02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
12-04-2018 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Bescherm je littekens voor de zon

Geschreven door AR litteken littekens zonnen

De zon is terug en de zomer komt dichterbij, het moment dus om weer te zonnebaden! Je hebt er zeker en vast aan gedacht om een zonnecrème aan te brengen, maar heb je er ook aan gedacht om je littekens te beschermen? Hoe en waarom moeten we deze beschermen? Je vindt het antwoord in dit artikel.

Blootstelling van littekens aan zon

Littekens zijn gevoelige zones, hetzij omdat ze nog aan het genezen zijn, hetzij omdat de huid bleker is en dus kwetsbaarder is voor zonnestralen. Je doet er dus goed aan om blootstelling aan de zon te vermijden in geval van nieuwe littekens en om deze op een aangepaste manier te beschermen. De bescherming hangt af van de staat van het litteken.

  • Als het litteken minder dan 6 maanden oud is, dan is deze nog rood of roze: deze moet dus absoluut afgedekt worden met behulp van kleding of een waterresistent verband als je gaat baden, bovenop het aanbrengen van een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (50).

In feite kan de zon een onherroepelijk effect hebben op een recent litteken: het zou kunnen dat deze bruint en de pigmentatie definitief vasthoudt, waardoor deze meer zichtbaar zal zijn.

  • Als het litteken ouder en bleker is: het is simpelweg gevoeliger voor zonnestralen, waardoor het sneller verbrand door de zon en er bijgevolg sneller zonnebrand kan optreden die ernstiger en dus ook pijnlijker is. Het is daarom niet nodig om het af te dekken maar wel om een goede bescherming aan te brengen (een hoge beschermingsfactor: 50+). Breng steeds om de 2 uur opnieuw aan.

NB: weet dat als je naar het strand gaat, nieuwe littekens ook gevoelig zijn aan zand en zout. Spoel ze dus af met helder water nadat je bent gaan baden. Zo is er een optimale genezing en vermijd je ook dat ze gaan trekken.

Littekens voor de zon beschermen

Vergeet je oppervlakkige littekens niet te beschermen

Denk er ook aan om kleinere littekens te beschermen, zoals krabjes, muggenbeten die opengekrabd zijn of acnélittekens. Het is zo dat, als je deze blootstelt aan de zon zonder ze te beschermen, deze wondjes bijna altijd bruine vlekjes nalaten die gerelateerd zijn aan hyperpigmentatie.

Zonnestick

Wist je dat er ook zonnebescherming bestaat in een praktische stick, die gemakkelijk is om lokaal aan te brengen? Zo kan je de stick dan gebruiken voor het litteken en kan je kiezen voor een lichtere mist of spray voor de rest van het lichaam.

Een constante bescherming van littekens voor de zon

Denk er aan om je te beschermen van het moment dat je bij je thuis vertrekt en dit van april tot en met september. Al is het maar om een snelle boodschap te doen of je kinderen van school te halen.

Een zalf tegen littekens

Er bestaan verschillende zalfjes om littekens te verminderen, zoals onder andere deze op basis van siliconen. In geval van blootstelling aan de zon is het altijd beter om 's ochtends een zonnecrème aan te brengen vóór je de zon in gaat en om 's avonds een crème op basis van silicone aan te brengen. Daarnaast is het zo dat, als je litteken deel uitmaakt van een behandeling, je deze ook moet beschermen met behulp van kleding of een verband.

Naast de gels op basis van silicone bestaan er ook herstellende crèmes, zoals Bio-Oil bijvoorbeeld of Cicaplast van La Roche-Posay. Deze laatste bevat zelfs een zonnefactor SPF50+. Als laatste biedt Alhydran nog een littekenverzorging aan met SPF30.

Littekens

Wat als ik mijn litteken blootgesteld heb aan de zon en ik nu een vlek heb?

Wanneer je littekens verkleuren in de zon, kan je:

  • Een BB crème aanbrengen gedurende 2 à 3 maanden. Dit soort crème laat het toe om huidimperfecties te verminderen. Verkies een product dat in de apotheek te verkrijgen is boven cosmetica van mindere merken.
  • Hydrateer je litteken dagelijks terwijl je het zachtjes masseert.

Heb geduld: de tijd vermindert de littekens beetje bij beetje, hoewel ze nooit volledig zullen verdwijnen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels