02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
04-05-2020 | Algemeen welzijn

Hoe maak je zelf een mondmasker?

Geschreven door Niels mondmasker corona COVID-19

Op maandag 4 mei zet België zijn eerste stappen in de versoepelingen van de coronamaatregelen. Verschillende bedrijven openen de deuren weer en meer sportmogelijkheden zijn toegestaan. Toch blijft het belangrijk om fysiek contact te vermijden en voldoende afstand te houden. 

Op sommige plaatsen kan het echter moeilijk zijn om je aan de aangeraden afstand van 1,5 meter te houden. Daarom is het gebruik van een mondmasker ten zeerste aangeraden en is het gebruik op sommige plaatsen zoals op het openbaar vervoer zelfs verplicht. Wanneer de scholen later deze maand de deuren weer openen zullen leerlingen ouder dan twaalf jaar en leerkrachten ook verplicht een mondmasker moeten dragen. Heb je geen mondmasker in huis? Geen probleem! Je kunt er namelijk zelf eentje maken. Volg simpelweg de stappen in deze blog en je hebt binnen no time een mondmaskertje klaar.  

Gerelateerd: Mondmasker kopen bij Viata

Wat heb je nodig?

Om zelf een mondmasker te maken heb je twee stukken stof nodig: eentje van 20 x 20,5 cm en een ander van 20 x 18,5 cm in een andere kleur. Hierdoor kun je gemakkelijk de binnenkant van het masker van de buitenkant onderscheiden. Verder heb je een stuk lint van ongeveer 1,5 tot 2 meter nodig om het mondmasker te bevestigen. Gebruik het sjabloon van maakjemondmasker.be. Dit sjabloon is goedgekeurd door virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. Naald en draad zijn nodig om de delen van het mondmasker aan elkaar te naaien. Een naaimachine kan handig zijn om het werk te versnellen.

Kort samengevat:

  • Een stuk stof van 20 x 20,5 cm
  • Een stuk stof van 20 x 18,5 cm in een andere kleur
  • Een lint van ongeveer 1,5 tot 2 meter
  • Sjabloon
  • Naald en draad
  • Een naaimachine
  • Een strijkijzer 

Welke stof gebruik je voor je masker?

mondmasker maken zelf

De voorkeur gaat uit naar katoen, maar andere natuurlijke stoffen zoals linnen kunnen ook werken. Zorg er echter wel voor dat je nog vlot kunt ademen door de stof. Te dikke stoffen kunnen er nameijk voor zorgen dat je niet goed kunt ademen. Een oud hemd, een broek of een keukenhanddoek kunnen allemaal gebruikt worden voor je masker. Je vermijdt beter synthetische stoffen en zijde aangezien deze stoffen minder bescherming bieden. 

Hoe ga je te werk?

De volgende stappen geven kort weer hoe je een mondmasker maakt. Voor je aan het werk gaat, zorg je er voor dat je handen grondig gewassen zijn met zeep en maak je het naaimateriaal ook proper om eventuele besmettingen te vermijden. De volgende video toont ook stap voor stap hoe je het mondmasker maakt.

1. Knippen

Nadat je twee geschikte stukken stof in verschillende kleuren hebt gevonden, is de eerste stap om je stukken stof op maat te snijden. Een masker voor volwassenen heeft twee stukken stof nodig: eentje van 20 x 20,5 cm en een ander van 20 x 18,5 cm. Voor grotere kinderen en volwassenen met een klein gezicht volstaan twee stukken stof van respectievelijk 18 x 19,2 cm en 18 x 17,4 cm.

Het lint knip je in vier gelijke stukken van ongeveer 40 tot 50 cm lang. Je kunt nu ook al enkele kleine knipjes aanbrengen voor de plooitjes. Volg hiervoor het sjabloon.

2. Plooi een zoompje

Vervolgens maak je aan de onderkant van beide stukken stof een zoompje van een halve centimeter. Zorg ervoor dat de stof met de mooie kant naar beneden ligt. Strijk het zoompje plat met een strijkijzer. 

3. Stik het zoompje

Ga nu naar je naaimachine en stik de platgestreken zoompjes vast. Je kunt dit natuurlijk ook met de hand vastnaaien.  

4. Naai de twee stukken stof aan elkaar

Nadat de zoompjes gestikt zijn, is het tijd om de twee stukken stof aan elkaar te naaien. Leg het kleine stuk stof bovenop het grote stuk stof met de mooie kant naar elkaar. Beide zoompjes liggen onderaan. Vervolgens naai je de kanten tegenover de zoompjes aan elkaar vast. 

5. Maak plooitjes

mondmasker maken stap 5

Als alles goed gelopen is, hangen de twee stukken stof nu aan elkaar vast. Leg de stoffen nu met de mooie kant naar boven en begin met plooitjes te maken in het onderste stuk stof. De eerste plooi zit op 2 cm van de middennaad. Het sjabloon helpt je om de juiste afstand tussen de plooitjes te houden. Maak  de plooitjes naar beneden. Als je in de eerste stap knipjes hebt gemaakt, hoef je de niet meer te meten. Strijk nu de plooitjes plat met het strijkijzer, zo blijven de ze beter liggen.

Doe nu hetzelfde voor het bovenste stuk stof. Let er wel op dat je de plooitjes nu naar boven maakt in plaats van naar beneden. 

6. Plaats de lintjes

mondmasker maken stap 6

Als de plooitjes klaar zijn, is het tijd om de lintjes op hun plaats te leggen. De twee bovenste lintjes leg je onder de middennaad en de onderste leg je op ongeveer 1 cm van de onderkant. Leg de rest van de linten naar beneden. Vervolgens plooi je het bovenste stuk stof over het onderste. Zorg ervoor dat de slechte kant van de stof naar buiten ligt aangezien het masker later nog binnenstebuiten getrokken wordt. 

7. Plooi de omslag

Het bovenste stuk stof is langer dan het onderste. Vouw het verschil naar binnen en strijk alles plat met het strijkijzer.

8. Naai alles aan elkaar

mondmasker maken stap 8

Wanneer alles op zijn plaats ligt, is het tijd om het masker aan elkaar te naaien. Ga eerst langs de linker- en rechterzijde. Hiermee naai je de linten vast. Vervolgens kun je het masker rondom drie zijdes vaststikken. Let er wel op dat je de kant met de zoompjes open laat.

9. Trek het masker binnenstebuiten

Wanneer de drie zijdes vastgenaaid zijn, kun je het masker binnenstebuiten trekken. De mooie kant van de stof komt zo aan de buitenkant te zitten en de linten hangen nu mooi in de hoeken van het masker.

mondmasker maken stap 9

10. Steriliseer het masker

Je masker is nu klaar. Voordat je het kunt gebruiken, zul je het eerst moeten steriliseren. Dat doe je door het masker te wassen op 60° C. 

Wanneer gebruik je het mondmasker?

mondmasker maken stof

Vanaf 4 mei is het verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer. Wanneer de scholen terug openen zullen leerlingen ouder dan 12 jaar verplicht een mondmasker moeten dragen alsook de leerkrachten. Verder is het gebruik van een mondmasker aangeraden in situaties waar het moeilijk is om de aangeraden 1,5 meter afstand te houden. 

Hoe gebruik je het mondmasker?

Wanneer je het mondmasker gaat gebruiken, doe je het best thuis al aan. Eerst en vooral zorg je er voor dat je handen grondig gewassen zijn. Raak de binnenkant van het mondmasker niet aan en probeer zo weinig mogelijk je gezicht aan te raken. Gebruik de linten om het masker op zijn plaats te zetten. Zorg dat het masker goed aansluit rond het gezicht. 

Nadat je het mondmasker gebruikt hebt, moet je het opnieuw steriliseren. Dat doe je door het te wassen op minimum 60° C.  

Bron: https://maakjemondmasker.be/

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels