02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-10-2019 | Algemeen welzijn

Alles over de normale bloeddruk

Geschreven door Niels bloeddruk gezond leven hart

Bloeddruk speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven, dit is iets wat iedereen met een te hoge of een te lage bloeddruk zal kunnen beamen. Nu is het alleen wel zo dat er ook een hele hoop mensen zijn die een normale bloeddruk hebben, zij merken hier eigenlijk niet zoveel van. Aangezien het belangrijk is dat je weet wat de functie van bloeddruk is en wat het betekent als je een normale bloeddruk hebt zou je snel verder moeten lezen, wij laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien!

Wat is bloeddruk?

Je hart is een spier die bloed in de organen en weefsels van je lichaam pompt. Bloed wordt uit de linkerkant van jouw hart gepompt naar de slagaders, dit zijn de bloedvaten die de zuurstof en voedingsstoffen van het bloed naar de rest van het lichaam transporteren. Als het bloed uit het hart en in de slagaders wordt gepompt, duwt het tegen de wanden van de slagaders. Bloeddruk is de meting van de bloeddruk van het bloed in de slagader. Bloeddrukpieken ontstaan wanneer de hartspier samentrekt en het bloed in het lichaam rond pompt, een cyclus die systole wordt genoemd. Dit ritme zakt wanneer het hart zich ontspant en het hart zich weer vult met bloed, een cyclus die diastole wordt genoemd. Systole is het linker nummer en diastole is het rechter nummer bij het meten van de bloeddruk. Het wordt weergegeven als twee getallen, bijvoorbeeld 120/80 mmHg.

Bloeddrukmetingen zijn onder te verdelen in vier verschillende soorten categorieën, variërend van normale tot fase 2 hoge bloeddruk (hypertensie). Het niveau van jouw bloeddruk bepaalt of je een behandeling nodig hebt of dat je wel gezond bent. Om een nauwkeurige bloeddrukmeting te krijgen zal de huisarts altijd de metingen evalueren op basis van het gemiddelde van twee of meer bloeddrukmetingen bij drie of meer verschillende kantoorbezoeken. Dit zorgt voor een beter resultaat, het kan namelijk zijn dat je toevallig één dag een hoge bloeddruk hebt nadat je bijvoorbeeld veel zout hebt gegeten. 

Het meten van de bloeddruk

Het apparaat dat wordt gebruikt om de bloeddruk te meten is een sfygmomanometer. Dit apparaat bestaat uit een rubberen armband, dit is ook wel de band die met de hand of machinepomp wordt opgeblazen. Zodra de armband voldoende is opgeblazen om de pols te stoppen, wordt een meting gedaan. Dit kan zowel via een digitale als via een analoge meter. De meting wordt uitgedrukt in termen van de druk die nodig is om het kwik in een buisje tegen de zwaartekracht in te bewegen. Dit is de reden waarom de druk wordt gemeten met behulp van de eenheid millimeter kwik, afgekort tot mm Hg. Mocht je nog nooit jouw bloeddruk hebben laten meten dan raden wij zeker aan om eens langs te gaan bij de huisarts, het is namelijk belangrijk dat je weet welke bloeddruk jij hebt. 

Wat is een normale bloeddruk

Zoals we al even kort hebben aangestipt hebben de meeste mensen in ons land een normale bloeddruk. Een optimale bloeddruk is een aflezing onder 120/80 mmHg. Metingen van meer dan 120/80mmHg en tot 139/89mmHg liggen in het normale tot hoge bereik. Je arts zal je adviseren wat jouw ideale bloeddruk hoort te zijn op basis van jouw omstandigheden. Zo zijn mensen met een zwaar beroep geneigd om een hogere bloeddruk te hebben, terwijl sporters vaak een lagere bloeddruk hebben. Dit is dan ook de reden dat het verstandig is om van tijd tot tijd langs te gaan bij de huisarts om te bekijken of alles nog wel in orde is met je bloeddruk. Zo is het mogelijk dat jouw bloeddruk veranderd over enkele maanden tijd door een verandering in je levensstijl. Doe je hier niets aan dan kan dit complicaties met zich meebrengen.

Factoren die van invloed zijn op de bloeddruk

Mensen met een normale bloeddruk kunnen soms last krijgen van bepaalde schommelingen. Hoewel dit niet altijd een indicatie is van een probleem is het wel verstandig om het in de gaten te houden, je wilt namelijk zo snel mogelijk actie ondernemen wanneer je te maken krijgt met een te hoge of te lage bloeddruk.

Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de bloeddruk zijn: 

•    Roken
•    Te zwaar of zwaarlijvig zijn
•    Gebrek aan lichaamsbeweging
•    Te veel zout in de voeding
•    Overmatig alcoholgebruik (meer dan 1 tot 2 drankjes per dag)
•    Stress
•    Oude leeftijd
•    Chronische nierziekte
•    Bijnier- en schildklieraandoeningen
•    Slaapapneu

Enkele handige tips

Er zijn enkele handige tips die wij mee kunnen geven aan de mensen die een normale bloeddruk hebben, het is namelijk wel de bedoeling dat je jouw normale bloeddruk behoudt. Je kunt onder andere:

  • Meer gaan sporten en jouw lichaam op het huidig gewicht houden
  • Een goed dieet met voldoende fruit en groenten eten
  • Minder zout of natrium binnen krijgen op een dag
  • Jouw alcoholgebruik matigen tot maximaal 2 drankjes per dag

Als jouw bloeddruk normaal is kan het volgen of aannemen van een gezonde levensstijl dus het ontstaan van hoge bloeddruk of andere gezondheidsproblemen voorkomen. Als jouw bloeddruk niet normaal is kan een gezonde levensstijl in combinatie met de juiste medicatie helpen om deze onder controle te krijgen om zo het risico op complicaties te verminderen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels