De zelftest, hoe werkt het?
Het gebruik is zeer simpel: het volstaat om een staaltje af te nemen van de urine, het bloed (dankzij een prikker die lijkt op deze die diabetici gebruiken om de bloedsuikerspiegel te meten), en zelfs stoelgang (voor de test die het risico op darmkanker detecteert). De kit bevat altijd al het materiaal dat nodig is om de test af te nemen, je moet hiervoor niets extra gaan kopen behalve de test zelf.
De handelswijze om bloed af te nemen bestaat over het algemeen uit het ontsmetten van de vingertop vóór het prikken, het afnemen van het bloed (met behulp van een bijgeleverd pipetje) en het bloed dan aan te brengen op de display van de test. Het volstaat daarna om de aangegeven druppels vloeistof die bij de kit zitten, als nodig, aan te brengen en de aanbevolen tijd te wachten. Wat betreft de urinetests: het volstaat om een staal te nemen uit een recipiënt en de teststrip of het materiaal van de test dat hiervoor bestemd is hier in te steken, al naargelang het type test.
Al de testen zijn voorzien van een teststrip: een gekleurde strook moet verschijnen om te weten of de test al dan niet positief of negatief is en die aantoont of het resultaat geldig is (dat de test goed uitgevoerd werd, dat er voldoende bloed aanwezig was, enz.). Als de gekleurde strip niet verschijnt, moet je niet vertrouwen op een geldig resultaat en moet je opnieuw beginnen met een nieuwe test.
De wachttijd voordat het resultaat afgelezen mag worden staat steeds op de doos van de test. Respecteer deze zeer nauwgezet, anders loop je het risico om een fout resultaat af te lezen.
Al de stappen zijn gedetailleerd uitgelegd in de gebruiksaanwijzing en er bestaan zelfs voorbeeldvideo's voor iedere test die je kan terugvinden bij elk product van MyTest op onze website.
De verschillende MyTest tests
MyTest Cholesterol
Deze bloedtest toont aan of je een te hoog cholesterolgehalte hebt, wat een verhoogd risico op hartkwalen met zich meebrengt. Andere risicofactoren zijn de leeftijd (meer dan 40 jaar bij mannen en meer dan 45 jaar bij vrouwen), familiale antecedenten, roken, verhoogde bloeddruk, diabetes type 2, enz.
De test toont aan of je een normale waarde hebt (minder dan 200 mg/dl), een grenswaarde (tussen 200 en 240 mg/dl) of een verhoogde waarde (meer dan 240 mg/dl). Als je een grenswaarde of een verhoogde waarde hebt, raadpleeg dan je arts.
MyTest Ijzer
Deze bloedtest evalueert de concentratie aan ferritine (eiwit voor de opslag van ijzer) in het bloed. In geval van ijzertekort, zou je kunnen lijden aan bloedarmoede die asymptomatisch kan zijn (je vertoont hiervan geen symptomen) of die verantwoordelijk kan zijn voor vermoeidheid, ademnood, hoofdpijn, enz. Bloedarmoede kan nefaste gevolgen hebben voor het hart en de ademhaling.
Het resultaat is positief als het ferritinegehalte lager is dan 20ng/ml. In dit geval raadpleeg je je arts.
MyTest Allergie
Deze bloedtest meet het gehalte immunoglobuline E in het bloed (antistoffen die geproduceerd worden in geval van een allergische reactie). Als dit gehalte hoger is dan normaal, is het mogelijk dat je overgevoelig bent aan bepaalde allergenen die in de lucht, in voedingsstoffen of in medicatie aanwezig zijn. Een allergie verschijnt in twee keer: een eerste fase is de sensibilisering, waarin je geen enkel symptoom vertoont. Vervolgens komt de tweede fase, waarin de symptomen verschijnen.
Deze test kan interessant zijn als je last hebt van ademhalingsproblemen, problemen met de ogen, huidproblemen (eczeem, plaques, netelroos, enz.) of bepaalde verteringsproblemen tijdens bepaalde periodes van het jaar. Verder nog als je problemen hebt bij blootstelling aan stof, pollen (hooikoorts, bijvoorbeeld), dieren, bepaalde voedingsstoffen, enz. Als deze positief is, moet je je arts raadplegen zodat deze de oorzaak van de allergie kan achterhalen.
MyTest Menopauze
Deze test bestaat uit een urineanalyse. Hij bepaalt het gehalte van het follikelstimulerend hormoon (FSH), waarvan de productie stijgt tijdens de menopauze. De menopauze gaat vaak samen met problemen die gerelateerd zijn aan een tekort aan oestrogeen en progesteron: warmteopwellingen, nachtzweten, hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, irritatie, angst, gewrichtspijn, enz. Eens dit tekort gevestigd is, kan dit ook leiden tot osteoporose, cardiovasculaire problemen, urinewegproblemen of een verhoogd risico op baarmoederhalskanker of borstkanker.
In geval van een positief resultaat, moet er binnen de 5 tot 7 dagen een nieuwe test gedaan worden omdat het FSH gehalte varieert binnen de menstruele cyclus. Als het tweede resultaat dan ook positief is, raden we je aan om je gynaecoloog te raadplegen voor een finale diagnose.
MyTest Lyme
Deze bloedtest detecteert antilichamen tegen de Borrelia bacterie, die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme. De test moet absoluut minstens 2 tot 6 weken na de tekenbeet uitgevoerd worden. Overigens kan de test een besmetting van enkele jaren voordien opsporen.
Teken zijn mijtachtigen die in struikgewas en bossen in gematigde gebieden leven. Sommigen zijn besmet met de Borrelia bacterie die ze vervolgens op de mens kunnen overdragen door middel van een beet (vaak in de huidplooien). De bacterie kan ernstige neurologische stoornissen veroorzaken.
In geval van infectie door de bacterie, kan er roodheid en een ontsteking optreden op de plaats van de beet en dit kan gepaard gaan met koorts. Dit kan 3 tot 10 dagen, tot zelfs enkele weken, na de tekenbeet optreden. De besmetting kan ook asymptomatisch zijn en dus onopgemerkt passeren.
Als het resultaat van de test positief is, moet je absoluut een arts raadplegen.
NB: als je al ooit voor dit soort besmetting behandeld werd, dan zal de test steeds positief tonen en is deze dus onbruikbaar.
MyTest Tetanus
Deze bloedtest bepaald de hoeveelheid tetanusantilichamen die er in het bloed aanwezig zijn. Tetanus is een ernstige ziekte die zelfs kan leiden tot overlijden. Daarom is dit vaccin ook verplicht is België.
Om te weten te komen of je nog voldoende beschermd bent tegen de ziekte, of als je je niet meer herinnert wanneer je je laatste tetanusspuit kreeg, kan je de zelftest doen. Deze zal dan aantonen of je al dan niet voldoende antilichamen in je bloed hebt.
Als het resultaat negatief is (onvoldoende antilichamen), moet je je arts raadplegen.
MyTest H. Pylori
Deze bloedtest toont de aanwezigheid van antilichamen tegen de H. Pylori (HP) bacterie die aanwezig zijn in de maag en de darmen. Deze kan verantwoordelijk zijn voor chronische gastritis wat mogelijk kan evolueren tot zweren. Geassocieerd met andere factoren, kan deze bacterie een risicofactor vormen voor maagkanker. Als het resultaat positief is, moet je je arts raadplegen.
NB: als je al ooit voor dit soort infectie behandeld werd of als je aan maagkanker lijdt, dan zal de test steeds positief tonen en is deze dus onbruikbaar.
MyTest Urineweginfectie
Deze test toont aan of er sprake is van een urineweginfectie of niet. In feite geeft deze de aanwezigheid aan van witte bloedcellen, bloed, nitrieten en eiwitten in de urine.
Deze infectie komt vaak voor, zeker bij vrouwen, en kan pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een aanhoudend gevoel alsof men moet plassen, moeite om te plassen, bloed in de urine, koorts, lendenzijn, enz. veroorzaken. Ook nog is het mogelijk dat de urine troebel is of onaangenaam ruikt.
Als één of meerdere van deze factoren positief zijn, raadpleeg dan een arts.
MyTest Colorectal
Deze test toont aan of er bloed aanwezig is in de stoelgang. Er wordt een staal afgenomen van de stoelgang en niet van het bloed. De aanwezigheid van bloed in de stoelgang kan verschillende oorzaken hebben: maagzweren, poliepen, colitis, anale kloven of darmkanker.
Risicofactoren voor darmkanker zijn, onder andere (vanaf 50 jaar): chronische darmontstekingen, persoonlijke of familiale antecedenten van adenoom of darmkanker, een genetische aandoening, overmatige consumatie van rood vlees of alcoholische dranken, roken, obesitas, enz. De symptomen kunnen aanhoudende darmklachten zijn (diarree, constipatie, flatulentie, enz.).
Een positieve test kan het teken zijn van verschillende pathologieën, niet alleen van kanker! In dit geval raadpleeg je je arts.