02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
01-01-2014 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Overmatig zweten: Odaban is dé oplossing

Geschreven door Natasha Odaban zweten

Zweten is niet altijd leuk, maar het is een natuurlijk en belangrijk proces dat onze lichaamstemperatuur regelt en op peil houdt. Gelukkig zijn er talloze deodoranten, zoals die van Odaban, die het zweten, én de bijhorende geurtjes, in toom kunnen houden. 

Waarom zweten we?

Zweten is een natuurlijk en zeer belangrijk proces. Het zorgt ervoor dat ons lichaam voortdurend op 37° blijft. Wanneer je lichaam bedekt is met een dun laagje vocht, is het voor ons lichaam makkelijker om af te koelen. De gemiddelde mens produceert zo’n 100 tot 8000 ml zweet per dag, mannen meestal wat meer dan vrouwen. Dit schommelt erg veel en is afhankelijk van je aanleg om te zweten en natuurlijk van de omstandigheden. Op warme dagen zal je veel meer zweten dan op een koude winterdag. En ook in de sportzaal zal het zweet van je afdruppen in tegenstelling tot wanneer je in je luie zetel ligt.

Vanwaar komt die zweetgeur?

Raar maar waar, zweet op zich is volledig geurloos. We hebben allemaal twee verschillende zweetklieren: de exocriene en de apocriene. De exocriene zweetklieren vind je over je gehele lichaam en laten je volledig afkoelen bij oververhitting of koorts. De apocriene zweetklieren zijn de boosdoeners die het typische zweetgeurtje veroorzaken. Pas in de pubertijd treden deze apocriene zweetklieren naar de voorgrond, voor die tijd zijn ze nog niet ontwikkeld. Wanneer het zweet het huidoppervlak bereikt, zetten bacteriën het zweet om in stoffen die een zweetluchtje hebben.

Overmatig zweten

Hoewel de meeste mensen niet zoveel last hebben van zweten, is het voor sommigen een echte nachtmerrie. Overmatig zweten kan vervelend zijn omdat het in onze maatschappij als “vies” wordt bestempeld. Mensen grijpen dan onmiddellijk naar deodoranten. Hierbij onderscheiden we de anti-transpiranten en de anti-perspiranten. Een anti-transpirant gaat, ondanks wat de naam doet vermoeden, het zweten niet beperken. Het werkt enkel in op de bacteriën om zo het geurtje te verbergen. Een anti-perspirant zorgt er wel voor dat je minder gaat zweten. Een deel van de uitgangen van de zweetklieren worden verstopt, waardoor het zweet er niet meer langs kan.

De Odaban spray is een anti-perspirant en vermindert dus effectief het zweten. Maar hoe werkt dit eigenlijk? De Odaban spray bevat aluminiumzouten en zorgt samen met keratine, een huideigen eiwit, voor een reactie. Zo wordt er een propje gevormd die de uitgang van de zweetklieren verstopt waardoor je minder zal zweten. De behandelde huid blijft volledig droog en zweetvrij. Je brengt de Odaban spray best ’s avonds aan op een droge huid. Bij een vochtige huid zou dit kunnen leiden tot huidirritatie. Verder heeft het Odaban gamma nog een handlotion voor zweethanden en een schoen- en voetpoeder voor zweetvoeten. Dankzij Odaban zijn zweetplekken en zweetgeurtjes dus definitief verleden tijd. 

Wil je meer informatie? Bekijk dan onze Odaban videoblog.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels