Menopauze: medicatie (pillen) en beste middel
De menopauze is een gebeurtenis die zich in het leven van iedere vrouw voordoet en wordt ook wel de overgang genoemd. Deze periode begint meestal tussen het 45ste en het 55ste levensjaar en treedt op wanneer je een jaar lang niet meer gemenstrueerd hebt. Wanneer je in de menopauze zit, ben je ook meestal niet meer vruchtbaar.
Wat is de menopauze?
Wat doet de menopauze met je lichaam?
De menopauze slaat op de periode waarin de menstruatie bij de vrouw verdwijnt. Elke vrouw krijgt ermee te maken en meestal start de menopauze tussen het 45ste en 55ste levensjaar. Er zijn ook vrouwen waarbij de overgang vroeger of later start. De leeftijd waarop je met de menopauze wordt geconfronteerd, valt vaak gelijk met de leeftijd waarop je moeder of zussen in de overgang zijn gekomen. De menopauze zorgt ervoor dat het hormonale mechanisme dat de menstruatie regelt, langzaamaan uitgeput geraakt. Uiteindelijk verdwijnt de menstruatie compleet, maar het kan een aantal jaren duren vooraleer de menopauze compleet is.
Wat zijn de symptomen?
Je zult waarschijnlijk al over de klassieke symptomen als opvliegers, ook wel vapeurs genoemd in de volksmond, gehoord hebben. De menopauze brengt echter ook verschillende andere kwaaltjes met zich mee. Zo kan je ook geconfronteerd worden met vermoeidheid, slaapproblemen en nachtelijk zweten. Ook je humeur wordt niet gespaard door de menopauze met prikkelbaarheid en gemoedswisselingen als de voornaamste klachten. Ook tussen de lakens laat de menopauze zich vaak voelen. Zo kan je minder zin in seks hebben of last hebben van vaginale droogte waardoor er ook pijn bij het vrijen kan optreden. Verder kan je ook last krijgen van ongewenst urineverlies en urineweginfecties. Niet iedereen heeft even veel last van de bovenstaande klachten.
Wat is premenopauze?
De premenopauze bestaat uit een fase waarin de menstruatiecyclus zeer onregelmatig wordt. De premenopauze, ook wel de perimenopauze genoemd, komt voor de menopauze en eindigt het jaar nadat de menstruatie is gestopt. Deze fase kan ervoor zorgen dat je sommige maanden wel menstrueert en andere weer niet. Ook de hoeveelheid en de duur van de menstruatie kan veranderen waardoor je minder of meer bloedverlies hebt dan anders en langer of korter menstrueert dan anders. Naast menstruatieveranderingen, brengt de premenopauze ook schommelingen in de hormoonproductie met zich mee. De symptomen van de menopauze komen dus eigenlijk door het proces van het verdwijnen van de menstruatie. Eens je hierdoor bent, zullen de symptomen meestal ook verdwijnen. Gemiddeld duurt de perimenopauze ongeveer 3 tot 4 jaar. In sommige gevallen kan dit ook veel korter of langer duren.
Lees meer over De perimenopauze: de vaakst voorkomende klachten en wat eraan te doen
Als je eenmaal van alle vervelende premenopauzale kwaaltjes verlost bent, zal in de meeste gevallen de hormoonbalans weer in orde komen. Je lichaam blijft anders, je reageert soms anders, maar de balans in je lichaam zorgt ervoor dat je je hieraan kan aanpassen. Omdat de menstruatiecyclus gestopt is, zijn de hormonale veranderingen die hiermee gepaard gaan ook verdwenen. Je hebt net meer energie en focus waardoor je weer met volle teugen van het leven kan genieten.
Hoe kan ik de symptomen van de overgang verzachten?
Veel vrouwen ervaren problemen die gepaard gaan met de menopauze. Tijdens de menopauze krijg je last van tal van vervelende kwaaltjes. Hoewel deze veranderingen normaal zijn en je je geen zorgen moet maken, kunnen ze wel je dagelijkse activiteiten hinderen. Je moet dus leren omgaan met de menopauze. Zoals al eerder gezegd, komen de symptomen voornamelijk voor uit de verstoorde hormoonbalans. De klachten bestaan vooral uit stemmingswisselingen, opvliegers, vermoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid. Om de menopauze klachten te verhelpen, zijn er een aantal hulpmiddelen. Deze kunnen de menopauze een aangenamere periode maken. Wil je graag meer weten over hoe je beter met de menopauze om kan gaan? Lees dan onze blog die je 6 tips geeft die de overgangsperiode vergemakkelijken!
Er is niet per se een beste middel tegen de klachten in de menopauze. De menopauze heeft namelijk geen behandeling nodig gezien het een normale periode is die bij elke vrouw voorkomt. Wel zijn er hulpmiddelen om de klachten te verlichten. Om de menopauze klachten te verhelpen, is het eerst en vooral heel belangrijk om een gezond voedingspatroon aan te houden. Eet hierbij veel ijzerrijke voedingsmiddelen zoals vlees, volkorenproducten, bladgroenten en gedroogde vruchten. Blijf zeker ook voldoende bewegen. Dit kan je doen door een halfuur per dag te gaan wandelen, fietsen, joggen, zwemmen of een andere sport naar keuze te beoefenen. Zorg dat je voldoende nachtrust hebt en dat die ook van goede kwaliteit is. Om de opvliegers te verminderen, kan je lichte kledij aandoen en meerdere dunne laagjes over elkaar aandoen zodat je altijd iets kan uittrekken. Vermijd zeker synthetische kledij aangezien deze stoffen ervoor zorgen dat je meer gaat zweten. Wanneer de klachten nog steeds erg vervelend blijven, kan je ook bepaalde geneesmiddelen gebruiken om de symptomen te verlichten.
Wanneer de warmteopwellingen tijdens de menopauze je dagelijkse activiteiten belemmeren, kan het nodig zijn om hormonale pleisters of hormoontabletten in te nemen om de klachten te verminderen. Deze medicatie is ontwikkeld om tijdens de overgang het hormoon oestrogeen te vervangen. Deze medicatie voor de menopauze wordt meestal na 6 maanden stopgezet om te zien of de situatie gebeterd is. Hormonale medicatie mag enkel worden ingenomen in samenspraak met de huisarts. Ook de pil kan verlichting bieden tijdens de menopauze. Voornamelijk wanneer de klachten te maken hebben met de onregelmatigheid van de cyclus wordt de pil aangeraden. Deze brengt de menstruatiecyclus weer in balans. Er bestaan ook medicijnen voor de overgang zonder hormonen. Dit zijn meestal homeopathische geneesmiddelen en kruiden die de klachten verminderen door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten.
Hormonale substitutietherapie
Zoals al eerder vermeld, kan een behandeling met hormonen helpen om de klachten van de menopauze tegen te gaan. Wanneer de klachten van de menopauze ernstig zijn, zal een arts overwegen om een hormonenkuur voor te schrijven. Aangezien deze behandeling niet zonder risico is, zal een arts je eerst volledig moeten onderzoeken. Hormonale substitutietherapie wordt afgeraden bij vrouwen met borstkanker, hart- en leverziekten of bloedstollingsproblemen.
Welke vitaminen tijdens de menopauze?
Er zijn een aantal vitaminen die belangrijk kunnen zijn tijdens de menopauze. Vitamine A draagt bij aan een normaal ijzermetabolisme en ijzer is zeer belangrijk tijdens de menopauze. Vitamine B6 kan de vermoeidheid tijdens de menopauze reduceren en de psychologische functie normaliseren. Om de botten, het bindweefsel en het immuunsysteem gezond te houden tijdens de menopauze, is vitamine C de beste optie. Ook vitamine D heeft een positief effect op het behoud van gezonde botten, een gezonde spierfunctie en een gezond immuunsysteem. De laatste vitamine die aangeraden wordt tijdens de overgang is vitamine E. Vitamine E helpt de cellen namelijk tegen oxidatieve stress te beschermen.
Welke kruiden tijdens de menopauze?
Er zijn een aantal natuurlijke middelen die tijdens de menopauze overgangsklachten kunnen verlichten. De natuurlijke ingrediënten hebben vaak specifieke functies die bepaalde symptomen kunnen bestrijden. Om de opvliegers te verlichten kan je bijvoorbeeld gebruik maken van salie en zilverkaars terwijl de slaapproblemen kunnen verbeterd worden door kruiden zoals passiebloem en valeriaan. Deze hebben een kalmerende werking waardoor je beter slaapt.
Welke thee tijdens de menopauze?
Natuurlijke middelen zoals thee kunnen ook verlichting bieden tijdens de menopauze. Denk hierbij aan kruidentheeën met de ingrediënten die hierboven beschreven staan. Saliethee om de opvliegers te verminderen of een kruidenthee op basis van valeriaan om goed te slapen. De gunstige effecten van thee zijn een goed alternatief wanneer je liever geen homeopathische geneesmiddelen neemt. Bovendien is een tasje thee ook nog eens een lekker en gezond alternatief voor koffie.
Veel gestelde vragen over de menopauze
Wanneer begint de menopauze?
De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint is 51 jaar. De gemiddelde leeftijd geeft een aanwijzing van hoe oud je bent als de menopauze opkomt. Welke leeftijd is dan normaal voor de menopauze? Meestal komt de menopauze op tussen het 45ste en 55ste levensjaar, maar dit kan afwijken. De menopauze leeftijd is namelijk geen vast gegeven. Je kan je menopauze ook voor je 40ste krijgen, maar evenzeer na je 55ste. Een vroegtijdige menopauze betekent dat je overgang bijvoorbeeld op de leeftijd van 38 al komt. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren en heeft buiten de onvruchtbaarheid die de menopauze met zich meebrengt geen ernstige nadelen. Vaak wordt dan wel een behandeling met synthetische hormonen voorgeschreven zodat het tekort aan hormonen wordt opgevangen. Een late menopauze komt voor wanneer de menopauze na de leeftijd van 55 pas opkomt. Er zijn geen echte voordelen verbonden aan een late menopauze. De menopauzale klachten worden uiteindelijk gewoon uitgesteld en ze komen vroeg of laat dus toch aan.
Hoe weet je dat je in de menopauze zit?
Hoe kondigt de menopauze zich aan en hoe kan je de menopauze dan precies herkennen? De eerste symptomen van de overgang zijn meestal gebonden aan de menstruatiecyclus. In het voorstadium van de menopauze zal de menstruatie onregelmatiger worden. Dit is eigenlijk de grootste voorbode van de menopauze. In de aanloop naar de menopauze is het mogelijk dat de menstruatie soms wel doorkomt en andere keren weer niet. De menstruatie zelf verandert ook. Je kan bijvoorbeeld plots heel erg veel bloedverlies hebben of 2 weken na elkaar je menstruatie hebben. Een andere optie is net dat je bijna geen bloedverlies meer hebt. Elke grote verandering in je menstruatiepatroon, kan eigenlijk de aanloop naar de menopauze markeren. Andere signalen die aangeven dat je bijna aan de overgang zit, zijn warmteopwellingen, slapeloosheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Ook deze klachten zijn voortekenen van de overgang of tonen aan dat je bijna in de menopauze zit. Voor je denkt dat de menopauze een dramatisch moment in je leven is, bedenk dan even dat het voorstadium van de menopauze eigenlijk de boosdoener van de klachten is. Eens je voorbij de premenopauze bent, zal je lichaam weer in balans komen.
Hoe weet je dat je in de menopauze zit als je een hormoonspiraaltje gebruikt?
Wanneer je een hormoonspiraaltje gebruikt, kan het zijn dat je niet meer menstrueert. Verder kan het spiraaltje ervoor zorgen dat sommige klachten die gepaard gaan met de menopauze minder voorkomen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om in te schatten of de menopauze bij jou begonnen is. De beste manier om duidelijkheid te krijgen is door middel van een bloedtest. Die kan je bij een arts laten doen en geeft duidelijk aan of je in de menopauze zit.
Hoe lang duurt de menopauze?
De menopauze zelf is de periode na de overgangsperiode genaamd de premenopauze. De premenopauze is eigenlijk de periode waarin de klachten voorkomen. Deze duurt 3 tot 4 jaar maar dit kan ook korter of langer zijn. Hierna zit je in de menopauze voor de rest van je leven. Normaal gezien verdwijnen de overgangsverschijnselen dan ook.
Wanneer stopt de menopauze?
Tot welke leeftijd duurt de overgang? Dit is een vaak voorkomende vraag waar eigenlijk geen precies antwoord voor is. Nu, de menopauze zelf stopt niet. Dit is de periode na de premenopauze en deze duurt eigenlijk tot je sterft. De premenopauze duur in de meeste gevallen 3 tot 4 jaar. Hierin kan je te kampen krijgen met vervelende kwaaltjes.
Hoe menopauze uitstellen?
Veel vrouwen vragen zich af hoe het nu zit met de pil tijdens de menopauze. Kan je bijvoorbeeld de menopauze uitstellen met de pil? Kan de pil nadelige effecten hebben tijdens de overgang? Het voornaamste doel van het nemen van de pil tijdens de menopauze is dat je minder last hebt van de overgangsklachten door de stabiele afgifte van hormonen. Ook de onregelmatigheid van je cyclus kan ermee onder controle gehouden worden. De overgang wordt als het ware uitgesteld. Een nadeel van de pil tijdens de overgang is het verhoogde risico op trombose. Dit risico geldt ook voor jongere mensen die de pil nemen, maar stijgt naarmate je ouder wordt. Wanneer je stopt met de pil, kunnen de overgangsverschijnselen ook heviger zijn omdat je lichaam van een hoge hoeveelheid oestrogeen en progestagenen naar een zeer lage hoeveelheid van beiden gaat.
Menopauze en seksualiteit
Er is zeker een verband tussen de overgang en seksualiteit. De verandering in seksualiteit kan verschillen van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen krijgen net meer zin in seks, terwijl anderen helemaal geen zin meer hebben. In sommige gevallen worden vrouwen niet meer opgewonden of krijgen ze geen orgasme meer tijdens de overgangsperiode. Door de vaginale droogte die gepaard gaat met de menopauze kan er ook pijn bij het vrijen optreden.
Pijn bij het vrijen
Veel vrouwen ervaren tijdens de menopauze vaginale droogte. Dit komt doordat er een verminderde productie van de geslachtshormonen is. Om dit de verminderen, kan de huisarts een crème op basis van oestrogeen voorschrijven die een aantal keer per week lokaal aangebracht moet worden. Een andere optie is om een niet-hormonaal glijmiddel te gebruiken tijdens de menopauze. Een goed voorbeeld is het K-Y glijmiddel. Dit wordt ook gebruikt als bevochtigingsgel tijdens vaginale onderzoeken. De gel is neutraal en veilig en kan verlichting bieden wanneer je deze een aantal keer per week in de vagina brengt. Ook tijdens seksueel contact kan de gel de droogte verminderen. Wanneer de vaginale droogte niet kan worden verholpen met de lokale middelen, kan je ook naar fysieke therapieën overgaan zoals gefractioneerde lasertherapie en radiofrequentie bij een gecontroleerde temperatuur. Deze nieuwe behandelingen kunnen verlichting bieden. Voor meer informatie hierover maak je het best een afspraak bij de huisarts of gynaecoloog.
Welk effect heeft een spiraaltje op de overgang?
De menopauze met een spiraal combineren kan helemaal geen kwaad. Zeker wanneer je geen kinderen meer wilt, is het aangewezen om het spiraaltje te houden. Hoewel de menopauze je vruchtbaarheid vermindert, kan het altijd zijn dat je toch nog vruchtbaar bent.
Welk effect heeft de anticonceptiepil op de overgang?
De anticonceptiepil zorgt ervoor dat je op regelmatige basis menstrueert. De hormonen in de pil zorgen voor minder hormoonschommelingen waardoor je misschien minder last hebt van de typische symptomen van de menopauze. Het wordt echter afgeraden om de pil in te nemen na de leeftijd van 52 jaar aangezien het risico op borstkanker dan verhoogt.
Moet je nog steeds een anticonceptiemiddel gebruiken tijdens de menopauze?
Om zeker te zijn dat je effectief in de menopauze zit, laat je het beste een test afnemen bij een arts. Zolang je niet zeker bent, blijf je beter een anticonceptiemiddel nemen. Als je geen risico wilt lopen op een zwangerschap gebruik je het best in het jaar na de laatste menstruatie een anticonceptivum.
Wanneer ben ik onvruchtbaar?
Wanneer je in de menopauze komt, zal je vruchtbaarheid in de meeste gevallen dalen. De voorraad eicellen geraakt dan uitgeput tot er geen eitjes meer over zijn. Meestal ben je dus in de menopauze onvruchtbaar. Dit betekent niet dat je tijdens de menopauze meteen moet stoppen met de pil of andere anticonceptiva. Het kan namelijk altijd zijn dat je toch nog vruchtbaar bent waardoor je onverwacht zwanger geraakt.
Menopauze zonder baarmoeder
Wanneer beide eierstokken van de vrouw verwijderd worden, is er sprake van een kunstmatige menopauze. Dit zorgt ervoor dat de vrouw binnen een paar dagen na de operatie menopauzale klachten zal ervaren. Wanneer enkel de baarmoeder wordt verwijderd, is er geen sprake van een kunstmatige menopauze. De maandstonden zullen dan niet meer doorkomen maar de eierstokken blijven wel gewoon hormonen produceren.
Welk effect heeft de menopauze op mijn gewicht?
Je figuur verandert tijdens overgang. In de meeste gevallen is er sprake van een verband tussen de menopauze en het gewicht. Dit verband uit zich vooral in het aankomen van gewicht tijdens de menopauze. Je kan ook last krijgen van een gezwollen buik tijdens de menopauze. Dit komt meestal door een verminderde darmwerking waardoor er gasvorming ontstaat.
Waarom kom ik aan tijdens de menopauze?
De oorzaak van de gewichtstoename is voornamelijk de verandering in de aanmaak van het hormoon oestrogeen. De productie van oestrogeen wordt stilgelegd, maar het mannelijke hormoon testosteron wordt wel nog in kleine hoeveelheden geproduceerd. Deze verandering zorgt voor een vernieuwde vetverdeling wat de verandering in het figuur tijdens de overgang kan verklaren.
Hoeveel kom ik aan tijdens de menopauze?
Hoeveel vrouwen tijdens de menopauze verdikken, is sterk afhankelijk van individuele factoren. Sommigen komen maar 4 kilogram bij terwijl anderen 20 kilogram bijkomen. Verschillende factoren spelen hierin mee. Heb je een snel of traag metabolisme? Eet je gezond of snack je erg veel tussendoor? Beweeg je voldoende? Al deze elementen spelen een rol in de gewichtstoename tijdens de overgang. Bovendien hangt het ook af van je hormoonhuishouding. Hoeveel je gaat bijkomen heb je dus deels zelf in de hand. Met onderstaande tips kan je je gewicht onder controle houden en zelfs gewicht verliezen.
Hoe kan ik vermageren tijdens de menopauze?
Tijdens de overgang kan het moeilijker zijn om af te vallen. De menopauze en gewicht verliezen gaan meestal niet zo goed samen. De menopauze zorgt er namelijk eerder voor dat je gaat bijkomen. Toch is het zeker niet onmogelijk om te zorgen voor gewichtsverlies tijdens de overgang. Die kilootjes die erbij zijn gekomen, krijg je er heus wel terug af. Je kan dit doen door in eerste instantie een evenwichtig voedingspatroon aan te houden. Zolang je de juiste verhoudingen eet, mag je trouwens ook gewoon alles eten. Eet voldoende groenten en fruit en drink veel water. Probeer er ook voor te zorgen dat je avondmaal een lichtere maaltijd is. Je middagmaal mag uiteraard wel zwaarder zijn. Zorg er daarnaast voor dat je elke dag minstens 30 minuten beweegt. Dit mag een stevige wandeling zijn maar ook een intensievere sportsessie.
Welke voeding tijdens de menopauze?
Er zijn een aantal soorten voeding die tijdens de menopauze zowel je humeur als je gewicht kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan bewerkte voedingsmiddelen, koffie en pikante voeding. Voedingen die positieve effecten kunnen hebben zijn sojaproducten, bonen, kikkererwten, linzen, plantaardige oliën, pompoen, peulvruchten, zeewier, algen, noten en zaden. Zo zorg je er via je voeding voor dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt.