02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
09-09-2016 | Algemeen welzijn

Omgaan met de menopauze

Geschreven door Ann Menopauze Vrouw

Warmte-opwellingen, nachtelijk zweten, veranderde menstruaties, een kilootje meer: welke vrouw zou daar direct voor tekenen? Inderdaad niemand wil graag deze menopauzale klachten doorstaan. Maar toch wordt elke vrouw in haar leven geconfronteerd met deze ongemakjes.

 

Wat is menopauze nu juist?

Tijdens de menopauze zal de hormoonproductie verminderen waardoor deze klachten ontstaan. Het is niet te voorspellen in welke mate ze zullen optreden. De ene vrouw heeft heel wat klachten, de andere voelt er nauwelijks iets van. Klopt, niet echt eerlijk verdeeld maar als je er mee geconfronteerd wordt, weet dan dat je apotheker heel wat in huis heeft om deze ongemakjes te verminderen. Ik leg jullie eerst in een notendop de menopauze uit vooraleer we ons richten op de hulpmiddeltjes en de nodige tips.

Tijdens de menopauze zal de hormoonproductie verminderen waardoor klachten ontstaan

De menopauze is het stoppen van de menstruatie van een vrouw. Deze treedt op wanneer de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer over hebben. Hierdoor produceert het lichaam (bijna) geen oestrogenen en progestagenen meer waardoor het voortplantingsysteem zijn functie verliest. De menopauze kan alleen achteraf vastgesteld worden als bij een vrouw gedurende een jaar na de laatste menstruatie geen nieuwe menstruatie meer heeft plaatsgevonden.

 

Plantaardige middelen tegen menopauze

Stap gerust naar je apotheek wanneer je last begint te krijgen van de zogenaamde ‘vapeurs’. Je zal eerst aangeraden worden een plantaardig middeltje in te nemen. Ik zal kort enkele van deze met jullie overlopen.

 

Isoflavonen of de zogenaamde ‘planthormonen’

Deze hebben een gelijkaardige structuur als het vrouwelijke oestrogeen. Wanneer tijdens de menopauze het gehalte aan oestrogenen daalt, kunnen deze isoflavonen dit dus compenseren en zo de menopauzale klachten verminderen. Deze planthormonen vind je ook terug in soja.

Er zijn heel wat van deze producten op de markt. Je apotheker helpt je hier wegwijs in het kiezen naar het juiste product.

 

Zilverkaars

Dit is een geneeskrachtige plant waarvan de wortel oestrogene eigenschappen bezit waardoor het vrouwelijk hormonaal systeem meer gereguleerd wordt. Het heeft ook een kalmerende en stemmingsverbeterende werking.

 

Zuivere olie

Ook kan je door de menopauze last krijgen van vaginale droogte. Hiervoor zijn ook tal van glijmiddelen en hydraterende gels beschikbaar in je apotheek. Ook kan je een voedingssupplementen op basis van zuivere olie hiervoor innemen.

 

Menopauze en geneesmiddelen

De zogenaamde hormonale substitutietherapie zal jullie ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Enkel als de ongemakken het dagelijks functioneren aanzienlijk beperken, kan er op doktersadvies overgestapt worden naar geneesmiddelen zoals hormonen. Deze producten kennen weliswaar ook nadelen die je arts met je zal bespreken. Zo zal je zeker weten dat de kans op borstkanker en vaatziekten stijgt met het gebruik van deze geneesmiddelen.

Mijn tips voor jou:

  • Leef actief en beweeg veel, dat helpt je hormoonspiegel te stabiliseren.
  • Ga voor een gezond en evenwichtig dieet
  • Plantaardige producten werken niet dadelijk. Geef het dus tijd en verwacht niet al na twee dagen resultaat.
  • Als laatste en belangrijkste tip wil ik jullie meegeven om de menopauze zeker te aanvaarden. Heb een positieve ingesteldheid en zie het als begin van een nieuwe levensfase vol nieuwe uitdagingen. Deze gedachtegang zal jullie al veel beter doen voelen en de klachten zullen al niet meer zo erg ervaart worden.

Ann

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels