02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

29-07-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Hoe behandel je een ontstoken wond?

Geschreven door Niels wonden verzorgen wondzorg ontsteking

Wanneer je je huid beschadigt, ontstaat er een wondje dat mogelijk gaat ontsteken. Een ontstoken wond kan je beter zo snel mogelijk ontsmetten zodat het genezingsproces vlotter verloopt. Weet je niet goed hoe je dat aanpakt? Lees verder om meer te weten te komen over het herkennen en behandelen van een ontstoken wond.

Hoe raakt een wond ontstoken?


Wanneer je huid beschadigd raakt, reageert je lichaam hierop door je afweersysteem te activeren. Het getroffen gebied kan soms geïnfecteerd raken door bijvoorbeeld een bacterie. Dit gebeurt sneller wanneer er vuil in de wonde is gekomen, zoals vaak het geval is bij schaafwonden door buiten op de grond te vallen. Ook bijtwonden verhogen de kans op infectie. De infectie kan dan leiden tot een ontsteking.


Tips om een wondontsteking te vermijden


Een wond kan gaan ontsteken door deze niet goed schoon te houden of te behandelen. Hieronder vind je enkele tips om een ontsteking te vermijden:

  • Was steeds je handen voor je de wond aanraakt om deze te behandelen.
  • Vermijd onnodig contact met de wond.
  • Vervang het verband of de pleister regelmatig.
  • Dep de wond steeds droog met een steriel doekje na het douchen.

Een ontstoken wond herkennen


Wanneer kan je zeker zijn dat een wond ontstoken is? Dit zijn enkele duidelijk zichtbare symptomen die je vertellen dat er waarschijnlijk sprake is van een ontsteking:

  • De wond is pijnlijk en opgezwollen.
  • Je ziet pus of vocht in de wond.
  • De omringende huid voelt warm aan.
  • In en rond de wond zie je een rode kleur.
  • Je hebt last van koorts of een temperatuursverhoging.
  • Je voelt je ziek.


Als je twijfelt over je wond en de ontsteking of wanneer je erg veel last krijgt van de ontsteking, laat de wond dan nakijken door een arts. Hij of zij kan dan specifieke instructies geven over het verzorgen van de wond en eventueel een antibioticakuur voorschrijven als dat nodig is.


Wat te doen bij een ontstoken wond?


Als je wond ontstoken is, moet je deze zo snel mogelijk behandelen. Dat doe je door deze eerst goed schoon te maken en vervolgens regelmatig te verzorgen. Als het geen grote wond is en de ontsteking nog niet ver gevorderd is, kan je dit makkelijk thuis doen. Contacteer bij twijfel steeds een arts.


Hoe ontsmet je een ontstoken wond?


ontsteking wond ontsmettingIn de eerste plaats spoel je de wond best voorzichtig met wat water. Hierna kan je een hiervoor bestemd ontsmettingsmiddel gebruiken, zoals bijvoorbeeld een jodiumoplossing. Dit kan je gewoon bij je apotheek vragen of online bestellen. Je kan kiezen uit verschillende vormen, zoals een zalf of vloeibare oplossing. Ontsmetten is belangrijk om de ontsteking af te remmen en de kans op littekens te verkleinen.


Hoe verzorg je een ontstoken wond?


Nadat je de wond hebt schoongemaakt, is het erg belangrijk om deze goed te blijven verzorgen tot het genezen is. Dek de wond af met een verband, gaasje of een pleister om besmetting door bacteriën te vermijden. Wat je ook gebruikt, de pleister of het verband moet wel regelmatig vervangen worden. Je moet dit vaker doen als de wond nat is door pus of ander vocht. 

 

Een ontstoken wond ziet er in de meeste gevallen ernstig uit, maar kan dus met een goede verzorging vanzelf genezen. (Verdere) ontsteking van de wond kan je vermijden door deze zo schoon mogelijk te houden en het verband of pleister regelmatig te vervangen. Als de wond relatief groot is of de symptomen verergeren, is het een goed idee om bij de dokter langs te gaan.


 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels