02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
09-02-2022 | Aandoeningen

10 triggers die migraine kunnen veroorzaken

Geschreven door Niels migraine hoofdpijn migraineaanval

Migraine is een intense vorm van hoofdpijn die ook andere symptomen met zich meebrengt, zoals gevoeligheid aan licht en geluid, misselijkheid, het zien van vlekken, … Het kan door heel veel factoren veroorzaakt worden, dus kan het nuttig zijn om erachter te komen waar jij gevoelig voor bent. Lees hier wat veel voorkomende triggers zijn voor migraine.

1. Stress


Een plotselinge toename of afname van stress kan leiden tot een migraineaanval. Het is een van de meest voorkomende triggers en kan vermeden worden door je stressniveau constant op peil te houden. Dat kan je doen door aan yoga of meditatie te doen en ademhalingsoefeningen te leren voor stresserende situaties.


2. Slaaptekort of jet lag


Een andere, veel voorkomende trigger is te weinig slaap. Ook een teveel aan slaap zou een migraineaanval kunnen veroorzaken. Jet lag en een wisselend werkschema zijn voorbeelden van hoe je plots migraine kunt krijgen door slaaptekort. Verder is insomnia ook courante oorzaak van slaaptekort en kan ook bijkomend leiden tot depressie en angstaanvallen. Als je migraine krijgt door slaaptekort is dit meestal verholpen door bij te slapen.


3. Honger of uitdroging


Als je vaker last hebt van migraine, kan je best geen maaltijden overslaan. Onderzoek heeft bewezen dat dit een migraineaanval kan veroorzaken door een dalende bloedsuikerspiegel. Ook uitdroging is gelinkt aan hoofdpijn en migraine.


4. Bepaalde voeding


 Sommige voedingsproducten kunnen ook een migraineaanval triggeren. Je kan achterhalen aan welke producten je gevoelig bent door na elke aanval te noteren wat je ervoor hebt gegeten en gedronken. Producten die bij velen een migraine uitlokken zijn:

  • Alcohol
  • Cafeïne
  • Chocolade
  • Kaas
  • Salami
  • Producten met tyramine (gerookt, gedroogd en gerijpt voedsel)


5. Voedingsadditieven


Aspartaam en MSG zijn gekende migraine triggers. Aspartaam is een kunstmatige zoetstof en MSG is een smaakversterker die vele wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Kijk dus de etiketten van je voedsel na als je vermoed dat je migraine door deze stoffen wordt veroorzaakt.


6. Alcohol


Alcohol en voornamelijk rode wijn is een bekende oorzaak van migraine. Dit effect is veel sterker bij vrouwen dan bij mannen. Denk dus eens na hoe vaak je een glas wijn bij je eten drinks als je vaak last hebt van migraine.


7. Dranken die veel cafeïne bevatten


cafeïne migraineEen teveel aan cafeïne kan een oorzaak zijn van migraine. Tel eens bij elkaar hoeveel drankjes met cafeïne je op een dag drinkt. Het gaat dan niet alleen over koffie, maar ook thee, frisdrank en energiedrankjes bevatten meer cafeïne dan je denkt. Ook plots stoppen met het drinken van cafeïne kan leiden tot een migraineaanval. 


8.Overmatig gebruik van medicatie


Als je veel pijnstillers inneemt, kan dit een migraineaanval veroorzaken. Als je regelmatig last hebt van migraine kan het helpen om met je arts te bespreken welke medicatie een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn. Soms is het probleem al verholpen door de dosis aan te passen of over te schakelen naar een alternatief.


9. Vrouwelijke hormonen


Vrouwen hebben drie keer meer kans op migraine dan mannen. Dat komt door hormonale schommelingen tijdens de menstruatie, de menopauze of de zwangerschap. Ook de anticonceptiepil en hormoontherapie kunnen migraine erger maken.


10. Intensief sporten


Onderzoek heeft uitgewezen dat migraine ook kan worden veroorzaakt door intensief te sporten. Als je vermoed dat dit een trigger is voor jou, probeer dan je lichaamsbeweging te matigen of te spreiden over meerdere momenten. Het helpt ook om gehydrateerd te zijn en je spieren op te warmen voor je begint.

 

Er zijn onnoemelijk veel mogelijke triggers die migraine kunnen veroorzaken, maar de factoren die in dit artikel werden aangehaald zijn de meest voorkomende. Als je veel last hebt van migraine kan het nuttig zijn om een dagboek bij te houden met mogelijke triggers. Wanneer je weet wat de oorzaak is, ben je sneller van je migraine af door de trigger te vermijden of een geschikte behandeling te zoeken.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels