02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
14-10-2020 | Algemeen welzijn

Is een paleo dieet gezond? 3 tips voor het caveman dieet

Voor culinaire tips zal je zelden inspiratie gaan zoeken bij de oermensen. We hebben vandaag de dag namelijk zoveel verschillende keuzes wat onze voeding betreft. Toch kiezen veel mensen ervoor om hun dieet te baseren op wat de mens meer dan een miljoen jaar geleden at. Het paleo dieet verwijst dan ook naar de oude steentijd of ook wel het paleolithicum genaamd. 

Het dieet gaat ervan uit dat de mens door de tijd in principe weinig is veranderd. Toch is ons voedingspatroon heel sterk veranderd door de tijd. Door technologische vooruitgang en betere landbouw zijn we plots niet meer afhankelijk van de natuur om aan voeding te raken. We eten nu dan ook heel anders dan onze verre voorouders. Volgens het paleo dieet zou de mens eigenlijk genetisch niet zijn samengesteld voor het eetpatroon dat we vandaag de dag hanteren. 

Wat mag je dan eigenlijk eten bij een paleo dieet, vraag je je misschien af. In principe is het redelijk simpel, je gaat namelijk proberen om zo dicht mogelijk bij de eetgewoonten te komen van de oermensen. Je eet dus zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen zoals vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden. Geen zorgen, je hoeft helemaal niet in een grot gaan zitten en je kleden met dierenhuiden. 

De opmerkzame lezer heeft in de vorige alinea waarschijnlijk al opgemerkt dat er enkele voedingsmiddelen ontbreken die praktisch iedereen dagelijks zou eten. Want waar zijn de aardappelen eigenlijk? Een korte terugblik op de geschiedenislessen leert ons dat aardappelen pas in de 16e eeuw in Europa zijn geïntroduceerd. De oermens heeft dus nooit een aardappel gezien. Het paleo dieet schrapt onder andere aardappelen, maar ook graanproducten, geraffineerde suikers en zuivelproducten. Het paleo dieet lijkt eigenlijk op een koolhydraatarm dieet aangezien het veel eiwitten en weinig koolhydraten bevat.  

Een korte terugblik op de geschiedenislessen leert ons dat aardappelen pas in de 16e eeuw in Europa zijn geïntroduceerd. De oermens heeft dus nooit een aardappel gezien.  

Tip 1: overdrijf niet met vleespaleo dieet vlees

Bij het stereotype beeld van de oermens denken veel mensen snel aan een holbewoner met een stevige bout vlees in zijn handen. Volgens dat beeld zou je dus ook veel vlees moeten eten als je aan een paleo dieet denkt. Toch is het beter om niet te overdrijven met de hoeveelheid vlees die je eet.

Zo at de oermens veel minder vlees dan veel mensen denken. Vandaag de dag vind je vlees gewoon in het koelvak in de supermarkt of bij de slager, maar die luxe kende de oermens niet. Vlees betekende namelijk dat de oermens moest gaan jagen. En laat jagen met stenen werktuigen niet altijd even makkelijk zijn. Hierdoor beschikten onze voorouders niet iedere dag over vers vlees. Verder hadden de oermensen ook geen koelkasten of diepvriezers. Wanneer de jacht dan toch succesvol was, kon het vlees niet lang bewaard worden en ging dus ook een groot gedeelte verloren. Doorheen de geschiedenis blijft vlees heel lang een luxeproduct. Pas vanaf het midden van de 20ste eeuw begint vlees ook beter betaalbaar te worden voor de gewone bevolking. In de periodes daarvoor was het dus ook niet altijd even evident om dagelijks grote hoeveelheden vlees op tafel te zetten. Beperk je portie vlees tot driemaal per week 100 gram vlees.

Verder was het vlees van vroeger heel anders dan het vlees dat je vandaag in de supermarkt kunt vinden. Het vlees van de oermens kwam van wilde dieren die in de natuur hebben kunnen grazen. Vandaag de dag worden dieren gekweekt om te slachten. Hierdoor krijgen de dieren ook heel andere voeding om zo snel mogelijk dik te worden. Verder krijgen dieren vaak hormonen of antibiotica ingespoten waardoor de kwaliteit afneemt. Dit maakt lage vleesprijzen mogelijk, maar het heeft ook serieuze gevolgen voor de kwaliteit van het vlees. Voor vlees kies je eigenlijk beter voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Ga dus op zoek naar gras gevoerd rundsvlees. Je kunt ook altijd verschillende soorten vlees bestellen bij lokale boeren. Dit vlees is van betere kwaliteit dan dat in de supermarkt en je helpt er de lokale boeren ook mee.  

Beperk je portie vlees tot driemaal per week 100 gram vlees.

Tip 2: luister npaleo dieet signalen lichaamaar je lichaam

Niet ieder lichaam reageert hetzelfde op voeding. Een dieet opstellen is dan ook geen exacte wetenschap. Veel mensen hebben bijvoorbeeld last van bepaalde voedselallergieën waarbij het lichaam een reactie vertoont na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Allergieën zijn misschien wel het duidelijkst merkbare gevolg van hoe het lichaam met voeding omgaat. Toch kan het lichaam op andere subtiele of zelfs onmerkbare aangeven dat het bepaalde voedingsstoffen moeilijker kan verwerken. Ieder lichaam is anders en kan dus ook anders reageren op voeding.

Het is dus belangrijk dat je voldoende naar je lichaam luistert. Wanneer je je wat ziekjes of misselijk voelt nadat je bijvoorbeeld een banaan of schaaldieren hebt gegeten is dat misschien wel een teken van je lichaam dat het moeite heeft bij het verteren van deze voedingsmiddelen. Je buigevoel kan je meestal al een heel goed idee geven van de voeding die je lichaam nodig heeft. Een dieet is op dat moment eigenlijk meer een richtlijn dan een vaste regel. Zitten er dingen in je dieet die je niet goed verdraagt? Laat deze dan ook weg uit je dieet.     

Tip 3: kies voor verandering 

Veel mensen beginnen aan een dieet met het idee om een aantal kilo’s af te vallen. Een tiental kilo’s afvallen op een paar maanden is dan ook zeker haalbaar. Toch is het voor veel mensen moeilijk om op lange termijn te denken. Zo vallen ze wel snel af, maar hebben ze ook moeite om hun nieuwe gewicht te behouden. Dat komt doordat een dieet vaak als iets tijdelijks wordt gezien, iets waarvoor je even je best moet doen om vervolgens je oude eetgewoonten weer op te pikken. Veel mensen die tien kilo afvallen zijn vaak binnen het jaar terug tien kilo (of zelfs meer) bijgekomen. Om je nieuwe gewicht te kunnen behouden, is het dus van groot belang om te kiezen voor een breuk met je oude, ongezonde lepaleo dieet veranderingefgewoontes. Wil je niet meer bijkomen? Dan is het tijd om voor definitieve verandering te kiezen. 

Met verandering bedoelen we een aanpassing van je eet- en leefgewoonten die je eigenlijk voor de rest van je leven zou kunnen aanhouden. Concreet betekent dit een gezond en gevarieerd dieet in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Gezonde voeding helpt je niet alleen om je gewicht te behouden, maar het bevat ook veel vitaminen en mineralen waardoor je jezelf een stuk fitter zult voelen.  

Mag je dan nooit meer iets ongezonds eten? Natuurlijk mag dat! Het is zelfs belangrijk om af en toe eens iets lekker ongezonds te eten. Hierdoor zul je makkelijker je nieuwe gezonde eetgewoonten kunnen volhouden zonder dat je het gevoel hebt dat je nooit meer mag genieten. Het is echter wel belangrijk dat je bewust bent van je eetgewoonten. Heb je gisteren ongezond gegeten? Geen probleem, maar wees je ervan bewust dat dit niet iedere dag kan. Kies dan ook voor de rest van de week voor gezondere voeding.   
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels