02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

Toon alle thema's »

Stoppen met roken: omgaan met ontwenningsverschijnselen

Je bent verslaafd of afhankelijk als je niet meer zonder een bepaalde stof kunt. Zelfs als je weet dat deze stof schadelijk voor je gezondheid is. Tabak wordt beschouwd als één van de meest verslavende middelen. Het wordt voor alcohol, heroïne en cocaïne geplaatst. Nicotine, een stof die in sigaretten zit, is verantwoordelijk voor het verslavende effect. Andere stoffen in de tabaksrook versterken zelfs het effect ervan.

Verslaafd aan roken?

Je kan zowel lichamelijk als psychologisch verslaafd zijn of je verslaving kan met je gedrag en gewoontes te maken hebben. Als je lichamelijk verslaafd bent rook je een sigaret om dat je lichaam erom vraagt. Je hersenen willen gestimuleerd worden door de stoffen in een sigaret. Jammer genoeg moet je steeds meer roken om hetzelfde effect te creëren. Als je een sigaret gebruikt om door moeilijke, emotionele of stresserende momenten te komen dan ben je psychologisch verslaafd. In dit geval gebruik je de sigaret om jezelf te belonen, om bezig te zijn of om je niet eenzaam te voelen. Maakt de sigaret deel uit van je dagelijks ritueel? Dan rook je waarschijnlijk uit automatisme en gewoontes zijn vaak moeilijk om te breken.

Wat zijn ontwenningsverschijnselen?

Als je beslist om te stoppen met roken, moet je lichaam ontwennen van deze schadelijke stoffen. Waarschijnlijk krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Deze worden ook wel abstinentieverschijnselen, afkickverschijnselen of onthoudingsverschijnselen genoemd. Dit zijn symptomen die kunnen optreden na het stoppen of tijdelijk niet innemen van een middel waaraan men psychisch en/of lichamelijk verslaafd is. Deze symptomen zijn een teken dat je lichaam weer aan het werken is zonder al die schadelijke stoffen.

Soorten symptomen

Je kan verschillende soorten symptomen ervaren. Je kan prikkelbaar zijn en je emotioneel voelen. Je krijgt hoofdpijn. Concentratieproblemen komen vaak voor. Je voelt je rusteloos omdat je geen sigaret vast hebt. Je valt moeilijk in slaap of slaapt langer. Je eet veel meer omdat je de sigaret probeert te vervangen met snacks. Maag- en darmklachten zijn ook mogelijk. Je kan last krijgen van constipatie of diarree.

Ongeveer de helft van de mensen die stoppen met roken komt in contact met ontwenningsverschijnselen. Het is belangrijk dat je beseft dat deze deel uit maken van het rookstopproces en ze zullen na een tijdje ook verdwijnen.

Medicatie

Het is mogelijk om ontwenningsverschijnselen te verzachten met medicatie. Er zijn middelen op voorschrift beschikbaar, maar ook zonder. Geneesmiddelen op voorschrift werken meestal in op je zin om te roken, maar hebben vaak bijwerkingen. Nicotinepleisters, zuigtabletten en kauwgom kan je vrij verkrijgen bij de apotheek en veroorzaken minder bijwerkingen indien ze correct worden ingenomen. Ga zeker eens langs bij je arts of een tabacoloog als je wilt stoppen met roken en hierbij medicatie wilt gebruiken.