02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

27-04-2020 | Aandoeningen

Overloopincontinentie bij vrouwen en mannen: betekenis

Geschreven door Niels incontinentieprobleem

Verlies je vaak druppels of scheutjes urine? Heb je verder ook het gevoel dat je de blaas niet volledig kunt leegplassen bij het toiletbezoek? Dan heb je misschien wel last van overloopincontinentie. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende aspecten van overloopincontinentie zoals de oorzaken, symptomen en behandelingen. Lees dus zeker verder!   

Wat is overloopincontinentie?

Je kan de blaas een beetje vergelijken met een emmer water. Wanneer de emmer te vol raakt, zal hij overlopen. Hetzelfde kan gebeuren met je blaas. Wanneer de blaas overvol zit, zal er druppelsgewijs urine uit de blaas ontsnappen. Het begrip overloopincontinentie kan je dus redelijk letterlijk opvatten. De blaas loopt in dit geval letterlijk over. Verder wordt de benaming druppelincontinentie ook gebruikt om deze aandoening aan te duiden. 

Deze vorm van incontinentie is vaak het gevolg van niet of onvoldoende te kunnen plassen. Als de blaas steeds verder gevuld wordt, zal de druk op de blaas ook toenemen. Wanneer deze druk te groot wordt, kunnen er druppeltjes of scheutjes urine verloren gaan om ze de druk te verminderen.  

Het begrip overloopincontinentie kan je dus redelijk letterlijk opvatten. De blaas loopt in dit geval letterlijk over.

Hoe herken ik het?

Bij deze vorm van incontinentie verlies je druppelsgewijs urine. In sommige gevallen komt de urine ook vrij in de vorm van scheutjes. Je zult ook vaak het gevoel hebben dat je moet plassen, maar wanneer je naar het toilet gaat, merk je dat je weinig urineert. Het plassen kan in sommige gevallen ook pijnlijk aanvoelen. In andere gevallen kan de overvolle blaas ook voor een gezwollen gevoel in de buik zorgen. Soms kan de zwelling van de buik ook duidelijk zichtbaar worden. 

Hoe werkt onze blaas?overloopincontinentie blaas

Om de oorzaken van overloopincontinentie te begrijpen, kan het nuttig zijn om de werking van de blaas te kennen. Onze blaas verzamelt de urine die uit de nieren komt en slaat deze op tot wanneer de blaas geledigd wordt bij het urineren. De urine komt de blaas binnen via de urineleiders en verlaat het lichaam weer via de urinebuis. De urine zorgt ervoor dat de blaas uitzet. Wanneer dit gebeurt geven gevoelszenuwen in de blaaswand een signaal aan de hersenen om naar het toilet te gaan. Hierdoor krijg je het gevoel dat je naar het toilet moet gaan. Hoe voller de blaas raakt, hoe sterker het signaal wordt. Wanneer je naar het toilet gaat, geven je hersenen het signaal aan de sluitspier om te ontspannen zodat de urine uit het lichaam kan vloeien.

Hoe ontstaat het?

Overloopincontinentie ontstaat meestal doordat de gevoelszenuwen of de spieren rond de blaas onvoldoende hun werk doen. Hierdoor geraakt de blaas niet volledig geledigd waardoor deze kan overlopen. Verder kan de urine moeilijk wegvloeien doordat de afvoer uit de blaas bemoeilijkt wordt door bijvoorbeeld stenen in de urineweg of een vergrote prostaat. Bij vrouwen kan het plassen ook bemoeilijkt worden door een verzakking van de baarmoeder of een zwelling van de eierstokken. 

Behandelingoverloopincontinentie behandelingen

Over incontinentie praten blijft voor velen moeilijk vanwege het taboe dat rond het onderwerp hangt. Toch kan het nuttig zijn om zo snel mogelijk met een arts te spreken wanneer je merkt dat je ongewenst urine verliest. Een overvolle blaas kan niet enkel voor incontinentie zorgen, maar verhoogt ook het risico op blaas- en urinewegontstekingen. Wanneer je de klachten vroeg aanpakt, kunnen deze vaak tot een minimum beperkt worden. 

Een behandeling begint altijd met het volledig ledigen van de blaas met behulp van een katheder. Hierdoor krijgt de arts de mogelijkheid om een lichamelijk onderzoek of een echografie uit te voeren om het achterliggende probleem van de incontinentie te achterhalen. In vele gevallen kan blaastraining, bekkenbodemoefeningen en medicijnen helpen om het urineverlies tegen te gaan. 

Een overvolle blaas kan niet enkel voor incontinentie zorgen, maar verhoogt ook het risico op blaas- en urinewegontstekingen.

Wanneer deze behandelingen geen of te weinig effect hebben, kan een heelkundige ingreep helpen. Hierbij kan een kleine sonde vlak boven het schaambeen geplaatst worden of kan er geopteerd worden voor het plaatsen van een sacrale neurostimulator. Dit apparaatje stuurt elektrische signalen naar de zenuwen die de blaasfuncties regelen. Hierdoor krijg je opnieuw controle over de blaas.   

Incontinentiemateriaal voor overloopincontinentie 

Om het druppelsgewijs urineverlies tegen te gaan, kan het gebruik van incontinentiemateriaal een handig hulpmiddel zijn. Naast urine opvangen zal het materiaal ook vervelende geurtjes neutraliseren die gepaard kunnen gaan met urineverlies. Degelijk incontinentiemateriaal kan ook helpen met het verminderen van huidproblemen die geassocieerd worden met incontinentie.  
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels