02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
25-09-2018 | Aandoeningen

Neussprayverslaving: mythe of waarheid?

Geschreven door Jennifer neus vrijmaken neusverkoudheid neussprays

Je hebt er vast al van gehoord: een neussprayverslaving. Het klinkt heel onwaarschijnlijk maar toch komt het zeer veel voor. Mensen gebruiken neussprays wanneer ze verkouden zijn maar gebruiken ze vaak langer dan eigenlijk nodig is of mag. Hierdoor raken ze verslaafd aan de neussprays en kunnen ze er niet meer zonder. In dit artikel vind je meer informatie over de werking van neussprays, een neussprayverslaving en oplossingen hiervoor.

Hoe werken neussprays?

Ontzwellende neussprays zoals Otrivine worden gebruikt om een verstopte neus te verlichten. Een verstopte neus kan erg vervelend zijn, zeker wanneer het langere tijd aanhoudt. Je slaapt slechter, je bent vermoeid, je voelt je algemeen slecht. Een neusspray kan je van de klachten afhelpen en zo je nachtrust ook verbeteren. Wat veel mensen niet weten is dat neussprays op basis van xylometazoline, oxymetazoline en dergelijke stoffen je neus kunnen schaden wanneer ze langdurig gebruikt worden. De neussprays mogen eigenlijk maximum 5 dagen na elkaar gebruikt worden maar vaak wordt dit maximum overschreden. Wanneer je de neusspray langere tijd gebruikt treedt er een zekere afhankelijkheid op. Dit komt doordat de werkzame stoffen in de neusspray het neusslijmvlies dunner maken. Dit effect zorgt er wel voor dat je neus niet meer verstopt aanvoelt maar omdat de neussprays de bloedvaten eerst versmallen, wordt het neusslijmvlies erna weer dikker. Je neus gaat dan nog dichter zitten en zo kom je in een vicieuze cirkel van neusspraygebruik en een verstopte neus terecht. Je hebt de neusspray dan nodig om je neus open te krijgen, maar dit zorgt er net voor dat ze erna dichter zit. Je kan dan niet meer zonder neusspray en blijft het gewoon gebruiken om je klachten te verlichten.

Wanneer je een neusspray langer dan twee weken gebruikt, kan je eigenlijk al van een neussprayverslaving spreken.

Het is daarom erg belangrijk dat je de bijsluiter zeer goed volgt en de neusspray zeker niet langer dan aangeraden gebruikt. Wanneer je dit toch doet, kunnen er, naast de verslaving, ook een aantal bijwerkingen optreden. Deze uiten zich in misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, een branderig gevoel in je neus en keel en een droge neus.

Alternatieve oplossingen voor een verstopte neus

neussprayverslaving oplossingen

Wanneer je langdurig last hebt van een verstopte neus en je deze wilt verlichten zonder je neusslijmvlies te verdunnen, kan je een aantal alternatieve oplossingen gebruiken. Ten eerste kan je fysiologische zoutoplossingen gebruiken om je neus te spoelen. Deze schaden je neus niet en verdunnen het taaie slijm in je neus waardoor het transport ervan vergemakkelijkt wordt. Een andere optie is stomen. Dit doe je door boven een kom of pan heet water te gaan hangen met een handdoek rond je hoofd en de kom of pan. Je ademt dan de stoom in waardoor je neus opengaat. Om het stomen nog effectiever te laten werken, kan je een aantal druppels menthol of eucalyptus toevoegen aan het water. De frisse geur van deze oliën geven nog die extra boost om je verstopte neus te verlichten.

Wanneer deze methodes niet helpen, kan je ook grijpen naar een aantal neussprays die niet op basis van xylometazoline of oxymetazoline werken. Deze neussprays zijn overigens samengesteld op basis van natuurlijke ingrediënten en kunnen je verstopte neus op een milde manier verlichten. Andere voorbeelden van onschadelijke neussprays zijn Otrivine Anti-allergie of de A. Vogel neussprays. Deze neussprays kunnen je ook helpen bij het afbouwen van het gebruik van de ontzwellende neusspray. Wanneer je neus verstopt blijft ondanks al deze hulpmiddelen kan je je huisarts raadplegen. Je arts kan je helpen zoeken naar een oplossing om van je neussprayverslaving af te geraken zodat je weer vrij kan ademen.

Voor kortdurende neusverstoppingen tijdens bijvoorbeeld verkoudheden, kan je nog steeds neussprays zoals Otrivine op basis van xylometazoline hydrochloride gebruiken om de neus vrij te maken. Gebruik de neussprays in dat geval zoals beschreven staat in de bijsluiter en vermijd de neussprays langer dan 5 dagen te gebruiken. 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels