02/793 09 34

Ma - Vr9u - 19u

Momenteel niet bereikbaar
29-07-2020 | Algemeen welzijn

De belangrijkste signalen van een magnesiumtekort

Geschreven door Niels magnesium magnesiumtekort mineralen

Magnesium is een belangrijk mineraal dat een rol speelt in meer dan 300 verschillende lichaamsprocessen. Het draagt bij aan de vorming van gezonde botten en tanden, verzorgt een normale werking van de spieren en helpt bij de overdracht van zenuwprikkels. Een tekort brengt al snel klachten met zich mee. De volgende signalen duiden op een magnesiumtekort.

Tintelende vingers en tenen

Aangezien magnesium een belangrijke rol speelt in de overdracht van zenuwprikkels, kan een tekort leiden tot tintelingen in de vingers en tenen. Je zult snel het gevoel hebben dat je vingers of tenen slapen. In andere gevallen kan er ook gevoelloosheid optreden. Deze signalen kunnen wijzen op een magnesiumtekort. 

Grieperig gevoel

Symptomen zoals vermoeidheid, misselijkheid en een verminderde eetlust doen je waarschijnlijk aan griep denken. Toch zijn deze symptomen ook een belangrijk signaal van een tekort aan magnesium. Wanneer de griepsymptomen langer aanhouden dan bij een gewoon griepje is het raadzaam om een doktersbezoek vast te leggen.

Spierkrampenmagnesium kramp

Magnesium speelt ook een belangrijke rol in de werking van de spieren. Een tekort kan zich merkbaar maken door spierkrampen en -samentrekkingen. Ook wanneer de spiertjes in het oog vaak samentrekken, kan dit een signaal zijn dat je lichaam een tekort aan magnesium heeft.

Veranderende persoonlijkheid

Een magnesiumtekort kan ook gevolgen hebben voor je humeur en persoonlijkheid. Je voelt vaak emoties minder hevig aan en kunt zelfs het gevoel hebben dat je mentaal verdoofd bent. Zo kan een tekort ook het risico op depressie verhogen.

Verstopping

Een andere werking van magnesium is dat het mineraal ook een laxerend effect heeft. Wanneer je dus last hebt van verstopping en problemen met het toiletbezoek, kan dit een gevolg zijn van een tekort aan magnesium. Wanneer je minder dan drie keer per week naar ‘het grote toilet’ moet, kan je last hebben van verstopping. Een magnesiumtekort is slechts een van de mogelijke oorzaken van verstopping. 

Hoeveel magnesium heb ik nodig om gezond te blijven?

Om een tekort tegen te gaan is het belangrijk om voldoende magnesium uit gezonde voeding te halen. Ongezonde voeding is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van een tekort. Om te weten te komen hoeveel magnesium je nu op een dag nodig hebt, is het belangrijk om naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te kijken. De ADH voor een volwassen vrouw is 300 mg per dag terwijl dat voor een volwassen man 350 mg per dag is. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven geldt een lagere ADH van 280 mg per dag. Een teveel aan magnesium uit voeding komt niet vaak voor, maar supplementen kunnen er wel voor zorgen dat je over een te hoge dosis beschikt. De bovengrens voor supplementen is 250 mg per dag. Hogere dosissen kunnen bijwerkingen met zich meebrengen zoals diarree. 

Zo haal je voldoenmagnesium hoeveelde magnesium uit je voeding

De belangrijkste bron aan magnesium vindt je lichaam in voeding. Bepaalde voedingsmiddelen beschikken over meer magnesium dan andere. In een gezond en gebalanceerd dieet zitten normaal voldoende vitaminen en mineralen om gezond te blijven. Een eentonig en ongezond eetpatroon kan dan ook resulteren in verschillende tekorten. Magnesium vind je in groene bladgroenten zoals spinazie en in noten, volkoren granen en donkere chocolade. Wanneer een aanpassing van je voedingspatroon niet helpt om een tekort op te vangen, kan een supplement ook helpen om het tekort te verhelpen. In de onderstaande tabel vind je enkele voedingsmiddelen met een hoge dosis magnesium.

Voedingsmiddel         Magnesium 
Spinazie 50 g   39 mg
Amandelen 25 g   76 mg
Volkorenpasta 60 g 28 mg
Volkorenbrood 35 g 19 mg
Pure chocolade 12 g 11 mg
Havermout 50 g 64 mg
 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels