02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Welke verschillende soorten neusspray zijn er?

Ontzwellende neussprays

De meest gebruikte neussprays zijn de ontzwellende of decongestieve neussprays (of -druppels). Ze geven vrijwel onmiddellijk een samentrekking van de bloedvaten ter hoogte van het neusslijmvlies. Het betreft hier neussprays op basis van xylometazoline, oxymetazoline, tramazoline of nafazoline. Het neusslijmvlies ontzwelt door deze neussprays en ademen door de neus lukt al binnen enkele minuten een heel stuk beter. De ontzwellende werking houdt tussen 6 à 10 uur aan, afhankelijk van het geneesmiddel in de neusspray. Wanneer de neusspray uitgewerkt is, zetten de bloedvaten opnieuw uit en zwelt het neusslijmvlies terug op. Resultaat: de neus raakt terug verstopt en er wordt terug neusspray gebruikt om de neus opnieuw open te krijgen. Bij gebruik van meer dan een week aan een stuk raakt het neusslijmvlies beschadigd, waardoor de ontzwellende werking van de neusspray vermindert en waardoor er telkens een grotere hoeveelheid neusspray nodig is om een voldoende ontzwellend effect te krijgen. Gewenning treedt op zonder dat je in de gaten hebt en stoppen met het gebruik van de ontzwellende neusspray wordt plots heel moeilijk. 

Hoe kan je stoppen met het gebruik van een ontzwellende neusspray?

Er zijn verschillende manieren waarop je kan stoppen : 

  • Bouw af met je neusspray: gebruik minder verstuivingen per dag of ga over op een lager geconcentreerde neusspray (gebruik bijvoorbeeld een kinderversie of verdun je neusspray vervolgens met fysiologisch serum).
  • Geef eerst 1 neusgat de kans om te ontzwellen door enkel neusspray te verstuiven in het andere neusgat. Na enkele dagen kan je al veel beter ademen door 1 neusgat. Vervolgens stop je met het verstuiven van neusspray in beide neusgaten. Na enkele dagen gaat ook het 2de neusgat open!
  • Plots volledig stoppen met het gebruik van ontzwellende neusspray is een haalbare en efficiënte manier om van het gebruik van neusspray af te geraken. Dit is de moeilijkste manier, omdat beide neusgaten enkele dagen volledig dicht komen te zitten. Na enkele dagen gaan beide neusgaten terug open en kan je terug vrij ademen door de neus. 

Kies een goed moment uit om te stoppen, dit lukt beter op een rustig moment (bv. verlofperiode, op een minder stressvol moment).

Hou vol, want het is wel degelijk mogelijk om te stoppen met ontzwellende neussprays! Geef niet op wanneer het bij een eerste poging niet lukt om te stoppen. En vraag raad aan je apotheker of arts wanneer je vragen of hulp nodig hebt. 

Neusspray tegen een loopneus

Zowel bij allergische klachten als bij niet-allergische klachten ter hoogte van de neus kan het zijn dat de neus blijft lopen. Een neusspray op basis van het geneesmiddel ipratropiumbromide remt de afscheiding van vocht ter hoogte van het neusslijmvlies. Wanneer de klachten na enkele dagen gebruik van deze neusspray nog steeds aanwezig zijn, ga je best langs bij de arts.

Neussprays ter verlichting van allergische rhinitis

Bij allergische rhinitis gaat het om een allergische reactie ter hoogte van het neusslijmvlies. Het neusslijmvlies zwelt op en hierdoor raakt de neus verstopt
Neussprays op basis van anti-allergische geneesmiddelen verminderen de opzwellende allergische reactie ter hoogte van het neusslijmvlies, en helpen zo een allergische neus open maken. Het betreft  neussprays op basis van antihistaminica (bv. azelastine, levocabastine) en neussprays op basis van corticosteroïden (bv. fluticasone, mometasone). 

De antihistaminica-neussprays hebben een lokale werking ter hoogte van het neusslijmvlies die vergelijkbaar is met de werking van orale antihistaminica. Ze worden goed verdragen, niet opgenomen in het lichaam en ze mogen gedurende een langere periode gebruikt worden. Er bestaan voor lokale allergische klachten ter hoogte van de ogen ook oogdruppels op basis van dezelfde antihistaminica (bv. azelastine, levocabastine). Deze neussprays en oogdruppels zijn volkomen veilig en mogen tegelijk gebruikt worden.

De neussprays op basis van corticosteroïden werken bij ernstigere gevallen van allergische rhinitis een stuk efficiënter dan de antihistaminica-neussprays. Naast de ontzwellende werking op het neusslijmvlies werken ze ook ontstekingsremmend. Ze zijn ook veilig bij langdurig gebruik. Belangrijk weetje bij neussprays op basis van corticosteroïden: je merkt het effect pas na 7 à 14 dagen, je moet dus even volhouden.

Wanneer je allergische klachten ter hoogte van de neus moeilijk onderdrukt krijgt met een anti-allergische neusspray, kan je aanvullend een oraal antihistaminicum (bv. cetirizine, loratadine) gebruiken. Wanneer dit nog onvoldoende blijkt, zijn er nog sterkere (voorschriftplichtige) orale geneesmiddelen mogelijk (bv. orale corticosteroïden). Hiervoor contacteer je je arts.

Neussprays op basis van fysiologisch water

Deze sprays worden gebruikt om slijmen ter hoogte van de neus te verdunnen, waarna je makkelijker je neus kan snuiten. Ze helpen ook verzachten bij sinusitis en bij slijmen in de keel. Ze hebben echter geen ontzwellende of ontstekingsremmende eigenschappen. Fysiologisch water is geschikt voor de neushygiëne van personen van alle leeftijden op alle ogenblikken. 

Tip : Je kan makkelijk zelf fysiologisch water maken. Los 9 gram zeezout op in 1 liter water. Deze oplossing kan je toedienen via een neuskannetje. 

Zorg goed voor jezelf!

Met gezonde Viata-groeten,

Apotheker Kristien Vanmeer