02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
13-09-2018 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Littekens: hoe zorg je ervoor dat ze minder zichtbaar zijn?

Heb je ook bij het minste wondje meteen littekens op je lichaam waardoor je armen en benen ware slagvelden lijken? Dit zou deels kunnen komen door een verkeerde verzorging van je wonden en de huidbeschadiging die erdoor ontstaat. Littekens ontstaan wanneer een huidbeschadiging dieper dan de bovenste huidlaag reikt.

Het is dus niet zo dat je ze volledig kan voorkomen, maar je kan er wel voor zorgen dat ze minder zichtbaar of voelbaar is. Daarom ga ik je een aantal tips geven om je huid beter te laten herstellen na een beschadiging. Zo kan je littekens zo veel mogelijk inperken. 

Soorten littekens

Er zijn drie soorten littekens. Afhankelijk van het soort dat je hebt, zal het vervagen ervan vlotter verlopen. Een gewoon litteken is een simpel streepje op je huid. Dit is het soort dat het gemakkelijkste vervaagt. Dan zijn er atrofische littekens die voornamelijk ontstaan wanneer je acne hebt. Ze uiten zich in kleine putjes in het gelaat. Deze vervagen maar zullen nooit volledig verdwijnen. Er zijn speciale behandelingen die atrofische littekens kunnen behandelen om ze minder zichtbaar te maken. Hypertrofische littekens zijn huidbeschadigingen die boven het huidoppervlak uitsteken. De littekens zijn dus verhoogd en hierdoor vallen ze vrij hard op. Keloïde littekens zijn de meest hardnekkige soort. Ze groeien namelijk voorbij de grenzen van de initiële wonde en hebben onregelmatige randen. Daarnaast kunnen ze zelfs verkleuren. 

Littekens verzorgen 

Om littekens te voorkomen, moet je ze zoveel mogelijk verzorgen. Uiteraard begint dit bij een geschikte verzorging van de wonde. Wanneer je ergens een wonde hebt, hoe klein ook, moet je deze meteen goed uitwassen met water en zeep. Zo kan je al het vuil uit de wonde verwijderen. Hierna ontsmet je de wonde bij voorkeur met een betrouwbaar ontsmettingsmiddel. Dit kan je doen met de ontsmettende spray van Hansaplast, een efficiënte ontsmettingsalcohol of Iso-Betadine

Hoewel het een algemene opvatting is dat je wonden best in de lucht kan laten drogen, is dit net litteken bevorderend. 

Je kan de wonde afhankelijk van de grootte bedekken met een niet-klevend verbandje of een pleister. Zo houdt je de wonde vochtig wat gunstig is voor de genezing. Laat de wonde minstens 48 uur bedekt. Zo geef je de huid de kans om zich te herstellen. Wanneer er zich een korstje op de wonde ontwikkelt, blijf je er trouwens best vanaf. 

Littekens masseren

littekens verminderen

 

Wanneer de wonde een litteken is geworden, kan je het litteken en de huid rondom het litteken masseren. Gebruik bij voorkeur een crème of arganolie om dit te doen, dit voelt aangenamer en bovendien is arganolie huidverzachtend waardoor het litteken gladder gaat aanvoelen. Omdat je door het masseren de bloedsomloop stimuleert, zal de huid zich beter herstellen waardoor het litteken minder zichtbaar kan worden. Masseer de huid tweemaal daags in, zo heb je het meeste kans op vervaging van het litteken. 

Littekens verminderen 

Littekens verminderen is een proces van lange duur. Het is geen gemakkelijke affaire, maar ook zeker niet onmogelijk. 

Het is wel van belang om je te realiseren dat een litteken nooit volledig zal verdwijnen. 

Wanneer je bovenstaande tips hebt gevolgd, is de kans al wat groter dat het enigszins zal slinken. Om dit proces te bemoedigen, kan je ervoor kiezen om een zalf te smeren. Deze crèmes om littekens te verminderen, zoals bijvoorbeeld die van Bap Scar, Nourisil of Alhydran werken huid-herstellend waardoor ze de genezing van de beschadigde huid kunnen bevorderen. Gebruik de crèmes een aantal maanden tweemaal per dag. Daarnaast zijn er ook siliconenbehandelingen die de littekens effectief kunnen reduceren. Deze bestaan zowel in smeerbare gels of in siliconenpleisters die gedurende de dag op de huidbeschadigingen worden gedragen. Siliconenbehandelingen zijn voornamelijk aangewezen wanneer je hypertrofische of keloïde littekens hebt. Voor de gewone soorten zijn de zalven meer geschikt. Wanneer je atrofische littekens hebt door acne, kan je een laserbehandeling laten uitvoeren. Dit is een behandeling die de huid stimuleert om nieuw collageen aan te maken. Dit zal de littekens niet volledig verwijderen maar wel zoveel mogelijk reduceren.  

Littekens en de zon

littekens zon

 

Je zou denken dat de zon een litteken zal wegwerken doordat je huid bruint maar dit is absoluut niet het geval. De zon zorgt er inderdaad voor dat het verkleurt, maar deze verkleuring zal niet dezelfde kleur hebben als de rest van je huid. 

Een litteken is zeer gevoelig voor zonnestralen. 

Door blootstelling kan het net meer gaan opvallen dan ervoor. Hou daarom het litteken in de eerste maand volledig uit de zon. Hierna mag je in de zon maar kan je de huid best beschermen met een hoge beschermingsfactor. Gebruik hiervoor jouw favoriete zonnebescherming

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels