02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
27-01-2021 | Dieren

Hoe ontworm ik mijn kat?

Geschreven door Niels katten huisdieren verzorging

Bij de mens komt een besmetting met wormen nog heel weinig voor, maar je lieve huiskat loopt veel meer risico om last te krijgen van een wormeninfectie. Vooral rond- of spoelwormen komen vaak voor bij huisdieren. De voornaamste bronnen van besmetting zijn vlooien en rauw vlees. Bij het wassen kan de kat bijvoorbeeld vlooien oplikken die voor een besmetting zorgen. Ook wanneer katten buiten vogeltjes of muizen vangen die besmet zijn met wormen, kunnen deze voor een besmetting zorgen.  

Wat is het verschil tussen lintwormen en spoelwormen?

Huisdieren krijgen voornamelijk last van twee soorten wormeninfecties, namelijk die met lintwormen en met spoelwormen (soms ook rondwormen genoemd). 

Lintwormenkat ontwormen lintworm

Lintwormen kun je herkennen aan hun lange, platte vorm. Ze zijn wit of gelig van kleur en bestaan uit verschillende korte segmenten die kort en breed kunnen zijn of lang en smal. Zolang de lintworm in het lichaam leeft, zal het nieuwe segmenten bijmaken waardoor de worm steeds langer wordt. Een volwassen lintworm kan dan ook soms langer dan 30 meter worden. Bij een ernstige infectie kun je stukjes van de lintworm (de segmenten) terugvinden in de streek rond de anus van de kat of in de ontlasting.  

De vaakst voorkomende lintworm bij de kat is verrassend genoeg niet de kattenlintworm of Taenia taeniaeformis, maar wel de hondenlintworm of Dipylidium caninum. Deze wormen verspreiden zich via vlooien die worden ingeslikt en zo voor een besmetting zorgen. De kattenlintworm komt minder vaak voor bij huiskatten, maar komt vaker voor bij wilde en verwilderde katten en andere diersoorten zoals knaagdieren. Wanneer katten knaagdieren vangen en deze opeten, kunnen ze besmet raken met deze soort lintworm.    

Rond- of spoelwormenkat ontwormen spoelworm

Spoelwormen zijn de vaakst voorkomende darmparasieten bij katten. Je herkent de wormen aan hun witte of lichtroze kleur en ronde vorm. In tegenstelling tot lintwormen bestaan spoelwormen niet uit segmenten. Verder is een volwassen exemplaar veel kleiner dan een lintworm. Volwassen spoelwormen worden tussen de 15 en 35 centimeter lang.

Besmettingen met spoelwormen zijn voornamelijk te wijten aan de wormeneitjes die in de uitwerpselen van besmette dieren te vinden zijn. Andere katten zijn dan ook de meest voorname bron van besmettingen met spoelwormen. Verder kunnen net zoals bij lintwormen ook andere dieren zoals knaagdieren besmet zijn met spoelwormen. Wanneer de kat een knaagdier zoals een muis vangt, kan dit een besmetting als gevolg hebben. 

Kittens kunnen ook besmet raken met spoelwormen via de moedermelk. Wanneer het moederdier besmet is, kunnen larven via de melkklieren in de moedermelk terechtkomen waardoor de kittens ook besmet raken.  

Wanneer moet ik mijn kat ontwormen? 

Het is niet altijd duidelijk te zien of een kat last heeft van wormen of niet. Een besmetting met wormen brengt namelijk niet altijd duidelijke symptomen met zich mee. Sommige katten hebben last van diarree, braken of een bolle buik, terwijl er aan andere katten niets te zien valt. Stukjes worm in de ontlasting kunnen ook een symptoom zijn van een wormeninfectie, maar dit kan soms ook moeilijk te vinden zijn. Kortom, het kan soms moeilijk zijn om in te schatten of je kat ontwormt moet worden. Hieronder vind je een kort overzicht van wanneer je je kat het beste ontwormt. 

Spoelwormen

Aangezien spoelwormen veel voorkomen bij katten en kittens is het beter om er van uit te gaan dat je moet ontwormen. Bij jonge kittens begin je met tweewekelijks ontwormen vanaf de derde week tot de negende week. Vervolgens ontworm je iedere maand van de derde tot en met de zesde maand. Hierna volstaat het om eenmaal om de drie maanden te ontwormen voor de rest van het leven.   

Lintwormen

Aangezien lintwormen over het algemeen minder vaak voorkomen en voornamelijk voorkomen bij volwassen dieren, volstaat het om enkel volwassen dieren te ontwormen. Hier ga je ook beter preventief te werk en kies je voor een ontwormingsmiddel dat zowel werkzaam is tegen spoelwormen als lintwormen.

Verder kan het ook helpen om ervoor te zorgen dat je kat geen last heeft van vlooien, aangezien deze ook voor een besmetting kunnen zorgen. 

Welke ontwormingsproducten gebruik ik?

De keuze voor een goed ontwormingsmiddel is niet altijd even voor de hand liggend. Er bestaan namelijk vele verschillende soorten en merken die allemaal dezelfde resultaten beloven. Wanneer je niet zeker bent, kun je altijd advies vragen aan een dierenarts.

Over het algemeen kies je voor een volwassen kat het beste voor een ontwormingsmiddel dat werkzaam is tegen zowel spoelwormen als lintwormen. Zo ben je zeker dat beide wormsoorten na de behandeling verdwenen zijn. 

Ontwormingsproducten bestaan in verschillende vormen. Naast klassieke tabletten kun je ook kiezen voor pasta’s, korrels of spot-on. Je kijkt het beste naar de voorkeur van je kat om te beslissen welke vorm het meest geschikt is. 

Kan ik als mens ook last krijgen van wormen? 

Wanneer je kat besmet is, kun jij als baasje ook last krijgen van wormen. Ook al komen besmettingen met wormen relatief weinig voor bij de mens, toch is het niet onmogelijk dat je via je kat besmet raakt. De mens kan namelijk ook last krijgen van spoel- en lintwormen door middel van de larven of via vlooien. Daarom is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat regelmatig ontwormd wordt. Zo zorg je er niet enkel voor dat je kat gezond is, maar vermijd je ook dat je zelf besmet raakt.  
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels