze cremes verwijderen de atrofische, hypertrofische en keloïdale littekens niet maar zullen ze verzachten en bovendien ook vlakker en gladder maken. Ook eventuele jeuk kan worden verminderd door zalven te smeren. Het is wel belangrijk om binnen de twee jaar nadat het littekens gevormd is, te starten met de behandelingen. Hierna zullen behandelingen namelijk minder goed werken. Hou er rekening mee dat elke littekenbehandeling tijd vraagt. Het is een proces van meerdere maanden en je zal dus moeten volhouden.

Siliconenpleister litteken

Siliconenpleisters worden vaak gebruikt om een hypertrofisch litteken te verwijderen. Deze behandeling kan het volume van zo’n litteken verkleinen. Men draagt de pleisters gedurende 3 tot 6 maanden waardoor de littekens uiteindelijk vervaagd zijn. Siliconenbehandelingen bestaan ook in een vloeibare gel vorm die rechtstreeks op het litteken aangebracht kan worden.

Litteken arganolie

Wanneer je liever natuurlijke middelen gebruikt om je lichaam gezond en mooi te houden, wil je dit natuurlijk ook toepassen op je littekens. Je kan littekens natuurlijk niet volledig verwijderen maar je kan wel op een natuurlijke manier de vervaging bevorderen. Dit kan door tweemaal per dag arganolie op de littekens te smeren. Hiervoor masseer je de olie best in over de littekens. De arganolie zorgt er dan voor dat de huid zachter en gladder voelt. Wanneer je de olie gedurende langere tijd over de littekens masseert, zal je merken dat littekens ook zullen vervagen.

Laserbehandeling littekens gezicht

Acne kan de huid ernstig beschadigen. Dit kan ertoe leiden dat je littekens krijgt in het gelaat. Deze littekens uiten zich in kleine putjes in het gezicht en worden daardoor vaak als storend beschouwd. Om deze littekens te verminderen, kan je een laserbehandeling laten uitvoeren. Deze behandeling zorgt ervoor dat de bindweefselcellen worden gestimuleerd waardoor er nieuw collageen wordt aangemaakt. Het beschadigde weefsel kan hierdoor deels hersteld worden wat littekens uiteindelijk doet vervagen.

littekens

Litteken maskeren

Je kan littekens ook simpelweg verbergen door make-up te gebruiken. Om de littekens in het gezicht te verminderen, moet men een corrigerende foundation gebruiken. Een gewone foundation bevat niet genoeg pigment om de littekens te verbergen.

Veel gestelde vragen

Wat als een litteken jeukt

Wanneer je een litteken hebt dat jeukt, kan je zelf proberen om een goede zalf te zoeken die de jeuk vermindert. Dit kan een speciale zalf zijn voor littekens maar je kan ook gebruik maken van crèmes voor de jeukende huid. Wanneer de jeuk blijft storen, raadpleeg je best je huisarts om eventuele verdere behandelingen te bespreken. 

Hoe littekens beschermen tegen de zon

Wanneer een litteken in de zon komt, kan dit ervoor zorgen dat het litteken verkleurt waardoor het meer opvalt. Het litteken kleurt niet mee met de rest van de huid en zal dus niet vervagen door de zon. Daarom is het belangrijk om een recent litteken zoveel mogelijk tegen de zon te beschermen. Je kan dit door het afdekken van het litteken in de zon of door een hoge beschermingsfactor op het litteken te smeren.

Waarom mag een litteken niet in de zon

De huid is over het algemeen gevoelig voor UV-straling. Je hebt vast al vaak gehoord over de beschadigende effecten die door langdurig zonnen worden veroorzaakt. Wanneer de huid geïrriteerd is, zal de huid nog gevoeliger zijn. Het litteken kan hierdoor lichter of donkerder worden dan de rest van de huid waardoor het nog meer zal opvallen.

Wanneer litteken insmeren

Hoe recenter een litteken is, hoe belangrijker het is om het in te smeren. De eerste maanden is een litteken het gevoeligste voor de zon. Je kan het dan best bedekken wanneer je toch in de zon gaat. Vanaf de tweede maand mag je wel in de zon maar is het aangeraden om een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Na 3 tot 4 maanden mag je in de zon met het litteken. Wanneer je een lichtere huid hebt, is het nog steeds aangewezen om op te passen.

Waarom blijft mijn litteken rood

wat is littekenweefselIn het begin is een litteken meestal rood. Het litteken kan rood, donkerrood of bij een donkerdere huid zelfs bruin zijn. Hoe lang een litteken rood blijft, hangt af van het genezingsproces. Bij grote wonden kan dit wat langer duren terwijl dit bij kleine wonden wat sneller wegtrekt. Wanneer het litteken rood blijft, kan het om een hypertrofisch of keloïd litteken gaan.

Waarom doet een litteken pijn

Er zijn 5 fases van litteken vorming. Fase 1 is de ontsteking. Hierbij is het gewonde huidweefsel ontstoken wat ervoor zorgt dat de wonde wordt gereinigd. In de tweede fase wordt het litteken roze doordat er nieuwe bloedvaten worden gevormd. In fase drie zal het litteken zich sluiten door de reconstructie van de huid. In fase 4 is de huid van het litteken normaal en zal het beginnen vervagen. De vijfde fase is simpelweg het verder vervagen van het litteken. In de eerste twee fases kan het litteken gevoelig en opgezwollen zijn. Over het algemeen is een litteken niet pijnlijk. Wanneer dit wel zo is, kan er sprake zijn van zenuwschade. Normaal gezien zal dit na een tijd ook verdwijnen. Er bestaat ook zoiets als een littekenbreuk. Dit is een defect van de buikwand op de plaats waar een operatieve ingreep is uitgevoerd. Bij deze ingreep werden de spierlagen en de bindweefsellagen weer dichtgenaaid om de operatie af te sluiten. Wanneer deze wonde na een tijd scheurt, heet dit een littekenbreuk.

Beste middel tegen littekens

Er bestaat niet zoiets als een beste middel tegen littekens. Het is vooral belangrijk dat je wonden goed verzorgt zowel tijdens de genezing als na de genezing. Zo verminder je de kans op littekenvorming. Wanneer er toch littekens ontstaan, kan je deze insmeren met arganolie en speciale littekencrèmes om het vervagen van het litteken te bevorderen. Wanneer dit geen soelaas biedt, kan je met je huisarts verdere behandelingen bespreken.

littekens - alle producten

107 resultaten
Sorteren
Bap Scar Care T 5x7cm
 

Zelfklevend siliconenverband, dun en doorzichtig. Wordt gebruikt voor het voorkomen en het behandelen van hypertrofische en keloïde littekens. Mag gebruikt worden voor alle littekens.

prijs apotheek: 37,66 *
35,40
-7% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 37,66 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Bap Scar Care S 4x40cm
 

Siliconen zelfklevend verband, dun en doorzichtig. Wordt gebruikt voor het voorkomen en het behandelen van hypertofische en keloide littekens. Mag gebruikt worden voor alle littekens.

prijs apotheek: 99,75 *
89,78
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 99,75 *

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Bap Scar Care
 (2)

Transparante, geurloze siliconengel voor het verbeteren van hypertrofische en keloïde littekens. Maakt de littekens vlakker, zachter en gladder. Verlicht de jeuk, irritatie en roodheid.

prijs apotheek: 39,80 *
37,81
-5% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 39,80 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Nourisil MD
 (1)

Siliconengel die helpt nieuwe en oudere littekens (vb door een chirurgische ingreep, brandwonden, snijwonden, ...) verminderen. Hygiënisch verpakt en handig in het gebruik. Maakt verheven littekens vlakker en gladder, verzacht jeuk en vermindert verkleuring door het litteken. Mag gebruikt worden op alle delen van gelaat en lichaam, van zodra de wonde genezen is. Is geschikt voor alle huidtypes, en ook voor kinderen.

prijs apotheek: 34,95 *
29,71
-15% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 34,95 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Cica-care siliconeverband 6cmx12cm
 

Zelfklevende, semi-occlusieve gelkompressen uit medische siliconen voor de behandeling van bestaande of nieuwe littekens, hypertrofische littekens of littekens met colloïden (met weefsel) of in geval van een gesloten wonde om littekenvorming te voorkomen. Duurzaam en herbruikbaar, kan zowel 's nachts als overdag worden gedragen. Hypoallergeen, veilig om bij kinderen te gebruiken. De beste resultaten worden verkregen na een behandeling van 2 tot 4 maanden. Het gelkompres moet 2 maal per dag worden gewassen.

49,42
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Remescar Litteken stick
 (4)

Deze stick op basis van silicone is ontworpen voor de verzorging van nieuwe en oude littekens . Remescar Litteken stick helpt om littekenweefsel glad en zacht te maken, en herstelt de huid waardoor littekens ook verminderd worden. Deze stick is geschikt voor gezicht en lichaam . Hij biedt een SPF15 zonnebescherming en is onzichtbaar .

prijs apotheek: 31,93 *
30,01
-7% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 31,93 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Alhydran Sun SPF30
 (3)

De samenstelling van Alhydran helpt tegen pijn, jeuk, roodheid, trekkend gevoel en het ontstaan van vervelende littekens. In tegenstelling tot veel huidverzorgingsproducten is Alhydran een medische gel-crème die effectief is door een optimale combinatie van Aloë Vera en hoogwaardige huidoliën.

prijs apotheek: 41,95 *
37,76
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 41,95 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Bap Scar Care S Mamma anker
 

Speciaal voor een litteken na een borstverkleining. Siliconen zelfklevend verband, dun en doorzichtig. Wordt gebruikt voor het voorkomen en het behandelen van hypertofische en keloide littekens. Mag gebruikt worden voor alle littekens. 30cm.

prijs apotheek: 130,00 *
122,20
-6% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 130,00 *

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Bap Scar Care S 40x40cm
 

Siliconen zelfklevend verband, dun en doorzichtig. Wordt gebruikt voor het voorkomen en het behandelen van hypertofische en keloide littekens. Mag gebruikt worden voor alle littekens.

prijs apotheek: 326,55 *
293,90
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 326,55 *

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd

Bap Scar Care S 15x20cm
 

Siliconen zelfklevend verband, dun en doorzichtig. Wordt gebruikt voor het voorkomen en het behandelen van hypertofische en keloide littekens. Mag gebruikt worden voor alle littekens.

prijs apotheek: 122,85 *
110,56
-11% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 122,85 *

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd