02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
20-04-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Hoe vind je de minerale zonnebrand die het beste bij jou past?

Wanneer de zomer voor de deur staat, is het hoog tijd om je zonnebescherming aan te vullen. Hoewel je je altijd moet beschermen tegen de zon, zal je tijdens de hete dagen en verhoogde uv-straling frequenter moeten smeren dan wanneer je niet zweet en de zon achter de wolken verstopt is. Hoe ga je nu op zoek naar de beste zonnebrand? Lees hier waarom een minerale filter mogelijk geschikter is voor jouw huid dan een chemische en hoe je het beste product uitkiest.

Wat is het verschil tussen een chemische en een minerale filter?


Er bestaan twee soorten zonnecrèmes die schade door uv-stralen op een andere manier voorkomen. Zonnecrèmes met een chemische filter trekken in de huid, absorberen hier de uv-stralen en zetten deze om in warmte. Ze houden zowel UVA als UVB tegen, maar er bestaat ook chemische filters die enkel tegen UVB beschermen. UVA- en UVB-stralen zijn twee soorten straling met verschillende golflengte die de huid op een andere manier aantasten. Het nadeel van chemische filters is dat ze de neiging hebben om de huid te irriteren. Verder bestaat er ook het gevaar dat ze in de bloedbaan terechtkomen en je hormonen verstoren.
Minerale filters, ook wel fysische filters genoemd, beschermen zowel tegen UVA als UVB. Ze werken als een soort schild dat de zonnestralen als het ware terugkaatst voor ze de huid kunnen binnendringen. Deze zonnefilters hebben een veel lagere kans om de huid te irriteren dan chemische filters. Vroeger hadden producten met dit type filter de reputatie om een witte laag achter te laten, maar dankzij nanotechnologie bestaan er tegenwoordig minerale zonnecrèmes die dat probleem niet hebben. Vaak gebruikte minerale zonnefilters zijn titaandioxide en zinkoxide.


Wat zijn de voordelen van minerale zonnecrèmes?


Een minerale zonnecrème is voor sommige mensen de beste keuze vanwege de volgende redenen:

  • Door de verlaagde kans op huidirritatie, zijn minerale filters beter voor een gevoelige huid en kinderen.
  • Zink ondersteunt collageenproductie, wat nodig is om je huid jong te houden.
  • Zinkoxide kan ook helpen tegen acne omdat het de ontsteking van de huid vermindert.
  • Het is beter voor het milieu, want minerale filters tasten koraalriffen niet aan.
  • In tegenstelling tot chemische filters, komen zonneproducten met een minerale filter niet in je bloed terecht.


De beste minerale zonnecrème uitkiezen doe je zo!


Als je de keuze hebt gemaakt om een minerale filter te gebruiken, kan het nog steeds moeilijk zijn om het beste product te kiezen uit een almaar groeiend aanbod. Kijk in de eerste plaats welke factor je nodig hebt. Een hogere factor betekent niet een betere, maar wel een langere bescherming. Men raadt wel aan om minstens factor 30 te smeren als je op een zonnige dag veel buiten zal zijn. Als je huid erg gevoelig is aan de zon, gebruik je best factor 50. Verder kan je ook nadenken over het soort zonnecrème: vloeibaar, gel, spray, … In het geval van minerale filters kunnen de deeltjes schadelijk zijn als je ze inademt, dus probeer sprays te vermijden. Voor de rest hangt het er vanaf wat je zelf aangenaam vindt. 

Als je een gevoelige huid hebt, is een minerale zonnecrème de beste keuze. Dit soort filter beschermt tegen UVA en UVB. Het houdt deze straling tegen door de zonnestralen te weerkaatsen, waardoor je huid minder snel veroudert en je minder kans loopt op huidkanker. Ten slotte komen deze producten niet in je lichaam terecht, waardoor mogelijke gezondheidsrisico’s buitenspel worden gezet.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels