02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

27-07-2020 | Algemeen welzijn

Gevolgen van te veel en te kort aan Natrium

Geschreven door Niels

Natrium is een middel dat de vochthuishouding in het lichaam in evenwicht houdt. Daarnaast zorgt het voor samentrekking van de spieren en geleidt het de zenuwprikkel. Het is ook een belangrijke stof als het gaat om de regulering van de bloeddruk. Daarvoor werkt het samen met Kalium.

Bronnen voor Natrium

In nagenoeg alle voedingsmiddelen en dranken is een mate van Natrium te vinden. Dat zit in sommige producten van nature. Het is bijvoorbeeld een belangrijk deel van keukenzout. Daardoor wordt Natrium bij het produceren, bereiden of nuttigen van de maaltijd aan allerlei producten toegevoegd. Het is interessant om daarnaast andere bronnen te ontdekken.

In welke mate is Natrium nodig?

Er is geen hoeveelheid vastgesteld die als aanbevolen voor dagelijks gebruik wordt gezien. Wel wordt aangenomen dat 500 milligram Natrium voldoende moet zijn. Dat komt neer op het gebruik van 1,5 gram keukenzout. Ook wordt geadviseerd om niet meer dan 6 gram keukenzout per dag te gebruiken. Wel is er een verschil in het gebruik per levensfase te onderscheiden.

Welke hoeveelheid is veilig?

Natrium kan problemen met de bloeddruk geven. Daarom wordt gesteld dat de veilige marge in gebruik op 2,4 gram Natrium zit. Dit komt op 6 gram keukenzout neer.

Gevolgen van te veel Natrium

Wanneer Natrium te ruim gebruikt wordt, kunnen de nieren en het hart in te grote mate belast worden. Dit zorgt voor een te hoge bloeddruk. Daardoor wordt de kans op hart- en vaatziekten een stuk groter.

Gevolgen van te kort aan Natrium

Wanneer te weinig Natrium voorkomt, kan dit voor uitdroging zorgen. Een tekort komt over het algemeen dan ook niet voor omdat het voldoende in allerlei middelen te vinden is. Wel kan dit bij veel zweten door langdurige inspanning een probleem worden. Duursporters en bergbeklimmers zijn twee doelgroepen die met een tekort hieraan kunnen kampen.

Chemisch element

  • Symbool: Na
  • Atoommassa: 22,989769 u
  • Elektronenconfiguratie: [Ne] 3s¹
  • Atoomnummer: 11
  • CAS-nummer: 7440-23-5
  • Smeltpunt: 97,79 °C

Meer informatie op

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels