02/793 09 34

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
02-08-2019 | Aandoeningen

Overmatig zweten, wat doe ik eraan?

Geschreven door Niels Zomerklaar warmte zweten

Wanneer het kwik in de zomer weer eens fors stijgt of na een intensieve work-out beginnen je zweetklieren vaak overuren te maken. Op zich is dat geen probleem. Sterker nog: ons lichaam heeft zweten nodig om het lichaam af te koelen. Wanneer het lichaam te warm wordt, zal het zenuwstelsel de zweetklieren aan het werk zetten om zweet te produceren.

De zweetdruppeltjes op de huid verdampen en nemen een gedeelte van de lichaamswarmte met zich mee. Zweten is dus noodzakelijk om het lichaam koel te houden en oververhitting tegen te gaan. Maar wanneer zweet je nu overmatig veel? En wat kun je eraan doen?

Wat is overmatig zweten?

Het is doodnormaal dat je zweet bij hitte, inspanning, spanning en emoties, maar toch zweten sommige mensen meer dan andere. We spreken van overmatig zweten wanneer er een constante overproductie van zweet plaatsheeft zonder dat dit nodig is voor de afkoeling van het lichaam. Overmatig zweten of hyperhidrosis kan verder opgedeeld worden in twee categorieën: plaatselijk en veralgemeend overmatig zweten. 

Plaatselijk overmatig zweten

Deze vorm van hyperhidrosis situeert zich enkel op specifieke plaatsen zoals de handen, voeten, oksels of het hoofd. Het zweten wordt in dit geval vaak uitgelokt door factoren zoals emoties, inspanning, de temperatuur, alcoholgebruik of pikant eten. Plaatselijk overmatig zweten komt voor bij ongeveer 1 tot 3% van de mensen en begint meestal tijdens de pubertijd.    

Veralgemeend overmatig zweten

Bij deze vorm van hyperhidrosis wordt het hele lichaam getroffen door de overproductie van zweet. Het zweten is vaak het gevolg van een andere aandoening zoals koorts, diabetes, slaapapneu en een te snel werkende schildklier. Gelukkig komt deze vorm over het algemeen een stuk minder voor. 

Is zweten normaal? overmatig zweten inspanning

Het lichaam gebruikt zweet om de temperatuur te regelen. Zweten is dus een beschermingsmechanisme van het lichaam om oververhitting tegen te gaan. Daarom ga je vaak zweten bij zware inspanningen of bij warm weer. De zweetpareltjes op je huid gaan verdampen en nemen een stukje van de lichaamswarmte mee. Het zweet dat uit de zweetkliertjes komt is ook geurloos. De onaangename geur die vaak gepaard gaat met zweten valt te wijten aan huidbacteriën die wel een geurtje kunnen geven aan het zweet. Zweten is in vele gevallen dus niets om je over te schamen aangezien het eigen is aan je lichaam. Wanneer je zonder reden plots last krijgt van okselvijvers of zweetpareltjes op je voorhoofd kan je zweten een andere oorzaak hebben. 

Oorzaken van overmatig zweten

Je zweetklieren kunnen om vele verschillende redenen op hol slaan. Zo ontstaan er in de pubertijd extra zweetkliertjes bij de oksels, lippen, tepels en geslachtsdelen die ervoor kunnen zorgen dat je meer begint te zweten. Verder kunnen stress, spanning en emoties je zweetklieren in gang zwieren. Je kan ook overmatig veel zweten omwille van onderstaande factoren.  

Pech met de genenloterij

Vaak kan je in het begin van de pubertijd al merken dat je lichaam plots een overvloed aan zweet begint te produceren. Waarschijnlijk ligt de basis van het probleem dan ook bij het zenuwstelsel. Jouw genen bepalen dus zeker voor een stuk mee of je last hebt van hyperhidrosis. 

Gezondheidsproblemenovermatig zweten oorzaken

Zweten kan ook veroorzaakt worden door tal van gezondheidsproblemen. Zo hebben diabetici, mensen met jicht en snelwerkende schildklier vaak last van overvloedige transpiratie. Verder kunnen hormonale veranderingen zoals zwangerschappen en de menopauze een toename van de zweetproductie met zich meebrengen. Ook overgewicht kan ervoor zorgen dat het lichaam meer zweet gaat produceren.  

Medicatie

Naast erfelijkheid en gezondheidsproblemen kan het gebruik van bepaalde medicatie er ook voor zorgen dat je zweetklieren plots harder beginnen te werken. Zo kunnen geneesmiddelen zoals antidepressiva, bloeddrukverlagers, hartmedicatie, antibiotica en hormonale middelen overvloedig zweten als bijwerking hebben. Het gebruik van alcohol en drugs kan ook een invloed hebben op de transpiratie.  

Wat kun je zelf doen tegen overmatig zweten?

Veel mensen zien zweten als iets gênants dat te allen tijden vermeden moet worden. Wanneer je last hebt van hyperhidrosis kunnen injecties met botuline en een chirurgische ingreep een oplossing zijn. Toch kan je zelf ook enkele stappen ondernemen om het zweten tegen te gaan en dragelijker te maken. 

Pas je kleding aan

Een eerste stap in de strijd tegen het zweet is het aanpassen van je kleding. Je zorgt er het best voor dat je garderobe bestaat uit lichte, losse en ademende kleding. Verder kies je het best voor natuurlijke vezels zoals katoen, zijde en linnen. Deze stoffen laten gemakkelijk lucht door waardoor het lichaam koeler blijft. Natuurlijke materialen hebben ook minder snel de neiging om onaangenaam te ruiken nadat ze in contact zijn gekomen met zweet. 

Gebruik een frisse deodorant en was je voldoende

Zweten gaat vaak hand in hand met een onaangename geur. Je zweet is reukloos, maar de bacteriën op de huid kunnen ervoor zorgen dat het zweet een onfrisse geur krijgt. Een frisse deodorant kan ervoor zorgen dat het zweet een aangename geur krijgt. Verder was je de zones waar je het meeste zweet zoals de oksels en liesstreek regelmatig. Hierdoor krijgen bacteriën minder kansen om zich op deze plekken te nestelen. 

Blijf voldoende drinken overmatig zweten oplossingen

Wanneer je veel zweet, verlies je niet enkel afvalstoffen, maar ook vocht. Om dehydratatie tegen te gaan drink je dus het best voldoende water. Een fris glas water helpt je lichaam ook om de lichaamstemperatuur te doen dalen. 

Weg met die lichaamsbeharing

Lichaamsbeharing houdt niet enkel warmte vast, maar bacteriën voelen zich ook helemaal thuis in jouw beharing. Haal dus in de zomer zeker je scheermes of ontharingsstrips boven om het okselhaar te verwijderen. Hierdoor hebben de bacteriën op de huid minder plaatsen om zich te nestelen met een frissere geur tot gevolg.  

Aluminiumzouten  

Een product met aluminiumzouten kan het transpireren tijdelijk een halt toeroepen. Let er wel op dat het effect van deze producten het zweten slechts tijdelijk doet stoppen en niet bij iedere persoon evenveel effect heeft. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels