02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
15-12-2021 | Algemeen welzijn

Wat veroorzaakt verkoudheid en andere dagelijkse virale infecties?

Honderden verschillende virale infecties kunnen een verkoudheid veroorzaken, maar de meest voorkomende boosdoeners zijn rhinovirussen, die voornamelijk via de neus of mond het lichaam binnendringen. Eens ze griep krijgen, veroorzaken deze ziektekiemen gewoonlijk een veelvoud aan irriterende symptomen, maar het lastigste trio van klachten is meestal een verstopte neus, keelpijn en hoesten.

Het is het vermelden waard dat een klein deel van de geïnfecteerde mensen het geluk heeft helemaal geen symptomen te ervaren.


Griep, daarentegen, wordt veroorzaakt door een van de drie soorten influenzavirussen. Hoewel griep veel dezelfde symptomen heeft als een verkoudheid, brengt het ook een hele reeks andere met zich mee, zoals koorts, hoofd- en spierpijn, koud zweet en rillingen. Misschien voel je ze niet allemaal, maar er kunnen in ieder geval een paar symptomen toeslaan. Over het algemeen is griep erger dan verkoudheid en zijn de symptomen intenser.


De meeste mensen herstellen snel van een verkoudheid of griep, maar als je last hebt van een infectie, zal je merken dat de symptomen een negatief effect hebben op je werk, algemene productiviteit en sociaal leven.

 

Waarom slaan verkoudheid en griep in de winter toe?

Verkoudheid en griep kunnen op elk moment toeslaan, maar meestal volgen deze virale infecties voorspelbare seizoenspatronen. De eerste tekenen dat verkoudheid en griep circuleren beginnen meestal rond oktober, met een piek in putje winter. Ze zijn de meest voorkomende oorzaak van gemiste werk- en schooldagen.


Soms kunnen bijzonder krachtige pandemieën blijven hangen tot het weer opklaart in mei. Plaatsen over de hele wereld met vergelijkbare klimaten zien vergelijkbare patronen, met lage temperaturen en lage luchtvochtigheid als belangrijkste factoren voor de verspreiding van verkoudheid en griep.


6 tips om verkoudheid en griep te voorkomen

Iemand met een verkoudheid of griep kan het virus al een paar dagen voor de symptomen effectief verschijnen, beginnen te verspreiden. Zieken zijn besmettelijk totdat al hun symptomen zijn verdwenen. Er zijn echter tal van manieren om besmetting met verkoudheid of griep te voorkomen.


Volg deze tips om je risico op infectie te minimaliseren:

  1. Tijdens het verkoudheids- en griepseizoen is een regelmatige neusspoeling een klinisch bewezen manier om te voorkomen dat infecties vat krijgen. Gebruik een veilige en natuurlijke neusspray zoals PHYSIOMER®, die gemaakt is van 100 % zeewater en het aantal verkoudheden en griep infecties in de winter kan verminderen.
  2. Indien mogelijk, probeer niet in de buurt te komen van iemand die ziek is.
  3. Was je handen regelmatig met warm water en zeep, of gebruik handontsmettingsmiddel.
  4. Deel geen handdoeken of huishoudelijke artikelen zoals mokken of bestek met iemand die verkouden is.
  5. Als je denkt dat je in contact bent gekomen met een virus, probeer dan je gezicht, ogen of neus niet aan te raken.
  6. Blijf fit en gezond zodat je lichaam goed is uitgerust om elke vorm van verkoudheid of griep te bestrijden
     
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels