Folaten vanaf de kinderwens
Een gezonde levensstijl en gezonde voeding zijn altijd onmisbaar, des te meer nog als je kinderen wil baren. Zo moet de toekomstige mama erop toezien dat ze vóór de bevruchting een gezonde levensstijl aanhoudt alsook een gezonde en evenwichtige voeding tijdens de hele zwangerschap. Reeds 3 maanden voor de conceptie zijn folaten een belangrijk onderdeel van de voeding. Folaten verminderen het risico op neurale buisdefecten1. De hogere behoefte aan folaten wordt vaak niet gedekt door voeding3. Daarom bevelen onze Hoge Gezondheidsraad en ook de Wereldgezondheidsorganisatie4 een dagelijkse supplementatie van folaten aan voor alle zwangere vrouwen.
Folaten zijn elementen die essentieel zijn voor de celverdeling en de weefselgroei bij de moeder, waaronder de placenta.
Omnibionta® Pronatal bestaat uit twee soorten folaten:
- 416 µg Metafolin® (calciumzout van 5-methyl-THF): de biologische actieve vorm van folaten, die geen metabolisme in het lichaam vergt en zorgt voor een snellere opbouw van folaatconcentraties in het bloed.2
- 200 µg foliumzuur, een vitamine die eerst omgezet moet worden in de actieve vorm van folaat.
Waarom Omnibionta® Pronatal innemen voor de zwangerschap?
Folaten zijn elementen die essentieel zijn voor de celverdeling en de weefselgroei bij de moeder17, waaronder de placenta. Reserves worden dan ook niet van de ene dag op de andere opgebouwd! Het meest ideaal is om 3 maanden voor de bevruchting te starten met Omnibionta® Pronatal.
De dagelijkse inname van deze combinatie stelt u in staat om een optimale snelheid van folaat in cellen en weefsels te bereiken na niet minder dan 4 weken2,5.
Wat zijn de andere bestanddelen van Omnibionta® Pronatal?
Een zeer interessante studie met 100.000 vrouwen heeft gekeken naar de potentiële interesse van foliumzuur, ijzer of multivitaminen in westerse landen. Die toont aan dat preventie met multivitaminen een significante vermindering met zich meebrengt in vroeggeboortes, neurale buisdefecten, hartgebreken, gespleten gehemelte en andere ledemaatgebreken; Daarom hebben ze het routinematig gebruik van multivitaminen aanbevolen6.
Ijzer
Dit draagt bij tot de vorming van rode bloedcellen en tot het zuurstoftransport, wat van groot belang is tijdens de zwangerschap om dat zowel aan de behoeftes van mama en van kind moet voldaan worden. Ijzer draagt ook bij tot de normale cognitieve ontwikkeling bij kinderen.7
IJzergebrek, een aandoening die (tijdelijke) vermoeidheid kan veroorzaken, is een van de meest voorkomende symptomen tijdens de zwangerschap.
Vitamine C
Vitamine C draagt bij tot de opname van ijzer in het organisme en tot een goede werking van het immuunsysteem. Vitamine C ondersteunt de bescherming van celbestanddelen tegen oxidatieve schade. Dit type vitamine vinden we ook terug in voeding van plantaardige oorsprong. 7
Beta-caroteen
Deze voorloper van vitamine A wordt enkel in vitamine A omgezet in het organisme als hier behoefte aan is. Deze vitamine speelt een rol in het ijzermetabolisme en in de celdifferentiatie, wat van groot belang is tijdens de zwangerschap. 7
Zink
Zink draagt bij tot het behoud van een normale vruchtbaarheid, alsook tot het behoud van normale huid, nagels en haar. Zink draagt bij tot normale functie van het immuunsysteem. Zink speelt ook een rol in de celdifferentiatie en normale groei. 7
Magnesium
Dit draagt bij tot de normale aanmaak van proteïnen en tot de celdeling, net zoals folaten en zink. Een belangrijke stof voor de groei van de baby. Het draagt ook bij tot een vermindering van moeheid. 7
Jodium
Omnibionta® Pronatal bevat jodium, wat noodzakelijk is voor een normale schildklierfunctie bij de mama alsook de normale productie van schildklierhormonen. Jodium is wel aanwezig in onze voeding, maar niet in voldoende mate. Daardoor lopen zwangere vrouwen het risico op een tekort. Jodium draagt bij tot de normale groei van kinderen. 7
Andere belangrijke voedingsstoffen:
Vitamine B1. Het draagt bij tot de normale ontwikkeling en functie van het zenuwstelsel. 7
Vitamine B2 is noodzakelijk voor het energiemetabolisme en het ijzermetabolisme. Het draagt ook bij tot een vermindering van moeheid. 7
Vitamine B6 ondersteunt het eiwitmetabolisme, draagt bij tot normale vorming van rode bloedcellen. Het draagt bij tot de normale fungeren van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. 7
Vitamine E helpt de bescherming van celbestanddelen tegen oxidatieve schade.
Biotine en Nicotinamide dragen bij tot een normaal energiemetabolisme. 7
Omnibionta® Pronatal biedt u de mogelijkheid om de optimale ontwikkeling van uw kind tijdens zwangerschap en borstvoeding te ondersteunen. Aangewezen voor de gezonde ontwikkeling van het kind vanaf het begin en om de specifieke behoeften van het lichaam van de moeder te dekken.
Iedere toekomstige mama kan specifieke behoeftes hebben, raadpleeg daarom steeds je gynaecoloog voor de inname van medicatie of voedingssupplementen, al dan niet op voorschrift.
Metafolin® mét DHA vanaf de zwangerschap en tot aan de borstvoeding
Omnibionta® Pronatal Metafolin® + DHA bevat omega 3 vetzuren van het type DHA, ter ondersteuning van de optimale ontwikkeling van de hersenen en de ogen van de foetus en bij pasgeborenen die borstvoeding krijgen.
Omnibionta® Pronatal + DHA wordt aanbevolen vanaf de 13e week van de zwangerschap tot het einde van de borstvoeding. Aangewezen voor optimale bescherming van het kind en de moeder.
Een supplementaire dosis van 200 mg is aangeraden, dit bovenop de dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3 vetzuren voor volwassenen (250 mg DHA + EPA)8.
Voedingssupplementen zoals deze van Omnibionta® Pronatal mogen nooit dienen als vervanging van een gezonde levensstijl en evenwichtige voeding. Iedere toekomstige mama kan specifieke behoeftes hebben, raadpleeg daarom steeds je gynaecoloog voor de inname van medicatie of voedingssupplementen, al dan niet op voorschrift.
Referenties:
- Commission Regulation (EU) N° 1135/2014 of 24/10/2014
- Lamers Y et al. Am J Clin Nutr 2006; 84: 156-161
- HGR 2016; 9285. Voedingsaanbevelingen voor België - 2016.CSS 2016; nr. 9285. Recommandations nutritionnelles pour la Belgique - 2016.
- http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/antenatalcare-pregnancy-positive-experience/en/
- Obeid R et al. Mol Nutr Food Res. 2017 Nov 15. doi: 10.1002/mnfr.201700537. [Epub ahead of print]
- Wolf, H. T., Hegaard, H. K., Huusom, L. D. & Pinborg, A. B. Multivitamin use and adverse birth outcomes in high-income countries: a systematic review and meta-analysis. American journal of obstetrics and gynecology, doi:10.1016/j.ajog.2017.03.029 (2017).
- Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012: list of permitted health claims.
- Commission Regulation (EU) No 440/2011 of 6 May 2011: DHA in children development.