02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
27-04-2020 | Aandoeningen

Ontlastingsincontinentie of incontinentie stoelgang

Geschreven door Niels incontinentieprobleem

Rond ongewenst urineverlies bestaan er vele taboes, maar voor ongewenst stoelgangverlies is dit taboe des te groter. Door het taboe rondom ontlastingsincontinentie wordt er zelden medische hulp gezocht. Dat terwijl het probleem vaak simpel verholpen kan worden.

Deze vorm van incontinentie komt vaak voor op de oudere dag. Zo heeft ongeveer 10% van alle thuiswonende ouderen en ongeveer de helft van de ouderen wonende in een verpleegtehuis last ontlastingsincontinentie.   

Oorzaken van ontlastingsincontinentie of verlies van stoelgang

Het ongewenst verliezen van stoelgang kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van ontlastingsincontinentie is een beschadiging of verzwakking van de kringspier. Hierdoor kan de kringspier de druk die veroorzaakt wordt door de ontlasting niet meer opvangen met ongewenst verlies als gevolg. Verder kan een probleem met de zenuwen ervoor zorgen dat je ongewenst stoelgang verliest.

De zenuwen sturen namelijk de sluitspieren en bekkenbodemspieren aan en zorgen ervoor dat je de aandrang krijgt om naar het toilet te gaan. 
Chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn kunnen ervoor zorgen dat er een versterkt aandranggevoel ontstaat waardoor het moeilijker is om de ontlasting op te houden. 

Ouderdom

Ontlastingsincontinentie komt vooral voor op de oudere dag. Dit komt doordat de bekkenbodemspieren verzwakken met het ouder worden. Ongeveer vijf percent van alle vijftigplussers zou minstens één keer per week last hebben van ongewenst stoelgangverlies. Dit percentage stijgt met de leeftijd. Zo heeft ongeveer twintig percent van de tachtigplussers last van fecale incontinentie. Verder hebben vrouwen ook sneller last van deze vorm van incontinentie dan mannen. Dit komt door de structuur van de bekkenbodem die bij vrouwen verschilt van die van de man.   

Ongeveer vijf percent van alle vijftigplussers zou minstens één keer per week last hebben van ongewenst stoelgangverlies.

Symptomen

Deze vorm van incontinentie kan je herkennen aan de volgende symptomen:

  • geen aandranggevoel van de ontlasting
  • niet kunnen ophouden van de ontlasting 
  • oncontroleerbaar winden laten 
  • verlies van kleine beetjes slijm uit de anus

Behandelingenontlastingsincontinentie oplossingen

Vele mensen die last hebben van ontlastingsincontinentie denken dat er helemaal niets te doen is aan hun aandoening en blijven de klachten zo lang mogelijk verbergen. Het schaamtegevoel dat gepaard gaat met incontinentie zorgt er ook voor dat een doktersbezoek meestal vermeden wordt. Toch kan een arts helpen om de incontinentie tegen te gaan of te beperken. Het is dus zeker aan te raden om het advies van een arts te raadplegen wanneer je last hebt van ongewenst stoelgangverlies. 

Oorzaak verhelpen

Wanneer er een duidelijke oorzaak voor de incontinentie is, kan deze eerst aangepakt worden. Soms kunnen aangepaste leefgewoontes het probleem al verhelpen. Wanneer dat niet werkt, kan gespecialiseerde medicatie hulp bieden. 

Feedback training

Bij feedback training wordt de sluitspier getraind aan de hand van een speciaal toestel. Hierbij kun je samen met een kinesist kijken hoe hard de sluitspier wordt aangetrokken. Met behulp van gerichte oefeningen kan de efficiëntie van de sluitspier vergroot worden. Voor een groot gedeelte van personen met ontlastingsincontinentie kan deze training hun klachten sterk doen verminderen of zelfs helemaal doen verdwijnen. 

Chirurgie

In sommige gevallen kan een heelkundige ingreep het ongewenst stoelgangverlies verhelpen. Een beschadigde kringspier kan bijvoorbeeld gehecht worden door middel van een chirurgische ingreep. Verder kan er in andere gevallen een nieuwe sluitspier gemaakt worden uit een spier uit het been. Hierbij wordt er ook een soort pacemaker voor de spier geplaatst die ervoor zorgt dat de spier aangespannen blijft. Aan de hand van een afstandsbediening kan de patiënt de spier laten ontspannen om zo zich te kunnen ontlasten.  

Stoma 

Wanneer de voorgaande behandelingen onvoldoende of niet werken, is een stoma het laatste redmiddel. Hierbij wordt er een kunstmatige darmuitgang gecreëerd via de buikwand waarbij de ontlasting in een zakje opgevangen. Gelukkig genoeg komt deze oplossing vandaag de dag nog zelden voor. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels