02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

In 100 jaar tijd is de levensverwachting met 30 jaar toegenomen

Maar deze extra jaren gaan gepaard met verschillende aandoeningen. Vandaag de dag zijn twee op drie 90-jarigen niet langer autonoom. Maar hoe kunnen we voor hen zorgen? En hoe kunnen de verschillende problemen die gepaard gaan met dit onvermogen voorkomen worden?

Veel mensen willen ouder worden in hun eigen huis, omringd door hun meubels zonder ooit hun huis vol herinneringen te verlaten. De gezondheids- en medisch -sociale professionals zijn meer dan ooit essentieel om de wensen van deze ouderen te respecteren. Dankzij hun prachtige werk bieden deze medische begeleiders senioren de kans om hun leven thuis een paar jaar te verlengen of zelfs om er de rest van hun leven te blijven wonen. Als ouderen dat wensen, moeten hun huizen vaak aangepast worden om hun leven en hun dagelijks leven gemakkelijker te maken.

Eerst en vooral moet je weten dat een medische voorziening niet van essentieel belang is. Enkele eenvoudige aanpassingen maken het al mogelijk om de huisvesting aan te passen en hun leven en dagelijkse taken te vergemakkelijken. Je kan bijvoorbeeld de badkuip verwijderen en vervangen door een Italiaanse douche, of de huidige douche vervangen door een vlakke douchebak om valgevaar te voorkomen en het voor zorgverleners gemakkelijker te maken om te werken als de persoon zich niet meer zonder hulp kan wassen. Je kan ook kiezen voor hangende meubels waar een rolstoel doorheen kan, een in hoogte verstelbare wastafel en verstelbare toilet en een antislipvloer om vallen te voorkomen. Indien mogelijk raden we je aan om de kamer dichter bij de badkamer en het toilet te brengen.

Sommige andere hulpmiddelen zijn eenvoudig op te zetten en maken een belangrijk verschil in het leven van deze senioren. Installeer bijvoorbeeld gemotoriseerde rolluiken en een traplift. Maak zoveel mogelijk ruimte vrij om vallen te voorkomen en verhoog hun bed. Dankzij het verzorgende personeel en deze paar aanpassingen kunnen onze senioren nog een paar jaar in hun huis blijven wonen.

Als hun aandoening echter meer medische zorg vereist en de vraag naar een bejaardentehuis zich aandient, adviseren we je om dit te bespreken met de voornaamste betrokkenen. Zelfs als sommige mensen niet naar een rusthuis willen verhuizen, maar als er geen andere oplossing beschikbaar is, raden we je aan om deze mogelijkheid met hen te bespreken. De discussie maakt het mogelijk om rekening te houden met hun mening en zo het meest geschikte bejaardentehuis te kiezen dat het best bij hun wensen aansluit. Anticipeer dus een dergelijke plaatsing om ervoor te zorgen dat ouderen een plaats krijgen in hun gewenste tehuis.