02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
02-06-2020 | Algemeen welzijn

De vaakst voorkomende menopauzeproblemen en hun oplossingen

Geschreven door Niels Menopauze tips menopauze

De overgang en menopauze staan vaak bekend omwille van de hele resem klachten die ermee gepaard gaan. Het lichaam doorgaat tijdens de overgang en menopauze heel wat veranderingen en die veranderingen kunnen voor klachten zorgen. Niet iedere vrouw krijgt even veel last van deze kwaaltjes.

Sommige vrouwen hebben in de overgang relatief weinig klachten, terwijl andere vrouwen er constant mee geconfronteerd worden. In dit artikel leer je niet alleen meer over de vaakst voorkomende menopauzeproblemen, maar ook wat je aan deze klachten kunt doen. 

Opvliegers

Deze plotse warmteopwellingen zijn misschien wel de vaakst voorkomende klacht. Je krijgt het plots erg warm in de halsstreek en in het gezicht. Je kunt ook plots stevig beginnen zweten. De opvliegers laten je ’s nachts vaak ook niet met rust waardoor je tijdens de nacht ook aardig wat kunt zweten. De veranderingen in de oestrogeengehaltes in je lichaam zijn de grote schuldige voor deze klachten. Het hormoon oestrogeen regelt naast de menstruele cyclus namelijk ook de lichaamstemperatuur. 

Wat doe je tegen opvliegers?

Opvliegers en plotse zweetaanvallen zijn natuurlijk allesbehalve aangenaam. Je kunt ze misschien niet altijd vermijden, maar met enkele simpele tips kun je ze wel zo draaglijk mogelijk maken.

  • Kleed je in laagjes met kleding gemaakt uit natuurlijke vezels zoals katoen.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht door bijvoorbeeld een raam open te zetten.
  • Vermijd alcohol en cafeïne.
  • Laat wat water over de polsen lopen of leg een koud washandje in de nek.

Gewichtstoename

De extra kilootjes die de menopauze vaak met zich meebrengt, worden door veel vrouwen gevreesd. De gewichtstoename wordt deels veroorzaakt door een vertraagd metabolisme. Hierdoor verbrandt het lichaam minder calorieën en wanneer je dezelfde eetgewoonten aanhoudt, kan er snel wat extra gewicht bijkomen.   

Hoe vermijd je gewichtstoename?

Aangezien het lichaam minder snel calorieën verwerkt, is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden. Voeding met veel snelle suikers, vetten en dus ook calorieën kunnen ervoor zorgen dat je sneller bijkomt dan voor de overgang. Een gezonde levensstijl helpt je om extra kilootjes te vermijden.

  • Kies voor een gezond dieet met voldoende groenten en fruit. 
  • Verminder de hoeveelheid vlees en suiker die je eet.
  • Probeer voldoende te blijven bewegen door bijvoorbeeld te wandelen, lopen of fietsen.

Ongewenst urineverlies

Tijdens de menopauze beginnen sommige vrouwen ook last te krijgen van ongewenst urineverlies. De menopauze is het niet enige moment waarop vrouwen met urineverlies te maken kunnen krijgen. Zo kan tijdens en na de zwangerschap of simpelweg bij het ouder worden urineverlies zich ook voordoen.  

Wat doe je tegen urineverlies?

Ongewenst urineverlies kan vaak erg confronterend zijn en dat maakt het soms ook moeilijk om over te praten. Toch kan urineverlies vaak op een simpele manier opgelost worden. Aarzel dus niet om met een arts te spreken wanneer je urine verliest. 

  • Bekkenbodemoefeningen kunnen helpen om de spieren in de bekkenbodem te versterken en zo ongewenst urineverlies tegen te gaan.
  • Spreek met een arts voor professioneel medisch advies.
  • Incontinentiemateriaal zoals inlegkruisjes en broekjes kunnen helpen om urineverlies op te vangen.

Pijn bij het vrijen

Tijdens de menopauze kan het ook voorkomen dat de vagina droger aanvoelt. Hierdoor kan vrijen plots pijnlijk aanvoelen. Verder kan het ook zijn dat je plots minder zin hebt in seks dan voorheen. 

Oplossingen voor pijn bij het vrijen 

Wanneer je last hebt van vaginale droogheid en verminderd seksueel verlangen, is het eerst en vooral belangrijk om goed met je partner te communiceren. Zo kun je de verwachtingen van jezelf en je partner op elkaar afstemmen. Enkele tips kunnen ook helpen om pijn bij het vrijen te vermijden.

  • Gebruik een glijmiddel om het vrijen vlotter te laten verlopen.
  • Neem voldoende tijd voor voorspel. 
  • Spreek over onzekerheden en frustraties.
     
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels