02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
07-05-2021 | Aandoeningen

Oogpijn: oorzaken, behandelingen en preventie

Geschreven door Niels oogpijn

Oogpijn komt vaak voor, maar het is zelden een symptoom van een ernstige aandoening. Meestal verdwijnt de pijn zonder medicijnen of behandeling. Oogpijn wordt ook wel ophthalmalgie genoemd.

Afhankelijk van waar je het ongemak ervaart, kan oogpijn in een van de twee categorieën vallen: Oogpijn treedt op aan het oogoppervlak, en orbitale pijn treedt op binnenin het oog.

Oogpijn die aan het oogoppervlak optreedt kan een krassend, brandend of jeukend gevoel zijn. Pijn aan het oogoppervlak wordt meestal veroorzaakt door irritatie van een vreemd voorwerp, een infectie of een trauma. Vaak is dit type oogpijn gemakkelijk te behandelen met oogdruppels of rust.

Oogpijn die dieper in het oog optreedt kan pijnlijk, knarsend, stekend of kloppend aanvoelen. Dit soort oogpijn kan een meer diepgaande behandeling vereisen.

Oogpijn die gepaard gaat met verlies van gezichtsvermogen kan een symptoom zijn van een dringende medische kwestie. Bel onmiddellijk een oogarts als je gezichtsvermogen begint te verliezen terwijl je oogpijn ervaart.

Wat veroorzaakt oogpijn?

De volgende oorzaken kunnen oogpijn veroorzaken die zijn oorsprong vindt op het oogoppervlak:

Vreemd voorwerp

De meest voorkomende oorzaak van oogpijn is dat er simpelweg iets in het oog zit. Of het nu een wimper, een stukje vuil of make-up is, een vreemd voorwerp in het oog kan irritatie, roodheid, tranende ogen en pijn veroorzaken.

Conjunctivitis

Het bindvlies is het weefsel dat de voorkant van het oog en de onderkant van het ooglid bekleedt. Het kan geïnfecteerd en ontstoken raken. Vaak wordt dit veroorzaakt door een allergie of infectie.

Hoewel de pijn meestal mild is, veroorzaakt de ontsteking jeuk, roodheid en afscheiding in het oog. Conjunctivitis wordt ook wel oogbindvliesontsteking genoemd.

Irritatie van contactlenzen

Mensen die 's nachts contactlenzen dragen of hun lenzen niet goed desinfecteren, zijn vatbaarder voor oogpijn als gevolg van irritatie of infectie.

Schuurplekken op het hoornvliesoogpijn symptomen

Het hoornvlies, het doorzichtige oppervlak dat het oog bedekt, is gevoelig voor verwondingen. Bij een hoornvliesbeschadiging voelt het alsof je iets in het oog hebt.

Behandelingen die gewoonlijk irriterende stoffen uit een oog verwijderen, zoals spoelen met water, zullen de pijn en het ongemak echter niet verlichten als u een hoornvliesafscheuring hebt.

Verwonding

Chemische brandwonden en brandwonden door een steekvlam in het oog kunnen aanzienlijke pijn veroorzaken. Deze brandwonden zijn vaak het gevolg van blootstelling aan irriterende stoffen zoals bleekmiddel of aan intense lichtbronnen, zoals de zon, zonnebanken of de materialen die bij het booglassen worden gebruikt.

Blepharitis

Blepharitis treedt op wanneer de olieklieren op de rand van het ooglid ontstoken of geïnfecteerd raken. Dit kan pijn veroorzaken.

Hordeolum externum

Bij een blefaritis-infectie kan een knobbeltje of bultje op het ooglid ontstaan. Dit wordt een puistje of chalazion genoemd. Een puist kan zeer pijnlijk zijn en het gebied rond de puist is meestal zeer gevoelig en gevoelig bij aanraking. Een chalazion is meestal niet pijnlijk.

Wat veroorzaakt pijn in de oogkas?

Oogpijn in het oog zelf kan worden veroorzaakt door de volgende aandoeningen:

Glaucoom

Deze aandoening treedt op als de intraoculaire druk, of de druk in het oog, toeneemt. Bijkomende symptomen van glaucoom zijn misselijkheid, hoofdpijn en verlies van gezichtsvermogen.

Een plotselinge stijging van de druk, acuut hoeksluitingsglaucoom genoemd, is een noodgeval en onmiddellijke behandeling is nodig om permanent verlies van het gezichtsvermogen te voorkomen.

Optische neuritis

Je kunt oogpijn en verlies van gezichtsvermogen krijgen als de zenuw die de achterkant van de oogbol met de hersenen verbindt, de zogeheten oogzenuw, ontstoken raakt. Een auto-immuunziekte of een bacteriële of virale infectie kan de ontsteking veroorzaken.

Sinusitis

Een ontsteking van de bijholten kan de druk achter de ogen doen toenemen. Als dat gebeurt, kan het pijn in een of beide ogen veroorzaken.

Migraine

Oogpijn is een vaak voorkomend neveneffect van migraineaanvallen.

Verwonding

Doordringende verwondingen aan het oog, die kunnen optreden wanneer iemand wordt geraakt met een voorwerp of betrokken is bij een ongeval, kunnen aanzienlijke oogpijn veroorzaken.

Iritis

Hoewel dit niet vaak voorkomt, kan een ontsteking in de iris pijn veroorzaken diep in het oog.

Wanneer is oogpijn een spoedgeval?

Als je naast oogpijn ook last begint te krijgen van gezichtsverlies, kan dit een teken zijn van een noodsituatie. Andere symptomen die onmiddellijke medische aandacht vereisen zijn onder meer:

  • hevige oogpijn
  • oogpijn veroorzaakt door trauma of blootstelling aan een chemische stof of licht
  • buikpijn en braken die gepaard gaan met oogpijn
  • pijn die zo hevig is dat het onmogelijk is het oog aan te raken
  • plotselinge en dramatische veranderingen van het gezichtsvermogen

Hoe wordt oogpijn behandeld?

De behandeling van oogpijn is afhankelijk van de oorzaak van de pijn. De meest voorkomende behandelingen zijn:

Thuiszorg

De beste manier om veel van de aandoeningen die oogpijn veroorzaken te behandelen is de ogen rust te gunnen. Staren naar een computerscherm of televisie kan vermoeide ogen veroorzaken, dus een arts kan je vragen om een dag of langer te rusten met de ogen afgedekt.

Bril

Als je vaak contactlenzen draagt, geef het hoornvlies dan de tijd om te genezen door je bril te dragen.

Warm kompres

Artsen kunnen mensen met blefaritis of een puistje opdragen warme, vochtige handdoeken op hun ogen aan te brengen. Dit zal helpen om de verstopte olieklier of haarfollikel vrij te maken.

Spoelen

Als er een vreemd voorwerp of chemische stof in het oog terechtkomt, moet je het oog spoelen met water of een zoutoplossing om de irriterende stof eruit te spoelen.

Antibiotica

Antibacteriële druppels en orale antibiotica kunnen worden gebruikt om ooginfecties die pijn veroorzaken te behandelen, met inbegrip van conjunctivitis en hoornvliesschaafwonden.

Antihistaminica

Oogdruppels en orale geneesmiddelen kunnen helpen de pijn te verlichten die gepaard gaat met allergieën in de ogen.

Oogdruppelsoogpijn behandeling

Mensen met glaucoom kunnen oogdruppels met medicatie gebruiken om de druk in hun ogen te verminderen.

Corticosteroïden

Voor ernstigere infecties, zoals neuritis optica en uveïtis anterior (iritis), kan een arts je corticosteroïden geven.

Pijnstillers

Als de pijn ernstig is en een onderbreking van het dagelijkse leven veroorzaakt, kan een arts je een pijnstiller voorschrijven om de pijn te verlichten totdat de onderliggende aandoening is behandeld.

Chirurgie

Soms is een operatie nodig om de schade van een vreemd voorwerp of brandwond te herstellen. Dit komt echter zelden voor. Bij mensen met glaucoom kan een laserbehandeling nodig zijn om de afvoer in het oog te verbeteren.

Wat gebeurt er als oogpijn niet wordt behandeld?

De meeste oogpijn verdwijnt vanzelf als er geen of een milde behandeling plaatsvindt. Oogpijn en de onderliggende aandoeningen die de pijn veroorzaken, leiden zelden tot blijvende schade aan het oog.

Dat is echter niet altijd het geval. Sommige aandoeningen die oogpijn veroorzaken, kunnen ook ernstigere problemen veroorzaken als ze niet worden behandeld.

Zo zijn de pijn en symptomen van glaucoom een teken van een dreigend probleem. Als glaucoom niet wordt gediagnosticeerd en behandeld, kan het leiden tot gezichtsproblemen en uiteindelijk totale blindheid.

Het gezichtsvermogen is niets om op te gokken. Als je oogpijn begint te krijgen die niet wordt veroorzaakt door iets als een wimper in het oog, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met een oogarts.

Hoe kun je oogpijn voorkomen?

Het voorkomen van oogpijn begint met oogbescherming. De volgende manieren kun je oogpijn voorkomen:

Draag een beschermende bril

Voorkom veel oorzaken van oogpijn, zoals krassen en brandwonden, door het dragen van een veiligheidsbril tijdens het sporten, sporten, grasmaaien of het werken met handgereedschap.

Bouwvakkers, lassers en mensen die in de buurt van rondvliegende voorwerpen, chemicaliën of lasapparatuur werken, moeten altijd oogbescherming dragen.

Ga voorzichtig om met chemicaliën

Directe chemicaliën en krachtige middelen zoals huishoudelijke schoonmaakmiddelen, detergenten en ongediertebestrijding. Spuit ze van het lichaam af wanneer je ze gebruikt.

Wees voorzichtig met kinderspeelgoed

Geef je kind geen speelgoed dat de ogen kan verwonden. Speelgoed met verende onderdelen, speelgoed dat schiet, en speelgoedzwaarden, -pistolen en -stuiterballen kunnen allemaal het oog van een kind verwonden.

Hygiëne van contactlenzen

Reinig je contactlenzen grondig en regelmatig. Draag je bril af en toe om de ogen de tijd te geven om te rusten. Draag contactlenzen niet langer dan bedoeld is om ze te dragen of te gebruiken.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels