02/793 09 34

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
26-09-2018 | Aandoeningen

Wat is een neusverkoudheid of sinusitis?

Snotterende en verstopte neuzen zijn veelvoorkomende klachten tijdens de herfst- en wintermaanden. In deze periode kom je gegarandeerd wel iemand tegen die tissues aan het verslinden is in de hoop van die vervelende lopende of verstopte neus af te raken. Hoe komt het nu eigenlijk dat sommigen onder ons tijdens de herfst en winter veranderen in wandelende snotneuzen? In het vervolg van deze tekst kom je meer te weten over wat een verkoudheid is, hoe je een verkoudheid kunt voorkomen en hoe je de symptomen kunt verzachten.  

Rinitis 

Veel klachten van een verstopte neus vinden hun oorzaak in een ontsteking van het neusslijmvlies (ook vaak rinitis genoemd). Hierdoor worden de bloedvaatjes in de neus wijder en wordt de ademhaling bemoeilijkt. Verder komt er nog eens extra vocht vrij in de neus waardoor je neus helemaal potdicht zit. Vaak brengt de verstopping van de neus ook hoofdpijn, oorpijn en zelfs koorts met zich mee. Deze symptomen gaan meestal vanzelf over, maar kunnen ook langer aanhouden. In dat geval ga je het best even langs bij een arts.   

Wat is sinusitis dan?

De termen rinitis en sinusitis worden vaak met elkaar verward, maar hebben een compleet verschillende betekenis. Zo is sinusitis een ontsteking van de neusbijholten (of sinussen) die boven de neus, de ogen of in de bovenkaak kan voorkomen. Het drukkend gevoel in je hoofd is vaak een teken dat de luchttoevoer geblokkeerd is. 

Neusverkoudheid voorkomen

Een neusverkoudheid wordt veroorzaakt door virussen die meestal door middel van praten, hoesten of niezen worden doorgegeven van persoon tot persoon. De ziektekiemen hangen als het ware in de lucht. Daarom is het ook zeer belangrijk om te zorgen voor goed verluchte ruimtes.  Door voldoende te verluchten verklein je de kans dat je een ruimte omtovert in een broeihaard voor virussen. Verder kan je best voldoende je handen wassen met een desinfecterende zeep aangezien de ziektekiemen ook gemakkelijk verspreid geraken door besmette voorwerpen aan te raken. Vaak wordt er ook geniesd of gehoest in de handpalm waardoor deze ook besmet raken. Schone handen zijn dus zeker een aanrader om de verkoudheid geen kans te geven.

Symptomen verzachten  neusverkoudheid oorzaak

Wanneer het kwaad al geschied is, kan je via enkele handige tips het vervelende gevoel van een verstopte neus verminderen. Zo kan het helpen om je neus boven stomend water te houden. Hierdoor wordt het slijm in de neus loperiger waardoor het gemakkelijker uit de neus te verwijderen valt. Verder kan je kiezen om een neusspray of neusdruppels zoals te Nesivine gebruiken om de zwelling van het neusslijmvlies te doen afnemen.

Wanneer ga ik het best naar een dokter? 

Een neusverkoudheid gaat meestal vanzelf terug weg. Het is dus niet altijd nodig om naar een dokter te gaan wanneer je neus begint te lopen of wanneer deze verstopt is. In sommige gevallen is het toch aan te raden om een arts te raadplegen. Zo ga je het best naar een dokter wanneer je na 5 dagen nog steeds koorts hebt en het benauwd krijgt of veel slijm ophoest. Verder zoek je ook medisch advies wanneer ja moet braken of een stijve nek hebt of wanneer je ouder bent dan 75 jaar.  
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels